Trendar: Nostalgi Livsberättelser Resor Nystarta privatekonomin med Femina Vårmode 2025 Se alla avsnitt av ''Beas Beauty'' Feminas historia

Så undviker du bedragarna på bostadsmarknaden

11 okt, 2017
AvJoel Linde
Om du någon gång sökt bostad i en storstad eller någon universitetsstad vet du att efterfrågan är flera gånger större än utbudet. Det bäddar för en marknad för bedragare att tjäna pengar på bostadssökande i behov av tak över huvudet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antalet sajter som erbjuder hjälp till bostadssökande är för stort för att räkna. Många är seriösa, men annonser som sprids i sociala medier och på sajter utan kopplingar till ett företag är svåra att verifiera.

Läs även Snyggaste sätten att styla i fönstren – 14 trendiga tips!

Vi pratade med Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum, för att få tips på hur man bäst skyddar sig mot bedragare på bostadsmarknaden.

Olika typer av bostadsbedrägerier

Stora öppna ytor och mycket ljusinsläpp präglar lägenheterna. Foto: Veidekke

1. ”Engelsmannen som inte kan visa lägenheten”

– Det vanligaste är någon som påstår sig bo i London (eller någon annanstans utanför Sverige, reds. anm.) men av någon konstig anledning har en trerummare för en bra hyra inne i stan som de inte kan visa, säger Jan Olsson.

Annons

De annonserar ut lägenheter (på engelska) eller hör av sig direkt till bostadssökande. De hävdar att många är intresserade och att det är bråttom. Sedan kräver de förskottshyra och lovar att skicka nycklarna.

2. ”Lägenheten som inte finns”

Bedragarna säger sig hyra ut en lägenhet på en adress som förvisso finns. De kan ha fina bilder och professionellt skrivna texter, eftersom de ofta kopierar innehållet i riktiga annonser. De visar aldrig lägenheten fysiskt och kräver förskottsbetalning från så många som möjligt.

3. ”Semesterboendet som hyrs ut i tredje hand”

– Det är lite klurigare. Då finns det en lägenhet som du faktiskt är och tittar på, bara det att det inte är personen som visar lägenheten som äger den. Då är det riktigt svårt.

Jan Olsson berättar om ett fall där en person hyrde en lägenhet i centrala Stockholm över helgen. Under den perioden höll hen visning för att hyra ut lägenheten och krävde in förskottsbetalning från massor av sökande.

Blocket är en av de största förmedlarna av lägenheter i andra hand. Där hade man stora problem med bedragare runt 2010, men sedan dess har stora insatser gjorts för att minska riskerna.

Annons

– Vi granskar alltid alla annonser innan publicering och använder de verktyg som finns för att kontrollera att allt stämmer. När vi hittar en profil som väcker misstanke ber vi om mer uppgifter, till exempel ett förstahandskontrakt, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Numera menar Thomas Bäcker att ungefär en handfull bedrägliga annonser kommer igenom på Blocket varje kvartal.

– Vi gör det svårare för dem att använda oss så då använder de något annat i stället, som sociala medier och andra sidor som inte jobbar lika aktivt för att blockera sånt innehåll.

Hur kan man skydda sig från lägenhetsbedrägeri?

1. Kontrollera bilderna

Står tvättmaskinen i köket? Så ser det ut i England, men inte i Sverige. Hur ser eluttagen ut? Är det svensk standard eller ser de främmande ut? Redan där skulle du kunna upptäcka att annonsen är falsk.

Annons

2. Kontrollera adressen

Har du fått en adress kan du enkelt söka upp om lägenheten finns – i vissa fall existerar inte ens en lägenhet på den adressen.

3. Kontrollera vem som bor där

Om adressen existerar, ta reda på om personen som vill hyra ut till dig faktiskt bor där.

4. Kontrollera om personen får hyra ut

Om personen bor där, kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och fråga om den har rätt att hyra ut. I vissa fall bor den där i andra hand och försöker hyra ut till dig olovligt i tredje hand. Här kan du ta reda på vilken bostadsrättsförening som finns på olika adresser.

5. Ring lägenhetsinnehavaren

Lita inte blint på uppgifterna du får från personen. Kolla också upp adressen på nätet för att se vem som bor där. Även om namnet är samma som personen du har kontakt med kan det vara en bluff! Ring för att försäkra dig om att allt stämmer.

6. Spara bevis

Spara dina konversationer med uthyraren och ta skärmdumpar av allt som rör betalningen – det kan förenkla en eventuell utredning.

Annons

7. Sök efter omdömen

Hittar du annonser på en sajt du inte känner till? Sök efter omdömen! Det brukar alltid finnas kommentarer från folk som redan blivit lurade och som varnar andra på nätet.

8. Sök kontaktuppgifter

De flesta seriösa företag med hemsidor har också sitt organisationsnummer eller åtminstone ett telefonnummer på hemsidan. Då kan du enkelt ta reda på mer om vem som ligger bakom sajten.

9. Kontrollera betalningssajten

Många bedragare vill ta betalt via sajter som ser ut som exempelvis Paypal. Kontrollera då att det faktiskt är Paypal och inte en falsk kopia som ser ut som Paypal. Det ser du i sidans url.

10. Använd inte anonyma betaltjänster

Om uthyraren vill ha betalt via Western Union eller andra anonyma betaltjänster har du ingen säkerhet och bör avbryta affären.

Följer du de här stegen är risken försvinnande liten att du ändå skulle bli lurad.

Artikeln publicerades först på Residence.

Annons

Läs även

Efter prisfallet på bostadsmarknaden – nu är fyndläget över

Så vill mäklare skapa tryggare budgivningar

Topp 10: Det här vill bostadsköpare bo nära

Annons