Bianca Kronlöf: "Jag är modig för att jag gör saker som skrämmer mig"
Författaren, komikern tillika skådespelaren Bianca Kronlöf, 37, beskriver sig själv som en glad och förbannad person som varvar dessa två känslor om vartannat.
– Det finns så mycket att bli förbannad över, samtidigt som det inspirerar mig och tar mig framåt, säger Bianca.
Vi har sett henne i serier som Tunn is och Deg, tagit del av hennes kvinnokamp och hört henne höja rösten för att visa var hon står. Bianca Kronlöf är en stark röst i kampen om att tyna orättvisor och stå upp för sig själv.
Bianca Kronlöf om att vilja förändra
Allting började som en självförsvarsmekanism under högstadietiden. En tid som Bianca beskriver som ett krig inom henne.
– Folk som säger att högstadietiden var trevlig litar jag inte på, säger Bianca och skrattar.
Hon var blyg och ängslig när hon växte upp och hennes pappa trodde att hon skulle jobba på ett arkiv när hon blev stor. Inte bibliotek, det hade enligt honom varit en plats med för mycket liv och social kontakt för henne.
Biancas blygsamma sida blommade ut och tog plats inom konst och teater till skillnad mot skolkorridoren där hon var mer iakttagande.
– Teatern blev en ursäkt för mig, där fick jag göra allt jag inte vågade och kunde hela tiden skylla på att det var en roll jag klev in. Det skapade större acceptans.
På teaterscenen upptäckte hon att hennes medverkan bidrog till engagemang. Replikerna, danskoreografin och konsten kommunicerade med åskådarna och i gengäld fick hon reaktioner.
Med allt fler timmar på scenen och en större förståelse för att det gick att skapa engagemang, väcktes intresset för att påverka och förändra. Som 16-åring tillsammans med ett gäng tjejer i samma ålder startade de ett projekt för kvinnliga rättigheter. Men samtidigt som de arbetade för något bra, förstod Bianca att det svåraste att förändra är det som är allra närmst en själv.
– Att försöka påverka världsledare är viktigt och bra. Men på det personliga planet är det svårare och känsligare att försöka påverka någon i sin omgivning som familj, släkt och vänner.
Och oavsett vem man vill påverka så handlar det om att samla mod. Våga ta ton och våga våga föra det utanför tankar och stängda dörrar.
– Jag är en person som är modig för jag gör saker som jag är rädd för. Det är lätt att vara modig om man inte är rädd och är du inte rädd så är du inte modig.
Bianca Kronlöf: "Jag tar åt mig av allt"
Trots rädslan som Bianca beskriver så lyfter hon gång på gång orättvisor för samtal och problematisering. I tankarna och skapandestunden beskriver hon det som inspirerande men så snart hon tryckt på knappen för att publicera eller skicka något så skiftar känslorna. Och den tuffa sidan är något hon nämner som en återkommande förutfattad mening om henne.
– Jag har märkt att folk tror att jag inte tar åt mig av något. Som om jag vore gjord av titan. Men jag tar åt mig av allt. Det är omöjligt att alla människor ska tycka om mig, men det är min önskan och när de inte gör det så tar jag åt mig och den ängsliga sidan kommer fram.
Bianca Kronlöf om boken Brev till mannen
Bianca har tidigare öppnat upp om sin före detta kärleksrelation som var både destruktiv och våldsam. I hennes bok Brev till mannen som släpptes tidigare i år berättade hon om hur ex-pojkvännen tog till sexuellt våld mot henne.
”Jag skäms inte för att säga att jag har blivit våldtagen. Det har egentligen inte med mig att göra. Skammen är inte min. Skammen är helt och hållet din”, så inleds brevet i boken.
Bianca valde att skriva en bok som riktas till männen, öppnar upp för samtal och välkomnar dem in i det. Boken är en samling brev om känslor och maskulinitet.
– Jämställdhetsarbetet kommer inte att nå fram om det bara är kvinnor som lyfter frågorna. Därför valde jag att skriva en bok som är riktad till männen. De flesta män är för den feministiska kampen, men det är många som är rädda för samtalet.
När boken släpptes berättar Bianca att hon grät och tyckte det var läskigt. Men responsen har varit överväldigande och hyllats med fysiska brev, meddelanden på sociala medier och mejl från män som läst boken.
I mars tilldelades Bianca Selmapriset för Årets röst för att hon med boken tagit bladet ur munnen, krossat tystnadskulturen och startat en gryende folkrörelse för att förändra på djupet.
Bianca Kronlöf om serien Ta det som en man
Boken har även lett till programserien Ta det som en man med premiär 8 maj i SVT.
En miniserie där Bianca undersöker hur män i olika åldrar ser på feminism och jämställdhet blandat med allvar, humor, skratt och gråt.
Blandat med de tunga ämnena som hon lyfter, ser vi även Bianca på den svenska humorscenen där hon ofta möts av frågan om feminism går att blanda med humor. På den frågan är svaret enkelt.
– Ja, patriarkatet är så skruvat så det är inte svårt. Det är enklare att få folk att lyssna om de har kul samtidigt.
I samband med att serien Persona non grata sändes kände hon att diskussionen behövde väckas till liv. Hon funderade, skrev och läste upp ett brev på Instagram som idag har över två miljoner visningar.
– Det modigaste är att väcka diskussion på en plats där man är varje dag. Vilket jag gjorde när jag kritiserade hela svenska humoreliten i mitt öppna brev. Det kändes nödvändigt och jag var beredd att ta den dåliga stämningen. Männen på min arbetsplats behövde veta var jag står.
Och hur har responsen varit?
– Delad, jag märker att många män i min bransch blir nervösa av att prata med mig. Många tror att jag vill prata för att jag hatar dem. Det stämmer inte. Det var inte lätt att läsa upp brevet och har fortsatt varit svårt.
Bianca Kronlöf om framtiden
Författare, skådespelare, komiker, opinionsbildare och manusförfattare. Bianca berättar att hon just nu funderar på ett långfilmsmanus.
– Jag tycker om att skriva och har ett färdigt långfilmmanus i huvudet som jag vill göra till verklighet.
Men kommer du inte sakna att stå framför kameran?
– Jo, jag vet redan nu att jag kommer bli avis när det väl är dags. Som skådis är det skönt att gå in i roll och inte behöva ha koll på allt annat. Det kommer bli en stor men rolig utmaning.
I dag lever Bianca tillsammans med sambon Petter och dottern Nila, 2 år. Men familjen håller hon utanför det offentliga livet.
– Jag har valt att inte publicera bilder på mitt barn, av respekt för Nilas framtid. Likaså är inte min partner offentlig och jag får skapa innehåll av annat än min familj.
Skämtar du om småbarnsåren på scenen?
– Jag tycker det är viktigt att kunna skämta om det ofiltrerade livet. Det kan jag göra utan att dra in min dotter i det. Vi är många som kan relatera till den avskalade ärliga och ibland skitjobbiga vardagen.
Utöver alla projekt som Bianca har i pipen är hon numera även profil på Femina.
– Det känns svinhärligt! Alla är så gulliga och jag har träffat spännande människor som också är profiler på Femina. Som frilansare är det lätt att känna sig ensam i vardagen och arbetet så det här känns som ett spännande och nytt sammanhang.