Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

The Pinks sålde 200 000 skivor – förändringen som stoppade bandet

28 jan, 2022
AvLinus Brännström
Popgruppen The Pinks från Degerfors sålde hundratusentals skivor och blev en kassako för Bert Karlsson. Men karriären fick ett abrupt slut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad minns du från 80-talet?Brand logo
Vad minns du från 80-talet?

Band bestående av unga killar dominerade det tidiga 80-talet – Noice och Gyllene Tider rönte stora framgångar.

Det allra yngsta pojkbandet var dock The Pinks från Degerfors. Bandnamnet var inspirerat av Rosa pantern.

Gruppen upptäcktes av Bert Karlsson som delade ut ett skivkontrakt – när debutplattan släpptes 1984 var medlemmarna mellan åtta och fjorton år gamla. Frontmannen Robban Andersson var tio.

– Robban var ju en fantastisk sångare för sin ålder och det var en fräck grupp måste jag säga. Jag insåg charmen direkt, det gällde bara att få in dem i tv och det hjälpte en kontakt på SVT till med. Han fick med dem i Razzel, det största underhållningsprogrammet på den tiden, och då slog de igenom på riktigt, har Bert Karlsson berättat för Aftonbladet.

Sålde 200 000: ”Blev ju inte miljonär”

The Pinks hade hits som Spelar ingen roll, Linda och Lita på mej. Gruppen släppte tre album på kort tid, turnerade i fullsatta folkparker och sålde 200 000 skivor.

Annons

De unga killarna blev en kassako för Bert Karlsson.

– Han var väl affärsman och såg att ”här kan jag tjäna pengar”, men det gjorde ju vi också så det var ju okej. Det var som ett bra, välbetalt sommarjobb. Man köpte nån stereo och nån kamera och kände att man hade lite pengar att röra sig med. Jag fick hjälp av mina föräldrar att spara så när jag blev äldre hade jag lite så att jag kunde köpa bil och andra saker. Man blev ju inte miljonär men det blev väl några kronor, har trummisen Mattias Skaghammar berättat för Aftonbladet.

Därför slutade The Pinks

Faktum är att Lotta Engbergs genombrottslåt Fyra bugg och en Coca-Cola, som skrevs av Mikael Wendt och Christer Lundh, var tänkt för The Pinks.

Annons

Det hela föll dock på att medlemmarna i gruppen var för unga för att få tävla i Melodifestivalen, där Bert Karlsson ville att låten skulle lanseras. Därför fick Lotta Engberg göra den.

– Jag fick inte veta det förrän tio år senare, att låten var skriven för oss. Men det låter ju rimligt, den hade passat bra. Hade vi vetat det då hade vi nog varit ganska sura, nu i efterhand kan man vara glad för jag vet inte om man som tioåring hade klarat pressen av att vara med i Melodifestivalen, har Robban Andersson sagt till Expressen.

The Pinks karriär blev kort. Efter bara två år lade bandet av.

Orsaken var att sångaren Robban Andersson hamnade i målbrottet.

– Jag fick ganska ansträngd röst och kunde inte sjunga som förut, men killarna fortsatte repa ett tag utan mig. Det är en ganska känslig ålder när rösten far upp och jag tyckte till och med att det blev pinsamt att sjunga överhuvudtaget. Men jag köpte kameror för pengarna jag tjänade och började jobba extra med att dubba film och fotografera, har han berättat för Aftonbladet.

Så lever The Pinks i dag

Efter The Pinks har Robban Andersson haft en framgångsrik karriär som fotograf på bland annat Expressen. Trummisen Mattias Skaghammar har haft en karriär som byggnadsingenjör, basisten Örjan Karlsson har jobbat som processtekniker, klaviaturspelaren Nicklas Svedell har jobbat som lärare och gitarristen Peter Bergström har varit såväl datatekniker som säljare.

Annons

Den mest offentliga karriären fick kanske minstingen Jimmy Andersson som bland annat spelat fotboll för Degerfors i Allsvenskan. Numera jobbar han som rektor i Karlskoga.

Annons