Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

10 städsysslor att fixa varje vecka – och två du kan skippa!

21 aug, 2017
AvHelena Sjögren
Ibland är det svårt att prioritera vad i hemmet som bör stå högst upp på städlistan. Men lugn, vi reder ut sorteringen åt dig. Här är tio saker du borde städa varje vecka – och två du kan lägga mindre tid på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Städning är sällan den roligaste sysslan. Ibland är det också svårt att veta var det är värt att lägga krutet och punktinsatserna faller platt.

Men med bra vanor och smart prioritering kan du sköta det hela i ett kick.

Här är tio saker du ska ta för vana att städa varje vecka:

1. Tvätta varje vecka

Få människor tycker att det är särskilt kul att tvätta, men det måste göras ändå. I stället för att låta tvätthögen växa till en oöverskådlig hög bör du försöka få det gjort minst en gång varje vecka. För att underlätta proceduren kan det vara bra att ha olika tvättkorgar för 60- och 40- graderstvätt och samla vittvätten på ett särskilt ställe. Ju bättre du sorterat på förhand desto mindre jobb blir det väl på plats i tvättstugan.

2. Städa badrummet varje vecka

Din toalett är en riktig bakteriespridare. Spolar du med öppet lock kan du räkna med att avföringsrester med bakterier och virus sprider sig flera meter ut i badrummet. Enligt hygienföretaget Initial kan bakterierna sprida sig uppemot sex meter från toaletten. De allra flesta hamnar på toalettsitsen och golvet, men andra kan bli hängande i luften. Därför är det klokt att torka av badrumsinredning, speglar och andra ytor minst en gång varje vecka med desinfektionsmedel.

Annons

Läs även 3 tips – så städar du miljövänligt

3. Se till att rengöra toalettstolen

När du ändå är i badrummet är det lika bra att ge sig på själva toalettstolen. Rengöringsmedel för toaletten har en tydlig uppgift: Att ta bort smuts och kalk. Vissa av de rengöringsprodukter du hittar i affären är mycket starka, enligt Råd&Rön, och kan vålla stor skada om du exempelvis får det i ögonen. Städar du toaletten regelbundet finns det många miljövänligare alternativ. Exempelvis kan du hälla en stor flaska Coca-cola (1,5-2 liter) ner i toalettstolen, gnugga med toalettborsten och spola. En sprayflaska med ättika och vatten fungerar utmärkt till toalettstolen. Ta för vana att varje kväll spraya ner blandningen i stolen och låt verka över natten. Kalk och andra beläggningar kommer att vara ett minne blott.

4. Dammsug dina mattor

Mattor är en riktig bakteriehärd. När mikrobiologer undersökte en vanlig matta hittade de 200 000 bakterier per kvadrattum matta. Det är ungefär 4000 gånger fler bakterier än på en genomsnittlig toalettsits. Matrester och hudceller är utmärkt föda åt bakterierna som lever i din matta. Se därför till att dammsuga mattorna minst en gång varje vecka. Har du en ullmatta ska du använda planmunstycket. Försök också att välja mattor som går att tvätta – speciellt på de platser i huset där det är mycket genomfart. Försök att tvätta dem ungefär två gånger varje år.

Annons

5. Damma av möblerna

Ett lager med damm ser inte bara dassigt ut, det kan dessutom förstöra dina möbler. Enligt Carolyn Forte, vid Cleaning Lab på Good Housekeeping Institute, kan dammat skapa små fina repor i möblernas yta om gnuggar något mot det. För att undvika detta bör du torka av möblerna med en mikrofiberduk en gång varje vecka. Bästa sättet för att samla ihop så mycket damm som möjligt är att spraya trasan med vatten innan du torkar av möbeln.

6. Byt sängkläder och lakan

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen. Sängkläderna kommer därför snabbt bli en cocktail av svett, saliv, kvalster och bakterier. Se därför till att byta sängkläder en gång varje vecka. Sängkläder ska tvättas i minst 60 grader för att alla bakterier ska dö. Tänk också på att inte fylla maskinen helt. Lakanen behöver plats att röra sig för att bli ordentligt rena. Handdukar och lakan bör heller inte tvättas ihop eftersom de sliter på varandra.

Annons

Läs även Rädda tröjor som krympt i tvätten – med superenkelt knep!

7. Se över din köksutrustning

Vid en snabb okulär besiktning kanske varken mikrovågsugnen eller kylskåpet ser särskilt smutsig ut, men det finns all anledning att rengöra det ändå. Köksutrustningen är antagligen täckt av fingeravtryck och matrester. Carolyn Forte vid Good Housekeeping Institute rekommenderar att du rengör både kylskåpet, mikron, spisen och övrig köksutrustning med desinfektionsmedel en gång varje vecka för att förhindra uppbyggnad av bakterier.

Läs även 5 smarta knep som förenklar städningen

8. Rengör duschen och badkaret

I värmen och fukten i badrummet trivs bakterier och mögel som allra bäst. Men det finns sätt att hindra dem från att få fäste. Skaffa en särskild badrumssvamp eller använd en gummiskrapa för att rengöra badkar och dusch. Ett annat enkelt knep är att placera en sprayflaska med ättika och vatten som du sedan har stående i badrummet. Gör det till en vana att spruta blandningen i badkaret efter användning. Låt verka några minuter innan du torkar av. Blandningen fungerar även utmärkt på klinkers och kakel. Vill du bli av med riktigt envisa fläckar kan du prova att dela en grapefrukt på mitten, strö över lite salt och sedan gnugga in det på de mest utsatta områdena. Knepet fungerar även på kran och duschmunstycken.

Annons

Läs även 8 sätt du kan rengöra med bakpulver

9. Våttorka köksgolvet

Köksgolvet är hårt ansatt. Och även om du varken ser brödsmulorna eller de andra matresterna som kanske letat sig in där de knappt syns. Ta därför för vana att en gång varje vecka våttorka köksgolvet så slipper du ansamlingarna.

10. Putsa dina speglar

Hela poängen med en spegel är att du ska kunna se klart och tydligt. Tyvärr är speglar riktiga dammsamlare och blir ofta nedstänkta med både det ena och andra. Torka av spegeln med en mickrofiberduk och följ sedan upp med ett par spray av glassrengöring så är den ren på ett kick.

Men här är också två saker du inte behöver rengöra så ofta som du tror:

1. Övertvätta inte kläder

Kläder du har allra närmast kroppen ska förstås tvättas efter varje användning, men detsamma gäller inte allt annat i din garderob. Faktum är att kläderna kommer att hålla längre om du inte slänger in dem i tvättmaskinen efter varje användning. Gör det i stället till en vana att hänga ut plaggen på vädring. Ytterplagg som jackor behöver bara tvättas ett par gånger per år. Jeans är ett annat plagg som det är bättre att vädra i stället för att tvätta efter varje användning.

Annons

2. Fördiska inte till diskmaskinen

Fördiskar du också dina tallrikar innan du stoppar in dem i diskmaskinen? Det är bara slöseri med energi, enligt Carolyn Forte vid Good Housekeeping Institute. I stället räcker det att skrapa av de värsta matresterna eftersom dagens diskmaskiner är så pass avancerade att de kan avgöra smutsighetsgraden. Däremot är det viktigt att då och då ta en titt på diskmaskinens filter och rensa bort eventuella matrester som fastnat. Finn Aagaard, presskontakt vid Electrolux i Norge, har tidigare sagt till nyhetssajten VG att en modern diskmaskin använder högst fyra liter vatten under sköljprogrammet.

Källa: Goodhousekeeping, Svenska Dagbladet, Huffington Post, Cleanipedia.com, Expressen, städabadrum.se, städguide.se

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även Så snabbstädar du ditt hem på bara 15 minuter

Annons