Raspen, Bella och Joker - så blev livet och de tragiska sluten för skådisarna i Rederiet
Såpoperornas flaggskepp skapade en rad nya stjärnor – men många försvann, samtidigt som andra drabbades av svåra tragedier.
– Han fick ett så obehagligt besked av läkarna, säger Bert-Åke Varg, som medverkade i alla 318 avsnitt, om vännen Gösta "Reidar Dahlén" Prüzelius.
Den 20 augusti 1992 lämnade M/S Freja hamnen för första gången.
Rederiet sjösattes när SVT:s föregående såpa Storstad inte blev den succé man hoppats på. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast – Rederiet är alltjämt den största och mest framgångsrika såpoperan.
– När vi väl var igång kände vi att folket var med och pressen var med. Då förstod man att det fanns möjligheter till en riktig långkörare, säger Bert-Åke Varg, som spelade Gustav Sjögren i samtliga avsnitt.
Han var 60 år när han fick rollen och förstås redan en välkänd skådespelare. Men i och med Rederiet blev han igenkänd exakt överallt.
– Men det är annorlunda i Sverige, blir du stjärna i Amerika måste du ju skaffa fyra livvakter. Här uppför sig folk väldigt fint och artigt. Den som har problem med det kan ju köra taxi i stället, man ska vara tacksam, säger Bert-Åke Varg, som fortfarande påminns om rollen jämt och ständigt. Än i dag är det folk på stan som ropar "Gustav" efter honom.
Helena av Sandeberg och Josephine Bornebusch slog igenom
Men Rederiet blev också en plantskola för unga skådespelare – alla från Helena af Sandeberg och Josephine Bornebusch till Ola Forssmed och Linus Wahlgren gjorde roller i såpoperan. Skådespelare som i dag har framgångsrika karriärer inom såväl teater och musikal till film och tv.
Men alla valde inte att fortsätta på den inslagna vägen.
För Therese Akraka som spelade Bella som drev skönhetssalong ombord på M/S Freja, blev första skådespelarjobbet både fantastiskt och omvälvande.
– Det var ganska omskakande för jag var nog inte beredd på att man skulle bli igenkänd överallt. Jag är kanske lite för skygg för det där, jag tyckte att det blev otäckt mellan varven. Den uppmärksamheten blev lite för mycket för mig, säger Therese Akraka, som när hon mönstrade av från tv-fartyget också valde att lämna skådespelaryrket.
Sedan dess har hon jobbat inom olika branscher och pluggar just nu till undersköterska.
– Folk känner igen mig fortfarande men nu är det inte besvärande på något sätt. Det som jag är mest glad över när det kommer till den rollen är att människor fick se att man kan ha en annan hudfärg och vara skådespelare även i Sverige. Sådant har jag fått höra mycket efteråt, folk har kommit fram och sagt att det har betytt något. Det värmer mitt hjärta när jag tänker på Bella, säger Maria Akraka.
Många av de etablerade skådespelarna i Rederiet har haft långa framgångsrika karriärer – som Suzanne Reuter, Mikael Persbrandt, Per Morberg och Stina Rautelin. Men flera – som Johannes Brost, Kim Anderzon, Hans V Engström, Gaby Stenberg och Yvonne Schaloske – har också gått bort.
– Det är så där när man tillhör "Antikrundan". När man kommer upp i min årgång, då är ju de flesta borta, säger Bert-Åke Varg. Han minns särskilt när Gösta Prüzelius, som gjorde rollen som redarfamiljen Dahléns överhuvud Reidar, gick bort 2000. Prüzelius drabbades av cancer och dog under tiden som "Rederiet" fortfarande spelades in.
– Det var sorgesamt. Han fick ett så obehagligt besked från läkaren, att han hade tre månade kvar att leva. Han var väldigt chockad över budskapet, säger Bert-Åke Varg.
Så gick det sen för stjärnorna i Rederiet:
Göran Gillinger, 48, spelade Robert "Raspen" Torstensson
Göran Gillinger var en av de unga skådespelarna som slog igenom i Rederiet. Genom åren har han varit enormt förknippad med rollen som "Raspen" – trots att han bara var med i ett par av de första säsongerna.
"Det var otroligt chockerande och både roligt och läskigt att plötsligt bli så tokkänd. Men det var inte nyttigt eftersom jag var så ung, bara det här att gå förbi varenda krogkö i Stockholm, det är inte sunt", berättade han häromåret för Aftonbladet. Gillinger har hela tiden jobbat som skådespelare men efter 1990-talet och tv-serier som En fyra för tre har det framför allt blivit mindre roller. 2020 gjorde han sin första huvudroll på många år, i tv-serien Åreakuten som dock lades ned efter bara en säsong. "Nu är jag manusutvecklare, så det är det jag gör. Jag står inte på scen eller något på grund av corona, men jag har jobb iallafall", sa han till Hänt efter nedläggningsbeskedet.
Therese Akraka, 51, spelade Bella Lindgren
Therese Akraka, som är syster till tidigare friidrottsstjärnan Maria Akraka, gjorde sin allra första roll som Bella i Rederiet.
– Det är bland det roligaste jag har gjort. Det var en otroligt fin gemenskap och ett minne för livet, säger Akraka som gjorde ett par andra roller under tiden hon var med i Rederiet, men när hon lämnade Freja lämnade hon också skådespelaryrket.
De senaste åren har hon jobbat inom service och som koordinator och läser just nu till undersköterska.
– Det är härligt om man kan göra något bra för någon annan, det där kommer nog med åldern. Jag känner att det blir ännu viktigare att se bortom det egna jaget.
Kenneth Söderman, 63 Spelade Tony Sjögren
Kenneth Söderman var en av få skådespelare som medverkade i samtliga säsonger. Utöver det har han framför allt varit verksam på olika teaterscener – han var bland annat med och startade Teater Galeasen i Stockholm i början av 1980-talet och han grundade också Barnens underjordiska scen 2000.
Efter Rederiet har han bara gjort två mindre film- och tv-roller.
"Än i dag blir jag påmind från folk på gatorna som känner igen mig från Rederiet. Det är lite förvånande att den sitter i så länge. Men samtidigt väldigt kul att den har etsat sig fast hos så många, sa han till Allas 2019. Han berättade då också att han vid sidan av skådespeleriet har varit hästägare och har ett stort travintresse.
Bert-Åke Varg, 89 Spelade Gustav Sjögren
Bert-Åke Varg spelade maskinisten Gustav Sjögren är en av Sveriges mest folkkära skådespelare med en karriär som sträcker sig över nästan 70 år.
– Jag måste säga att jag är tacksam. Jag har haft jobb hela tiden och jag har tack och lov aldrig varit fast anställd. Den fria marknaden är mycket bättre, säger Bert-Åke Varg till Femina i dag. Även om han redan var folkpensionär när "Rederiet" avslutades 2002 hade han inga planer på att sluta jobba. I stället fortsatte han göra roller i filmer och tv-serier – den sista blev i Andra åket som sändes fram till 2019. – Det var sista jobbet. Efter det åkte jag på RS-viruset och låg på sjukhus ett par veckor. Jag har inte riktigt varit bra efter det men jag mår ju bra ändå, säger han.
Yvonne Schaloske, 1951–2020, spelade Vera Bengtsson
Hon hade redan spelat i allt från Min store tjocke far till Jönssonligans största kupp men det var med rollen som den barska säkerhetschefen Vera Bengtsson som Yvonne Schaloske blev folkkär.
Rollfiguren blev så populär att Yvonne Schaloske bestämde sig för att lägga ned skådespelarkarriären när Rederiet avslutades. I stället tog hon bland annat jobb som säkerhetskontrollant på Landvetter flygplats och som spinninginstruktör. I en intervju med Aftonbladet 2019 berättade hon att hon bodde ute i skogen med sambo och djur.
"Jag har inte velat fortsätta med skådespeleriet efter Vera Bengtsson för att hon gjorde ett starkt intryck", sa hon till tidningen.
Yvonne Schaloske dog i april 2020. Hon blev 68 år.
Gaby Stenberg, 1923–2011, spelade Elinor och Beatrice Dahlén
Att Rederiet var en såpopera råder det inga tvivel om – serien innehöll bland annat en riktig "Dallas"-vändning med skådespelaren Gaby Stenberg i centrum. Stenberg fick sitt riktigt breda genombrott i Rederiet efter ett helt liv som skådis, bland annat på Malmö stadsteater. I den första säsongen spelade hon Reidar Dahléns hustru Elinor som tog livet av sig genom att kasta sig från M/S Freja – senare dök Stenberg upp i rollen som Elinors tvillingsyster Beatrice som kom att gifta sig med Reidar. Gaby Stenberg spelade Beatrice Dahlén fram till att tv-serien avslutades 2002 och gick samtidigt mer eller mindre i pension.
Hon dog 2011 efter en kort tids sjukdom, 88 år gammal.
Kim Anderzon, 1943–2014, spelade Siv Svensson
Sällskapsresan, Göta kanal och Rederiet – det är inte konstigt att Kim Anderzon var folkkär. Under sin långa karriär medverkade hon också i allt från Andra dansen till Saxofonhallicken.
Kim Anderzon var verksam ända fram till att hon drabbades av ischiassmärtor – som visade sig bero på en cancertumör som tryckte mot nerven.
"Jag vill inte identifiera mig som sjuk utan jobbar för att bli frisk", sa hon i en intervju med Hemmets journal i början av 2014. Några månader senare visste Kim Anderzon att hon aldrig skulle bli frisk. I oktober 2014 bjöd hon in vänner som Johan Rabaeus och Kjell-Olof Feldt till restaurang Wasahof i Stockholm. Hon var då mycket sjuk men lyckades ändå hålla ett bejublat tal.
Dagen efter förlorade hon medvetandet och bara några få dagar senare gick hon bort. Kim Anderzon blev 71 år.
Gösta Prüzelius, 1922–2000, spelade Reidar Dahlén
Han filmdebuterade redan 1945 i Flickorna i Småland och var en aktad skådespelare på Dramaten under flera decennier. Men trots att han medverkade i över 100 filmer och tv-produktioner var det Rederiet och rollen som Reidar Dahlén som Gösta Prüzelius kom att bli mest känd för. Prüzelius gjorde rollen i 17 säsonger fram till sin död 2000 och spelade in nya avsnitt fram till slutet.
Han dog i sviterna av leukemi som upptäcktes i samband med en semesterresa där han drabbats av ryggproblem. Gösta Prüzelius regisserade stora delar av sin egen begravning innan han gick bort – enligt Aftonbladet hade han berättat för familjen att han ville begravas i Kungsholms kyrka och att "Den blomstertid nu kommer" och "Härlig är jorden" skulle spelas.
Gösta Prüzelius blev 77 år.
Johannes Brost, 1946–2018, spelade Torbjörn "Joker" Jonasson
Trots att Johannes Brost redan var etablerad skådespelare sedan många år var det i baren på M/S Freja som han blev folkkär. Han medverkade i samtliga säsonger av Rederiet och berättade senare att han blev så förknippad med "Joker" att det under en period blev svårt att få andra roller.
Mot slutet av sitt liv fick dock karriären ett rejält uppsving och han belönades bland annat med en Guldbagge för sin roll i långfilmen Avalon.
Allt fick dock ett tragiskt slut när Johannes Brost medverkade i Let’s dance 2017 och började tappa kilon. Det visade sig att viktraset inte berodde på träningen utan på att han drabbats av cancer i matstrupen.
"Läkarna har sagt att jag kan stryka resten av året ur almanackan", berättade han för Expressen när han skulle inleda cellgiftsbehandlingen.
Johannes Brost dog i januari 2018. Han blev 71 år. Bouppteckningen visade att han bara hade 400 kronor på banken. De sammanlagda tillgångarna uppgick till 110 000 kronor. "Sist jag kollade var det inte den som har mest pengar på banken när den dör som vinner. Jag ser inte det som något negativt", har dottern Joanna Sundström sagt till Expressen.
Hans V Engström, 1949–2014, spelade Uno Kronkvist
En av de skådespelare som medverkade i flesta avsnitt, tillsammans med Bert-Åke Varg och Johannes Brost, var Hans V Engström som blev "Rederiet–Uno" med hela svenska folket. Efter att serien avslutats gjorde han dock bara ett fåtal officiella framträdanden, bland annat i reklam och en mindre roll i en Beck-film.
Samtidigt kämpade han sedan många år med bipolär sjukdom.
Hans V Engström dog hastigt 2014, 65 år gammal.
"Han hade inte tagit hand om sin hälsa så bra, troligen på grund av sin bipolära sjukdom. Det kunde gå perioder när man inte hörde något från honom och så plötsligt en dag låg han på sjukhus, det var väldigt chockerande och sorgligt", har hans dotter Isa Engström berättat för Expressen.