Åsa Gessle om passionen för design – och sorgen efter Marie Fredriksson
I en intervju med Femina öppnar nu Åsa Gessle upp om designintresset som gått i arv från hennes hårt arbetande ensamstående mamma – och om sorgen efter Marie Fredriksson som också var hennes nära vän.
– Jag vakade i tio dagar över min mamma samtidigt som Per satt själv i Stockholm när Marie gick bort. Det var en hemsk vecka.
En kudde har hamnat snett i en soffa så att sömmen anas. Inget ett vanligt öga skulle uppfatta, men Men Åsa Gessle, 62, ser allt och är där och puffar.
– Har man skapat en miljö vill man att det ska se ut som man har det i sitt huvud. Jag tror det är bra också att visa personalen att man har hjärtat i detaljerna, för då får de det också.
Exakt vilken som är hennes officiella titel på Hotel Tylösand råder det delade meningar om. Hennes man som varit delägare i hotellet utanför Halmstad sedan 1995 kallar henne ”Bossen”, kort och gott.
Själv beskriver Åsa sig som ”kreativ chef över ombyggnationer”, vilket visar sig kunna innebära allt från att rolla väggar sent på kvällarna till att sitta i byggmöten klockan sju på morgonen.
– Kan själv, som hon säger.
Framförallt står hon bakom designen.
När Femina är på visit har hotellets SPA just nyöppnat efter att ha fått ett ansiktslyft. Resultatet blev precis som kreatörens vision; en sakral oas med mycket mörk skiffer.
Åsa Gessle berättar att hon sedan hon och maken ritade sitt första hus i Halmstad 1992 haft en läromästare i Abelardo Gonzales, tidigare professor i formlära vid Arkitekturskolan i Lund.
– Abelardo är min estetiska skola, han är superduktig. Både Per och jag är lite skadade av att allt ska vara i linje. Abelardo lärde mig att hålla blicken öppen och att ingenting är omöjligt.
Föredrog kreativa ämnen i skolan
Intresset för arkitektur och design går dock längre tillbaka än så, född och fostrad som Åsa är i en familj med stark hantverkstradition. Farfar var smed, gammelmorfar toffelmakare och såväl hennes mormor som mamma arbetade med sömnad.
– Mamma var ensamstående med fyra barn och en hund. Vi bodde i en liten trea i Akka-husen i Trelleborg och hade inte mycket pengar men mamma var kreativ. Hon sydde och stickade allt till oss. Man fick lära sig att göra om med små medel vilket gjorde att jag också blev ganska pysslig.
– Trä- och syslöjd och hemkunskap var mina ämnen i skolan, jag var inte lika duktig på att sitta stilla och plugga.
Så vad skulle du bli?
– Flygvärdinna. Tills jag började flyga och insåg att jag var rädd för att flyga.
Åsa Gessle var 20 år när hon flyttade till Halmstad 1982 för att öppna klädbutik med en tio år äldre pojkvän. Hon hade aldrig varit i halländska residensstaden tidigare och trivdes inget vidare i början, avslöjar hon:
– Jag tyckte det var svårt att komma in i Halmstad och var mycket i Trelleborg, killen och jag gled isär och separerade. Men så senare var jag ute med min bror en kväll i Halmstad och träffade ett gäng där en i gänget var Per...
– Det blixtrade till lite.
Lyssnade du på Gyllene Tider då?
– Nej, jag hade varit i Paris och jobbat med modellande. På den tiden fick man ju inte information på det sättet heller, det fanns inga mobiltelefoner. Det var inte heller min musik. Jag gillar dansband och brukade på på gammeldans på söndagarna i Folkets Park i Trelleborg.
Åsa Nordin Gessle
Gör: Inredningsdesigner.
Ålder: 62 år.
Familj: Gift med musikern Per Gessle, gemensamma sonen Gabriel.
Bor: Hus i Halmstad och lägenhet i Stockholm.
Aktuell: En miniroll i Gyllen Tider-filmen med premiär den 17 juli.
Gyllene Tider var i princip över när hon och Per Gessle blev ett par 1984.
Åsa berättar att hon var med på den ödesdigra middagen 1985 när bandets basist Anders Herrlin sa att han inte ville mer – och att hon var spindeln i nätet när hon fick dem att spela tillsammans igen på Pers 30-årskalas 1989.
Men vid det laget låg fokus på ny grupp som var på väg att ta över inte bara Sverige – utan världen.
Marie Fredrikssons död tog hårt
Åsa Gessle jobbade på resebyrå i Halmstad när det exploderade med Roxette. Hon hade bokat flyg och hotell åt Per och Marie Fredriksson de första åren när hennes man 1989 bad henne följa med på världsturné. Hon tog tjänstledig, tryckte undan sin flygrädsla och jojnade ”Join the Joyride World Tour”.
– Jag var personlig assistent till Per, såg till att resväskorna blev packade och kom fram till hotellet och att Per var på rätt radiostation vid rätt tid. Att all logistik fungerade för dem, säger Hotel Tylösands kreativa chef och berättar att Roxette-tiden också gav henne en vänskap med Marie Fredriksson.
– Vi har rest hela vårt vuxna liv ihop.Vi umgicks och var nära, festade och hade roligt. Lite tequila blev det ju. Vi var ju unga, inte mer än 30.
När den folkkära sångerskan gick bort i december 2019 i sviterna av en tidigare cancersjukdom, låg Åsa Gessles egen mor samtidigt för döden hemma i Skåne.
Hon beskriver en omänskligt tuff tid:
– Marie gick bort på måndagen den nionde och min mamma på torsdagen samma vecka. Jag vakade i tio dagar över mamma medan Per satt själv i Stockholm när Marie gick bort. Jag kunde inte åka iväg och trösta honom och vi kunde inte vara med varandra. Det var en hemsk vecka.
– Men jag spelade mycket Marie för min mamma in i döden, Tro och Ännu doftar Kärlek.
Två låttitlar som också väl matchar Åsa Gessles designuttryck.
Hotellet i Tylösand genomsyras av kärlekssymboler – som hjärtat i taket över den nya poolen som speglar sig i vattnet. Hon säger att det var en viktig detalj för henne.
– Man kan säkert uppfattas som en liten flicka som ritade hjärtan överallt, men för mig är det viktigt att visa att vi står för kärlek här, särskilt i en tid där vi matas med så mycket ondska och negativa saker som händer.
– Det kanske låter klyschigt, men kärlek och fred är det fundamentala i världen.
Lite pondus får man ändå säga att hon har i ämnet.
I oktober har hon och hitmakarmaken Per Gessle varit tillsammans i 40 år. Jag frågar vad som är hemligheten.
– Att man har sitt eget liv i förhållandet, svarar Åsa.
– Per och jag har varsin värld. Han har musikvärlden och jag har detta som mitt. Att vi har mycket att göra båda två är roligt eftersom vi alltid har saker att berätta om och diskutera när vi ses mot om man hade suttit i knäet på varandra hela tiden.
När Per gästade Framgångspodden uttryckte han att det faktum att du följde med på resorna och turnéerna var viktigt för både Roxette och er relation. Om vi vänder på det, har du upplevt att din karriär har fått stå tillbaka?
– Nej, det har jag inte tänkt på. Fast kanske är det därför jag tycker att det är extra kul att jobba nu. Nu är det min tid och det säger Per också: ”nu får du göra ditt som har fått stå tillbaka”.
– Jag har inte bara fått uppleva vad Roxette har gett sin publik, jag har fått uppleva en mängd olika kulturer och fått vänner runt hela världen.
Richie Sambora i Bon Jovi noterade jag på en bild på ditt Instagram.
– Ja, det var ett kalas i New York, en tuff natt, säger Åsa Gessle och ler.
– Richie satt jag bredvid på en middag med Eddie Irvine som vi känner sedan tidigare. De var såklart "helt vanliga människor" precis om att Per är en vanlig människa, det är alla. Är man mitt i det tänker man inte på det, men klart att vi har blivit bjudna på mycket roliga tillställningar, som alla MTV-galor förr med Duran Duran och alla möjliga.
Är det någon du har blivit starstruck av?
– Ja, Paul McCartney som vi träffade i green room på Apollo i New York innan pandemin.
Inte minst har resorna runt världen varit en inspiration i hennes yrke.
Hotel Tylösands tillbyggnad The Front House är influerat av Whitby Hotel i New York och idén med gröna äpplen som återkommande inredningsdetalj har hon lånat från Hotel Delano i Miami.
– Alla skrattade i början, det var inte jättepoppis men i dag har vi alltid gröna äpplen framme, förutom på julen när de är röda.
Delar livet mellan Stockholm och Halmstad
Annars är det svart som är Åsa Gessles signaturfärg. Men inte svart-svart, betonar hon och ger en lektion:
– Det är skillnad på svart och svart, särskilt i inredning. Jag föredrar en mjukhet i svärtan, en varm brunsvart ton. I färgbutiken här har de till och med tagit fram en kod för ”Åsa-svart”.
Du kör Johnny Cash-style även på kläder?
– Ja, typ hundra procent av min garderob är svarta plagg. Det började när vi turnerade. Det gick att hålla på och färgmatcha när vi reste så mycket, sen blev det en trygghet i det svarta. Jag sätter hellre färg på skorna eller naglarna.
Per är inte lika svart?
– Nej, han kan ha lite rosa och lila. Det kommer från hans mammas färgpalett.
Under de mest hektiska turnéåren var Halmstad med huset och hotellet platsen som Åsa och Per Gessle landade på för att för att samla kraft samtidigt som lägenheten i Stockholm var basen.
Under och efter pandemin har Åsa spenderat mer tid på Västkusten, dels för att det varit flera stora ombyggnationer, dels för att sonen har lämnat boet.
– Gabriel flyttade för två år sedan, det gör att jag kan vara mer här också. Min man tycker att det är lite tråkigt dock, han är lite sällskapssjuk. Nu är väl Gabriel den av de två som klarar sig bäst ha ha. Per lagar inte mat så...
Hur klarar han sig när du är här då?
– Det är lite jobbigt... men jag gör ju matlådor. Han har två rätter på ett ställe i Stockholm som han går och köper men annars förbereder jag för honom att värma. Det klarar han och koka ris och pasta kan han. Men oftast är det inte mer än två-tre dagar.
Per och Åsa Gessle i Gyllene Tider-filmen
Hon ler och berättar att 26-årige Gabriel är civilingenjör i datateknik. På samma vis som det varit fundamentalt för henne att ha en egen identitet har det varit det för deras son, förklarar Åsa.
– Gabriel har alltid sagt att han inte vill vara känd för att vara "Pers son". Han är en jätteduktig musiker, spelar flygel och är väldigt musikalisk men går sin egen väg. Sen har han mycket att falla tillbaka på som han får gratis i sitt liv ändå, men han är jättenoga med att ha sitt liv och tjäna sina pengar.
– Han är självgående och har gått fem år på KTH. Att han har ett ”riktigt yrke” hade hans farmor blivit glad över. Hon ville att Per skulle bli barnläkare eller psykolog.
I stället blev han en internationellt firad popstjärna.
Att hon själv inte precis drällt i strålkastarljuset, förklarar Åsa Gessle med att hon ”inte gillar det och helst håller bakom”. Så man undrar ju över förändringen. Den som följer Per Gessle på Instagram kan notera fler bilder och varma poster om ”Bossen”.
– Ja, haha jag undrar också. Det har hänt nånting. Han blir också äldre, det kanske är andra sidor som kommer fram.
I juli har filmen om Gyllene Tider premiär. Man kan anta att nostalgitrippen kommer innebära både gamla och nya fans ur gruppen ”hysteriska tjejer” som vrålar ”Per Gessle”. Åsa säger att hon tar uppståndelsen ro.
– I början när jag var ung var jag kanske lite svartsjuk, men det går inte att tänka så, det är som det är. Per har alltid varit duktig på att vårda sina fans väl.
– Det kommer blir en jättemysig film, säger hon och avslöjar att hon faktiskt dyker upp i en liten roll. Hon och hela familjen.
– Vi kommer att göra en ”Hitchcock”. Per och jag, vår son och hans flickvän.
Drömmer om att bygga vidare
Hon reser sig, viker ihop en pläd och konstaterar att hon fortfarande har lite träningsvärk efter maratondansen i Västerhagen i Haverdal.
Gyllene Tider och Roxette i all ära. Åsa från Trelleborg har fortfarande hjärtat i dansbandsmusiken, säger hon och nämner Perikles, Sannex, Casanovas och Blender.
– Jag dricker inte så mycket alkohol och det kan man inte heller när man går på sportdans. Då är det fullt ös mellan sju och elva, man är helt slut efteråt.
– Att dansa till dansband är dock inget jag får med Per på.
Det är inte så noga heller, säger hon.
Däremot hoppas hon få med sig hotelledningen på sitt nästa drömprojekt.
– Även om det är vinter är det så vackert här. Havet är fantastiskt. Öppenheten här är fantastiskt och det ska man ta till vara på var man än är på hotellet.
Hela tiden ta in havet var du än är. Gillar utsiktsplatserna, Vad vi vill ha är ett soldäck ovanpå SPA. Vi har undersökt och det går, så nåt år.
Åsa Gessle: 5 tips för att lyfta hemmet
1. Varde ljus!
”Jag är inte så glad i kalla sken, jag går gärna mot varma toner i belysningen, 2 700 kelvin helst. Att blanda ljuskällor är fint liksom levande ljus som man inte kan ha för mycket av.
Jag tycker även om att blanda texturer i inredningen; hårt, mjukt, blankt och päls. Har man en lugn kan man leka mer med material. Det är lättare att byta färger efter säsong med en lugn grund och mindre kostsamt att lyfta ett rum med en ny kudde än att måla om, till exempel”.
2. Tänk på detaljerna
"Jag vill inte ha för hemtrevligt med massor av prydnadssaker med detaljer är viktigt och allt som gör ett rum levande bidrar till helheten för miljön, som frukt böcker och gröna växter.
Jag är inget fan av plastblommor. Syret, klorofyllet och dofterna som växter ger tror jag människan mår bra av.”
3. Rota i garderoben!
”Jag tycker om att inreda med både gammalt och nytt. Jag går gärna på Myrornas och letar roliga saker till vårt hem och till hotellet. Så ett tips är att titta efter i garderoben vad som redan finns. De flesta har massor och man kan också göra om saker.
Jag hade några gula krukor som stått i ett förråd i 20 år, plötsligt fick de nytt liv. Allt kan hitta en ny plats, återbruk är jätteviktigt för mig.”
4. Prioritera komfort
”Det finns jättesnygga designmöbler som är underbara att få uppleva, men inte alltid lika sittvänliga.
När jag väljer stolar och soffor är nummer ett att de är sköna och bra att sitta i. Gärna praktiska också.”
5. Våga svart!
”När vi började med mörkt var det många som var skeptiska och sa att det skulle bli kallt och hårt men det blir det inte om man använder en mjukare svart färg med brunt i.
Det är individuellt men personligen blir jag lugn av mörka toner. Det är dessutom tacksamt att blanda med trä och natur till det svarta.”