Så planterar du dina lökar för nästa blomstersäsong
Knappt har sommaren blommat över så är deet dags att planera inför nästa säsong. Men du kommer inte att ångra dig – när de första blommorna tittar upp blir det som en härlig överraskning. Med lite planering och arbete under hösten får du en rejäl belöning med start redan i februari om du önskar. Dessutom är det en rejäl godispåse att välja från när du köper dina blomlökar. Hur ska du då tänka med inköpen?
1. Var ute i god tid. Vänta inte med att köpa/beställa lökarna om det är några speciella du vill ha. Populära sorter tar slut snabbt.
2. Känn på lökarna så de är fasta och spänstiga. Skippa lökar som är skadade eller börjat mögla. Att lökarnas yttre skal saknas eller har börjat släppa, vilket är vanligt på tulpanlökar, är däremot naturligt. Narcisser kan ha en eller flera ”näsor” eller skott, det är inte heller något fel.
3. Satsa på big pack. Storköp blir billigare om du ska ha många lökar. På nätet kan du hitta företag som säljer stora förpackningar.
4. Plantera snart efter köp. Se till att planera in en planteringsdag i anslutning till ditt köp. Lökarna ska relativt snabbt ner i jorden.
Lycka till!
Så planterar du
September och fram till mitten av oktober är bästa tiden att plantera blomsterlökar, då hinner de rota sig innan det blir för kallt. Men det går att plantera tills tjälen sätter stopp. Ju mindre lökarna är, desto tidigare bör de komma i jorden, annars kan de hinna bli för torra. Jorden bör vara väldränerad och näringsrik.
Gör så här:
1. Gräv en grop, lagom djup för den sorts lökar du ska sätta. Följ tumregeln att planteringsdjupet ska vara cirka tre gånger lökens egen höjd. Ska du sätta enstaka lökar är det praktiskt med ett lökjärn eller en lökspade.
2. Undvik att lämna luftfickor runt löken när du planterar. Vattna ordentligt, då brukar jorden sluta sig runt löken.
3. Näring behöver inte tillsättas, men vill du ge löken extra bra förutsättningar kan du strö ut lite benmjöl i gropen.
4. Sätt ner blomlökarna i gropen med den spetsiga sidan uppåt. Se till att undersidan får god kontakt med jorden, det underlättar för lökens spirande rötter.
5. Plantera i kruka? Det går utmärkt, men glöm inte bort den bara. De behöver tillsyn, till skillnad från dem du planterar i rabatten. Vattna lite då och då om de står helt torrt. Står de ute måste de tvärtom skyddas mot för mycket vatten.
6. Håll koll på var du planterat vårlökar genom att sätta en markering så du inte gräver just där de står. En markering hjälper, för det är lätt att glömma.
När blommar det?
Drömmen är en plantering som bara fortsätter att blomma under hela våren. Eftersom olika lökar blommar vid olika tidpunkt är det fullt möjligt. Allt som krävs är lite planering!
Snödroppe: Jan–feb
Krokus: Mars
Narciss: Mars–maj
Vårstjärna: Mars–april
Våriris: Mars–april
Balkansippa: Mars–maj
Rysk blåstjärna: April–maj
Pärlhyacint: April–maj
Kungsängslilja: April–maj
Tulpan: April–maj
Hyacint: April–maj
Kejsarkrona: April–maj
Sommarsnöklocka: Maj–juni
Alllium: Juni
Plantera i kruka
Stora krukor eller korgar fyllda med vårlöksblomning är en häftig syn och kan placeras precis där det under våren behövs extra färg och prakt. Fördelen är att det är enkelt att ändra innehållet från år till år. Tulpaner ett år, narcisser ett annat och det tredje året kanske en mix av flera olika vårblommande lökar.
Gör så här:
• Planteringsjorden måste vara väldränerad och kärlet ska ha avrinningshål. Största faran är nämligen att det blir för blött i krukan.
• Plantera tätt, med ett par centimeters mellanrum mellan lökarna, och gödsla för att ge dem extra kraft.
• Ställ krukan där det inte regnar rakt ner i den, lägg över ett lager höstlöv som skydd och isolera krukan mot kyla. När lökarna börjar titta upp på vårkanten är det dags att ta fram krukan – då behöver lökarna sol och värme.
Få en naturlig känsla
Att få en plantering med olika sorters blomsterlökar att se naturlig ut är en konst – men inte svårt. Lägg dina blomsterlökar i en stor hink: tulpaner, hyacinter, narcisser och kungsängsliljor eller vad du tänkt kombinera. Blanda om dem försiktigt. Plocka upp en handfull lökar och kasta ut ojämnt antal på platsen där du vill plantera. Gräv ner dem där de landat.
Lyckas med tulpaner
Fyll rabatten med tulpankarameller!
• Det blir ofta lyckat att sätta lökar i grupper om 5–10 stycken.
• Täck gärna din plantering med ett skyddande lager löv inför vintern.
• Efter blomningen måste blomsterlökarnas blad få vissna ner helt för att återfå kraften. Det kan se lite skräpigt ut under en period.
• Kombinera med perenner som kan dölja de vissnande bladen.