Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Så lyckas med dina ampelväxter i sommar – 8 enkla skötselråd

18 maj, 2018
AvMinna Wallén-Widung
Amplar med färgglada blommor ger en härlig sommarkänsla på balkong och i uterum. Dessutom är de perfekta när du vill utnyttja utrymmet till max eftersom du kan använda både tak och väggar. Här är åtta skötselråd för att få frodiga och härligt blommande amplar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Satsa på amplar i sommar! Med hängande krukor utnyttjar du både väggar och tak. Amplar är med andra ord perfekt för dig med liten balkong eller litet uterum där det är ont om utrymme. För att lyckas med ampeln är det viktigt att blomman har mycket jord, att den vattnas ordentligt och får näring regelbundet. Här är åtta enkla skötselråd från branschorganisationen Blomsterfrämjandet.

Läs även: Växterna som gör uteplatsen och balkongen till en blomstrande berså

1. Bästa placeringen för en ampel

Tänk gärna på förhand ut var du ska placera din ampel. De flesta sommarblommor gillar mycket sol och ett vindskyddat läge. Även om många sorter också klarar av ett halvskuggigt eller skuggigt läge, blommar de sällan lika mycket som om de får rikligt med sol.

2. Välj rätt ampelväxter

Många av våra sommarblommor passar utmärkt att placera i en ampel eftersom de blommar så rikligt under hela säsongen. Tänk på att inte använda växter som blir alltför höga, utan satsa i stället på hängande blommor. Blomsterfrämjandet tipsar om begonia, pensé, pelargon, petunia, småpetunia, trädgårdsverbena, tvillingsporre och femtunga exempelvis. De ger balkongen eller uterummet en riktig färgklick av njuta av hela sommaren!

3. Skötsel av ampel – vattna rikligt

Bild: IBL Bildbyrå

Ampelblommorna torkar snabbt ut av starkt solljus och vind. Under varma sommarperioder kan de behöva vatten flera gånger i veckan. Känn med fingret i jorden om det behövs vatten eller lyft på ampeln för att känna hur tung den är – på så sätt kan du avgöra hur mycket du ska vattna.

Annons

Bor du i lägenhet? Tänk på grannen under innan du vrider på vattenslangen för fullt!

4. Ge näring till ampeln

Tillsätt gärna långtidsverkande näring i blomjorden, eller se till att vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Sommarblommor behöver rikligt med näring!

5. Välj en tillräckligt stor ampelkruka

Bild: IBL Bildbyrå

Förutsättningarna för att blommorna ska utveckla sina rötter och blomma ordentligt, ökar rejält om ampeln har gott om utrymme för jord. Större amplar är också lättare att hålla fuktiga – ryms det bara lite jord torkar ampeln ut snabbare. Se därför till att välja en ampel av en större modell.

6. Rädda en uttorkad ampel

Om jorden trots allt skulle torka ut i ampeln, behöver inte allt hopp vara ute. Ta ner ampeln, placera blomman på ett fat och häll långsamt på vatten. Det vatten som blir kvar på fatet kan du låta vara kvar, så sugs det snart upp i jorden.

Annons

Ett annat tips är att sänka ner ampeln i en balja med vatten och låta den stanna kvar där tills det slutar bubbla. Det viktiga är att ta ner ampeln – det är väldigt svårt att återfukta en ampel som torkat ut så länge den hänger kvar i luften.

7. Ta bort vissna blommor

Bild: IBL Bildbyrå

Om blommorna inte trillar ner av sig själva när de vissnat, är det bra att plocka bort dem. På så vis får växten ny kraft att blomma vidare under en längre tid.

8. Klipp ner ampeln

Om du planerar att resa bort under semestern är det en god idé att först klippa ner ampeln. När bladvolymen minskar behöver inte växten lika mycket vatten – och dessutom främjas ny tillväxt och blomningen av att de klipps ner.

Källa: Blomsterfrämjandet

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:
Så får du pelargonen att trivas i uterummet – 4 enkla tips

Veloblooms Paulina Alesand: Så lyckas du med blommorna!

5 heta trädgårdstrender att ha koll på i vår

 

Annons