Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Kika in inredarens lekfulla Malmö-hem

24 apr, 2023
AvPia Matsson
FotografPernilla Wästberg
Lotta Hagrells lägenhet i Malmö är lekfullt.
Ett stort hem på liten yta. Lotta Hogrells lägenhet i Malmö liknar inte något annat. Med öga för färg och form har hon skapat ett lekfullt hem fritt från måsten och konventioner. Här bor minnen, drömmar och älsklingssaker i en charmig blandning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din lookBrand logo
Behind the scenes Femina - Matcha dukningen med din look

Lottas lägenhet är näst minst av de fyra boenden hon har haft i sitt vuxna liv, tre lägenheter och en Skånelänga. Den minsta var hennes första lya på 20 kvadrat. Hennes nuvarande är på drygt 50 med balkong och tre valv. Här har hon bott i drygt sex år sedan hon och maken bestämde sig för att gå skilda vägar. Lotta ler:

– Jag har alltid varit en stor motståndare till valv, jag förknippar dem med alla pinsamma gipsvalv jag har sett på pizzerior genom åren. Men när jag kom hit som spekulant var det en helt annan typ av valv, genuina från 1930-talet. De var vackra och bidrog starkt till att jag köpte lägenheten.

Annons
Vackert vardagsrum med blombukett.
En stor del av inredningens charm beror på Lottas förmåga att sätta samman kontraster till en helhet. Ovanför serveringsvagnen blickar ett uppstoppat rådjurshuvud från en antikmässa ut över rummet – oväntat och roligt. Den vackra buketten står i en ishink inköpt i Marrakech.

Lekfull och personlig inredning

Lottas lägenhet är inte ett dussinverk. Den lekfulla, coola och annorlunda inredningen drabbar direkt. Det är som ett stort konstverk som omfamnar det mesta från 1700-tal till nutid. Plastgjutna möbler, plexiglas och antika speglar, designverk och fynd från Myrorna, sida vid sida. En kavalkad av allt och inget som mixats utifrån eget behag och fritt från rädslor.

– Det är inte en inredning man plockar ihop på en dag, säger Lotta. Nästan alla saker betyder något för mig. Det är minnen från personer, resor och andra sammanhang. Ett mischmasch av mig och mitt liv.

Annons
Vacker och inspirerande tavelvägg.
På tavelväggen, bakom sammets­fåtöljen köpt på Myrorna, får ­målningarna sällskap av en tallrik från Fornasetti samt ett gipsansikte, gjort av Lotta under gymnasietiden. Fäll med zebramönster, köpt på Mallorca. I plexi­glasskåpet från Hay har Lotta placerat gamla bröllopstårtepar, små silverburkar samt tärningar.

Inredningen har inte blivit till av en slump. Den skvallrar om Lottas fingertoppskänsla för färg, form och placering. Det är en skön konst att lyckas klämma in så många olika stilar, möbler, textilier och prylar på 50 kvadratmeter utan att det ser rörigt ut.

– Jag skulle inte trivas med bara en stil. 1970-talets möbler och barockens stilideal kan bli en härlig mix tillsammans. Jag gillar krockar mellan olika stilepoker. En rokokospegel bredvid modern konst, till exempel.

Annons

– Böjbjörksmöbler får dock inte komma hit, de signalerar för mycket väntrumskänsla. Hörnsoffor och soffor med schäslong har jag också svårt för.

Skulptur kvinnohuvud.
Lotta är svag för skulpterade huvuden. På en hög med in­redningsmagasin står ett lerhuvud, inköpt i antikaffär.

Lotta har varit intresserad av att köpa second hand sedan långt innan det blev en trend. Det var hennes far som introducerade henne för loppmarknader ­redan som barn. Hon fastnade direkt för känslan av att göra fynd. En upplevelse hon fortfarande är lika kär i, liksom möjligheten att hitta spännande och udda ting. Det har blivit många besök på Erikshjälpen, Myrorna och andra second hand-butiker. Och lika många inrop på Bukowskis och andra auktionsfirmor.

Annons
Lotta Hagrell bild.
Lotta stortrivs i lägenheten med bra planlösning och mycket ljusflöde från stora fönster. Den ligger lagom ­centralt, tycker hon. Bara tio minuters promenad från själva city.

– Minimalism är inte min grej, jag är medveten om att jag har extremt många saker och försöker rensa ut ibland. Det brukar sluta med att jag ställer tillbaka sakerna på sina platser. Jag har också försökt med ­devisen ”En in, en ut” och det fungerar lika dåligt, säger Lotta.

– Jag har svårt att skiljas från saker då jag ofta har minnen förknippade med dem eller själva köptillfället. Kanske det var en rolig auktion, kanske träffade jag trevliga människor vid samma tillfälle.

Annons
Vacker och inspirerande matgrupp från Bukowskis.
Matgruppen är inköpt på Bukowskis, på bordet står ljusstakarna Stoff Nagel, Drip samt två högre från David Design. I vardagsrummet finns inte mindre än tre speglar som ger större djup och intressanta vinklingar i rummet. Den stora golvspegeln är från Ikeas fynd­hörna och ramen har målats svart.

Har arbetat med inredning länge

Lottas känsla för inredning går långt utanför det egna hemmets väggar. Hon har arbetat med inredning i snart 30 år, varav längst som inredare för Ikea. Hon har även varit stylist med företag, privatpersoner och magasin som sina kunder. Nu är hon säljare på H&M Home.

– Efter alla år inom branschen tycker jag fortfarande att inredning är roligt, men jag är inte lika nördig som jag var i början. Då köpte jag alla inredningsmagasin, åkte på alla mässor och höll mig ajour med allt.

Annons

– Nu, vid 59 års ålder, har jag mer distans till trender och nyheter som manglas ut på mässorna. Jag har ­redan sett dem och många gånger i bättre tappning. Erfarenheten har gett mig ”pejl på läget” som jag känner mig trygg med, säger Lotta.

Sänggavel med tyg.
Sänggaveln har Lotta själv gjort genom att vaddera en spånskiva och klä med tyg samt nitar. Målning ovanför sängen av Linnea Hogrell. Vita Bumling-lampor från 1960-talet.

En förändring som numera genomsyrar inredningsvärlden är ett helt nytt miljötänkande. Second hand-branschen har positionerat sig på bred front och Lotta märker tydligt att kunderna är mer miljömedvetna i dag.

– Slit och släng-kulturen har ersatts av ett ökat intresse för hållbara och gedigna material. Kvalitet är ett honnörsord och man vill ha bra sängkläder, porslin och andra inredningsdetaljer som håller över tid. Det är väldigt positivt.

Annons
rosa klänning
På sovrumsdörren hänger fler av Lottas personliga val. En klänning, handväskor och halsband upphängda på second hand-köpt galge.

Efter alla år inom inredningsbranschen är det fortfarande det personliga anslaget i en inredning som tilltalar henne. Människor som vågar gå sin egen väg och inte är slav under trender. Framför allt tycker Lotta om hem där man ser att livet pågår.

– Det är mycket charmigare med högar av barn­teckningar på bord och leriga skor i hallar än ett helt rensopat hem i vitt och beige. Äkta hem som inte är ett resultat av en tjock plånbok och obegränsade möjligheter.

Annons

– En inredning ska inte köpas på en och samma dag. Att skapa sitt hem ska få ta tid och växa fram i egen takt.

Gult vitrinskåp från Ikea.
Sängen är vackert bäddad med blå-vitt sidenöverkast från Zara, kuddar från Ralph Lauren samt Harrods i London. På sängbordet Componibili från Kartell står en ­second hand­ 1970-talslampa. Gult vitrinskåp från Ikeas äldre Stockholm-serie. Taklampa i mässing från Marrakech.

Väljer inredning med hjärtat

Med femtio redan välfyllda kvadratmeter finns inte så mycket utrymme för många fler nyinköp. Men springer Lotta på något som hon går i gång på är det hjärtat som får råda:

– Det måste absolut vara ett objekt inom ramen för det jag anser vara snyggt och dekorativt, säger hon. På hemmaplan jobbar jag inte så mycket med funktion, mer med det dekorativa syftet. Jag är väldigt förtjust i ansikten och huvuden, föremål av vitmetall och så gillar jag färger.

Annons

– Mest faller jag för föremål som jag inte redan sett hundra av. Jag älskar rariteter!

Lotta Hagrell

Gör: Säljare på H&M Home.

Ålder: 59 år.

Bor: Tvårumslägenhet på 51 kvm i centrala Malmö.

Familj: Särbo, två vuxna döttrar, två barnbarn, 7 och 5 år.

Yteffektivt planerat kök.
Köket är yteffektivt planerat. Inga stora arbetsytor, men gott om förvaringsmöjligheter och nära till kastruller och råvaror. Pall från Tolix, matta från Myrorna.
Lila ametist på fat från Stig Lindberg.
Lotta grupperar mindre föremål i stället för att placera ut dem ett och ett, det gör ett mindre rörigt uttryck. Här en lila ametist i Stig Lindbergs rutiga fat Domino från 1950-talet samt två porslinsburkar med doftljus från italienska Fornasetti.
Byrå köpt på loppis.
Från köket leder en hall ner till sovrummet. På den loppisköpta byrån står en bankfacksbox från en antikaffär i Köpenhamn, ett rosa glasfiberhuvud från loppis samt blommor i en vinkylare från Day. Ovanför en venetiansk spegel från sent 1800-tal.
Annons

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons