Vårens 10 stora trädgårdstrender – som du kan börja med redan nu!
Allt ljus på fröna! Så här års suktar vi efter solljus och börjar drömma om sommarens rabatter, som i år kommer att spraka av färg. Här är 10 heta trädgårdstrender inför årets odlingssäsong – och det är hög tid att redan nu börja läsa på, planera, så och vattna!
1. Det våras för eternellen
Alla som upplevde den förra vurmen för eterneller kanske tar sig för pannan men nu är det dags igen för evighetsblommorna. Impectas ’Swiss Giants’ är en ettårig jätte-eternell som blir en meter hög, trivs i sol och blommar med stora, dubbla blommor i juli–sept. Förkultiveras inomhus i april–maj men kan även direktsås på friland maj–juni.
2. Designsäkra köksodlingar
Stilig köksträdgård som smälter in i det designsäkra köket – eller – vardagsrummet. Tregren T12 med inbyggd belysning är för den moderna odlaren där hon eller han kan odla upp till 12 olika sorters kryddor, blommor eller grönsaker och sköta dem via en app som talar om vilken näring de behöver, ca 1 800 kr hos Elgiganten.
3. Dramatiska dagögon
Spännande drama blir det med ’Bleeding Hearts’, en dagöga med rockigt svartgrönt bladverk och häftigt bronsorange blommor som slår ut i juli-okt. Vill gärna stå soligt och bör förkultiveras inomhus i jan–maj/sep–nov. Stilig i rabatten och tålig i vasen. Denna nyhet från Impecta är en flerårig växt härdig till zon 5–6.
4. Smakrik chilinyhet
Har man väl fått smak för chili, så har man. En sort som ska bli kul att testa är ’Biquinho’ från Nelson Garden. Skörden sägs bli rik, kraven är växthus eller skyddat läge i näringsrik och väldränerad jord. Om man får fröna i jorden nu, bör frukterna med mycket smak men lite hetta kunna plockas i juli–sept.
5. Självförsörjande trädgårdsland
Lite självförsörjande vill vi nog vara allihopa. En bok att hålla i handen om man inte är helt hundra är Johannes Wätterbäcks och Theres Lundéns ANNONS Flera fingrar gröna (Bonnier Fakta) som kommer ut i mars.
6. Torkade buketter
Buketter med patina är på modet. Vill du odla dina egna blommor som torkar vackert så satsa på till exempel rysk marton, bolltistel, hortensia och varför inte lite trendigt pampasgräs. Det sistnämnda är dock lite svårflirtat och kräver en del omsorg i såväl val av läge (full sol, väldränerad jord, gödning och vattning) som för att klara vintern. Här hos oss vissnar gräset på hösten men vad du än gör så klipp inte ner det förrän till våren när nya blad börjar spira.
7. Praktfulla pumpor
Pumpafrön är gott men det är ett väldans jobb att skala dem. Men nu kommer Nelson Garden med pumpasorten ’Eso’ vars frön är utan skal (bara att rosta och äta) och dessutom med ett smakrikt fruktkött. Fröna bör förkultiveras tre till fyra veckor före utplantering.
8. Hydroponisk odling
Det där med hydroponisk odling, det vill säga odling utan jord, kommer mer och mer, framför allt i städerna. För den nyfikne som vill veta allt om hur man får grönsakerna att växa i bara vatten och näring är säkert ANNONS Niklas Hjelms Hydroponisk odling Köksträdgård utan jord (Nordstedt) ett säkert kort.
9. Krispiga rädisor
Vackraste rädisan heter ’Diana’ och är en nyhet från Impecta. Djupt plommonlila på ytan och vit och krispig på insidan.
10. Odla i våningar
Att ha fönsterbrädorna fulla med kryddor och små pottor med frösådd kan man helt klart tycka olika mycket om. En trendig lösning är odlingsvagnen med två våningar, där man till exempel kan dra upp frön och småplantor på den nedre och ha kryddor och tomater på den övre. Den vädertåliga vagnen som fungerar både ute och inne finns i flera färger och mäter 75×35 cm och är 80 cm hög.
Läs mer:
Dags för vår i trädgården – följ vår checklista!