Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Så blir du av med ogräs i trädgården utan kemikalier!

23 apr, 2018
AvMinna Wallén-Widung
Maskros, kirskål och gråbo är ofta ovälkomna gäster i trädgården. Men du behöver inte använda giftiga kemikalier för att bli av med ogräs – här är smarta tips på hur du blir av med ogräset i trädgården utan kemikalier!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Låt trädgården blomstra och frodas – utan ogräs! Det finns en rad ogräs som gärna nästlar sig in i trädgården och som kanske stör det vackra helhetsintrycket. Men inte alla är sugna på att spruta kemikalier i hela trädgården för att bli av med ogräset, och då kan de här smarta giftfria tipsen komma väl till pass.

8 tips för att bli av med ogräs i trädgården – utan kemikalier:

1. Häll kokande vatten på dem

Häll kokande vatten på ogräset. Bild: IBL Bildbyrå

Vanligt, hederligt kranvatten kan faktiskt göra underverk. Koka upp vatten i vattenkokaren eller i en kastrull och häll ner i sprickor och springor i exempelvis uppfarten. Vattnet tar bort det unga ogräset och om du tillsätter en matsked salt i vattnet blir det ännu mer effektivt.

Annons

2. Kväv dem med papper

Täck lågväxande ogräs med tidningspapper. Tids nog kommer bristen på solljus att utplåna ogräset. Genom att lägga ut tidningspapper och sedan tynga ner dem med jord eller täckbark, kan du också förhindra att ogräset börjar växa på platsen till att börja med.

3. Plantera tätt

Genom att plantera dina blommor tätt intill varandra, blir det mindre bar jord mellan plantorna – och mindre plats för ogräset. Det här gäller framför allt för perenner och marktäckare. Det går alltid att flytta plantorna i ett senare skede om du skulle upptäcka att de står för tätt.

4. Låt gräset växa

Låt inte gräset bli för kort. Bild: IBL Bildbyrå

Längden på din gräsmatta påverkar hur mottaglig den är för ogräs. Låt gärna gräset växa sig cirka fem centimeter långt. När du har fått en tät och fin gräsmatta är det svårt för ogräset att slå rot där.

Annons

5. Strö ut bikarbonat

Mossa som envisas med att växa mellan stenplattorna i trädgården eller på uppfarten försvinner om du strör ut lite bikarbonat. Bikarbonat är basiskt och ingen miljö som mossa trivs i. Strö helt enkelt bikarbonat på de ställen där du inte vill ha mossa och invänta resultatet.

6. Täck med ogräsduk

Ogräsduk, eller marktäckduk, kan till exempel användas under en stensättning eller en uteplats. Den förhindrar då att ogräs växer upp underifrån. Testa också att täcka jordytan runt buskar och träd, så att inte ogräset konkurrerar med dina blommor om platsen. Klipp små hål i duken där du planterar plantorna, så håller duken ogräset borta på den övriga ytan.

7. Anlita en get

Varför inte låta en get äta upp ogräset? Bild: IBL Bildbyrå

Om du har en stor yta med oönskat ogräs, kanske du ska överväga att hyra in den sötaste trädgårdsmästaren av dem alla? Getter har ett enzym i magen som gör att de kan äta även giftiga växter, och de används på en rad ställen i världen för att få bukt med oönskad växtlighet. I USA har det blivit allt vanligare att hyra getter för att beta bort ogräs och andra växter man vill bli av med i såväl parker, på bondgårdar och i privata trädgårdar, enligt National Geographic.

Annons

8. Ät upp dem

Det är lätt att sucka över allt ogräs som frodas ute i gräsmattan, men det går faktiskt också att se trädgården som en riktig salladsbar. Många ogräs är nämligen fullt ätbara!

Kirskålen är ett av dessa som många fått upp ögonen för den sista tiden. Den har långa rötter och är mycket svår att bli av med – så varför inte utnyttja den i stället? Du kan använda den på samma sätt som exempelvis mangold eller spenat. Släng ner i soppor, pajer eller peston, tipsar Ica. Andra ätbara ogräs är maskros, nässlor, löktrav och älgört.

Men kom ihåg! Är du osäker på om ogräset går att äta eller inte – avstå hellre för att inte riskera att få i dig något olämpligt.

Källor: Goodhousekeeping, Blomsterlandet, National Geographic, Ica, Vi i villa

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:
Dags för vår i trädgården – följ vår checklista!

Mördarsnigelfälla – sommarens måste i trädgården!

 

Annons