Seglivade krukväxter
För att suckulenter i kruka ska börja blomma behöver de ha några år på nacken. Du kan hjälpa dem på vägen genom att ställa dem kallt i oktober, gärna ner mot fem grader, och vattna sparsamt. Efter två till tre månader kan de då börja visa ansats till små blomknoppar. Ställ in i rummet och njut av blomningen. Suckulenter passar överallt, även på stressiga arbetsplatser där man glömmer bort att vattna dem. Suckulenterna sätter skott på olika sätt. Många får små utlöpare. Dela av dem försiktigt och plantera. Jorden ska hållas fuktig de närmaste 14 dagarna.
Suckulenter växer till på sommaren och frodas då bäst om de får vatten en gång i veckan. Men håll koll, blir det för mycket dricka kan de ruttna eller angripas av svamp. Från oktober till mars räcker det som regel att de vattnas en gång i månaden. Gödning ska bara tillsättas under sommaren, ungefär varannan vattning. Välj en näring med lågt nitratinnehåll. Börjar växten bli för ranglig eller yvig kan du beskära den ganska rejält. Bästa perioden för detta är i april–juni. Omplantering kan ske mellan två till tre års mellanrum.
Bästa jorden för suckulenter är porös och väldränerad. Vanlig blomjord blandad med grus eller grov sand är bra. Välj krukor med hål i botten så att överskottsvattnet kan rinna ut.
Om ullusen börjar angripa gäller det att vara alert. Blanda 1 tsk såpa med 1 msk T-röd och 1 liter vatten i en sprayflaska och spraya hela plantan. Låt stå ca 30 minuter. Duscha sedan hela plantan i duschen. Upprepa vid behov.
De flesta krukodlade suckulenter uppskattar att få flytta utomhus under sommarhalvåret. Måste de stanna inne vill de stå så soligt som möjligt. Du kan lätt se på plantan om den trivs. Börjar den blir tunn, blek och ranglig står den för mörkt. På vintern föredrar den en lite kyligare tillvaro, någonstans mellan sex och arton grader brukar vara bra.
Kännetecknande för suckulenter är att de är robusta och tåliga. De kan faktiskt hålla sig vid liv även om man glömmer bort att vattna dem i perioder. De växer naturligt i områden med lite regn, höga temperaturer och stark sol. När det väl regnar bunkrar de vatten i sina tjocka blad och stjälkar. Inomhus i kruka trivs de bäst om de får torka ut helt mellan vattningarna.
Text: Lotta Hansson
Foto: Colourbox