Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4
charlotte kalla

Charlotte Kallas livsändring med kärleken – efter karriären

05 feb, 2025
FotografTT.
Charlotte Kalla
Hon är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare någonsin – men prestationsångesten höll på att stoppa Charlotte Kalla från framgångarna.
För Femina berättar skidikonen om det nya familjelivet, och hur terapin hjälpt henne.
– Det har varit jätteskönt att få hjälp med omställningen att gå från elitidrottare till normal, säger Charlotte Kalla, som efter sonens födelse lagt om sitt liv helt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Medan kylan rullar in över Sverige njuter Charlotte Kalla av temperaturer i paritet med svensk sommar på de sydspanska stränderna, och tar vara på sista föräldralediga tiden tillsammans med sambon Fredrik och sonen Alvin.

– Vi är glada att vi kan få vara lediga tillsammans. Han är snart sexton månader, så det är full fart, säger Charlotte Kalla glatt över telefon.

Den prisade längdskidåkaren kan inte träffas för att göra intervjun med Femina – hon och familjen lämnat Sverige för några månader. Redan när sonen föddes planerade paret att vara föräldralediga tillsammans och bo utomlands en period. Nu har de fått hyra en lägenhet av en bekant i Almuñécar i södra Spanien, och i januari börjar sonen i förskola hemma i Sundsvall.

Annons

Charlotte Kalla själv är uppvuxen över 70 mil norrut därifrån, i den lilla byn Tärendö i Tornedalen. Där kändes sandstränderna långt bort – i stället präglades barndomen av skogen, bergen och de snötäckta vidderna. Skidåkning har alltid varit en del av hennes liv, och snön självklar. Med den uppväxten är det kanske svårt att inte bli medveten och engagerad i klimatet – för Charlotte ser skillnad på det land hon växte upp i, och hur det ser ut i dag.

– Det är som så påtagligt bara man ser till det lilla i Sverige, hur vi stressar över att det ska komma snö tidigt i oktober–november. Men det är inte samma förutsättningar nu som när jag började min elitsatsning, man märker hur klimatförändringarna har påverkat. Det känns så deppigt när man lyfter blicken och ser vad det innebär i det stora hela. Jag hoppas att barn i fortsättningen också ska få prova på skidåkning, även om det så klart är ett mycket större problem än bara det.

Charlotte Kalla
Charlotte Kalla Foto: TT.

Charlotte har alltid gett ett lugnt intryck i media, och som barn var hon direkt blyg – men i skidåkningen hittade hon sin plats. Hon var bara sju år gammal när hennes farfar föreslog att hon skulle följa med på längdskidsträning med sin kusin, och det dröjde inte länge innan hon fick blodad tand för sporten. Men att tävla på tid fick hon till en början bara drömma om.

Annons

– Jag ville mäta mig mot de andra, men man hittar ju ändå olika vägar att få tävla. I skolan handlade i stället det om att ligga längst fram i böckerna.

Flyttade hemifrån tidigt

Skidåkningen blev Charlottes stora fokus, och något hon tog på stort allvar från ung ålder. Den var anledningen till att hon flyttade hemifrån redan vid 16 års ålder – skidgymnasiet i Malmberget låg över en timme bort, och gjorde att hon bara kunde träffa familjen på helgerna. Prestationsångesten som redan hade jagat henne i flera år blev allt mer intensiv efter flytten, och skulle komma att följa henne under stora delar av karriären.

– Jag värderade mig ganska mycket utifrån resultatlistan, långt upp i idrottskarriären. Även om man tidigt får höra att ”det är insatsen som är det viktiga, och inte vilken placering du hamnar på”, så var det svårt att ta in.

Kunde dina föräldrar hjälpa dig med din prestationsångest?

– Jag kanske inte förstod heller själv vad det var som pågick i mig och hur jag skulle uttrycka vad jag kände. Det var ju något som jag inte delade med någon. Då är det svårt att vara där och stötta också.

Annons

Under gymnasietiden tog Charlottes karriär fart på riktigt, och hon började utmärka sig på den internationella skidscenen. Inte ens 19 år fyllda vann hon sitt första guld i junior-VM, och åren som följde avlöste vinsterna varandra. Men hela tiden följdes hon av det hon i sin bok Skam den som ger sig kallar för ”Skamrösten” – den svåra prestationsångesten gjorde att hon hade svårt att släppa ens de minsta misstag, och att hon hela tiden trodde att hon skulle bli avslöjad som en bluff. Ett träningspass som inte gick som hon ville i augusti kunde uppta tankeverksamhet i november. Kanske hade hon bara haft tur när hon vann de där medaljerna?

– Det har periodvis varit mycket ältande. Dels var det oro för det som väntade, om jag skulle göra ett jobbigt intervallpass kunde det ta upp mycket av mina tankar, och sen efter att passet var genomfört så ältade jag analysen – hade jag inte kunnat ta i lite mer, eller gjort något lite bättre?

Annons

Att Charlotte skulle satsa på en karriär som längdskidåkare rådde det aldrig någon tvekan om, så efter att ha tagit studenten i Malmberget flyttade hon till Östersund. Det var där hon, med hjälp av Sveriges olympiska kommitté, för första gången fick kontakt med en idrottspsykolog.

– Det var så himla skönt att ha vågat ta den pucken, att innan mitt liv och karriär fick sig en vändning så hade jag kommit i kontakt med henne.

Sedan 2013 har hon arbetat med idrottspsykologen Thomas, som med åren också blivit en god vän.

– Det har varit jätteskönt att få hjälp med omställningen att gå från elitidrottare till normal. Steget till att inte ha de här tydliga målen som mästerskap har varit, eller att kunna bolla känslorna kring att bli mamma.

Charlotte Kallas uppoffringar för karriären

Charlotte konstaterar att priset för hennes många medaljer och vinster har varit det sociala – hon har under hela karriären behövt tacka nej till bröllop, avstå från festliga tillställningar och resor, och har familjemedlemmar varit sjuka har de inte kunnat fira högtider tillsammans.

Annons

– Man lever som elitidrottare alla timmar på dygnet, det är svårt att bara tänka bort det. Det spelar in i alla beslut man tar – om man ska ta ett glas vin eller gå och lägga sig direkt, fast det är vilodag dagen efter. Eller om man ska tacka ja till den där resan, högtiden eller bröllopet, om det passar in i helheten. Krockar det med ett träningsläger finns det tydliga förhållningsregler om när man inte får ledigt.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla är en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. Ulf Palm/TT

Med nio OS-medaljer, 13 VM-medaljer och sammanlagt 15 världscupsvinster till sitt namn valde Charlotte Kalla att avsluta sin professionella skidkarriär 2022. Sedan dess har hon hunnit släppa självbiografi, gått till final i Let’s dance och börjat studera, något hon ser som en ynnest.

Annons

– Jag har haft förmånen att inte behöva hoppa på jobb direkt, jag har gjort det jag velat göra, även om det ju är svårt att planera livet. Min högsta önskan när jag lade ner karriären var att få bli förälder.

Under större delen av sin skidkarriär åt Charlotte Kalla preventivmedel, men när hon fyllde 30 valde hon att sluta i hopp om att få tillbaka sin naturliga menstruationscykel, för att kunna bli mamma i framtiden. Men efter 18 månader hade mensen fortfarande inte kommit tillbaka och hon var tvungen att börja med preventivmedel igen – risken för benskörhet till följd av de låga hormonnivåerna var för stor.

Det var med det händelseförloppet i åtanke som Charlotte lade skidorna på hyllan inför sin 35-årsdag – hon visste att hon ville bli mamma, men inte hur lång tid det skulle ta för hennes kropp att hitta balansen igen efter ett liv av elitträning. Hon ville inte riskera att hennes karriär kostade henne ett barn.

Annons

– Jag visste ingenting, men det gick snabbare än jag trodde. Med mindre belastning både fysiskt och mentalt kom ägglossningen i gång där på hösten 2022.

De flesta minns nog hur skidstjärnan imponerade när hon gravid dansade i Let’s dance, och den 15 juli 2023 kom sonen Alvin till världen. Trots att vi gör intervjun över telefon så kan jag höra hur Charlotte ler när hon pratar om sin son, och hur han förgyllt hennes och sambon Fredriks liv.

– Jag är så överrumplad av hur en person kan få en att vända på alla prioriteringar. Från att ha varit så fokuserad på vad jag behöver tidigare, så är det nu hans behov som styr allt, och det känns så självklart och naturligt. Från dag ett har jag känt att det ska vara på det här sättet.

Träffade kärleken i Sundsvall

Det var i januari 2019 som Charlotte först träffade sambon Fredrik hemma i Sundsvall, genom en gemensam bekant, som precis som Fredrik arbetar som mäklare.

Annons

– Det kändes väldigt rätt med Fredrik från början. Han är en otroligt härlig människa – glad, rolig och positiv, och han ser möjligheter. Det var jättehärligt att få lära känna honom.

När de inte är föräldralediga tillsammans i Spanien bor de i ett hus i Sundsvall, men samborna har inga planer att gifta sig – det är upp till sambon att fria.

– När vi träffades så var jag ofta ute med läger och tävlingar. Nu har jag ju betydligt mycket mer hemma. Det har ju blivit en helt annan vardag för oss båda två.

Charlotte Kalla

Gör: Föräldraledig f d elitskidåkare.

Ålder: 37 år.

Bor: I Sundsvall.

Familj: Sambon Fredrik och sonen Alvin.

Aktuell: I nya säsongen av Mästarnas mästare.

Under karriären stångades Charlotte Kalla med norska konkurrenten och vännen Therese Johaug i skidspåren, men de har också följt varandra även utanför tävlingarna – Therese fick barn bara några månader innan Charlotte.

– Vi hörs inte jätteofta, men man uppskattar ju verkligen att man har haft en resa tillsammans under så många år, och att man även kunnat hålla kontakten efter karriären. Jag var på hennes möhippa och bröllop förra året men sen har vi inte haft jättemycket kontakt.

Annons

Charlotte har dock inga planer på att återuppta sin skidkarriär, som den forna konkurrenten nu har gjort.

– Nej, verkligen inte, jag känner mig klar med det. Det var kul att spela in Mästarnas mästare, men jag har inte känt att jag behövt toppa formen för det. Semester och tid med Alvin har varit mitt fokus, och då har träningen fått bli det som har passat – att springa med barnvagnen och något gympass här och där, men ingen mer specifik träning än så.

Charlotte Kalla
Charlotte Kalla är med i vårens Mästarnas mästare. Janne Danielsson/SVT

Skidikonen skulle ha varit med i Mästarnas mästare redan 2022, men tvingades ställa in sin medverkan på grund av en revbensskada. Sedan dess har hon hunnit få barn och hennes prioriteringar har ändrats helt.

Annons

– Jag laddade upp mer då än vad jag gjorde nu. Nu försökte jag framförallt få till lite konditionsträning i form av löpning med barnvagn, det var mer fokus på träningspassen som blev av. Jag kan tycka att ett träningspass på en timme är ett ganska långt pass nu och det var ju superkort som elitidrottare.

Att springa med barnvagnen har blivit en favoritsysselsättning för både Charlotte och Fredrik i Almuñécar. Skjutandes Alvin framför sig börjar de sina dagar med att springa till en lekpark där sonen får leka av sig i solen, innan de återvänder för lunch och lite jobb i lägenheten. De vuxenanpassade utflykterna är få – det är hela tiden sonen som prioriteras.

– De spanska tiderna passar inte jättebra i och med att han sover när restaurangerna öppnar, men någon gångar har vi kunnat ta en längre lunch ute när han tar en nap, det har varit härligt.

Intervjun går mot sitt slut, Charlotte ska återgå till det familjeliv hon i så många år längtade efter. När föräldraledigheten så småningom tar slut planerar hon att hoppa på den beteendevetenskapsutbildning hon påbörjade innan graviditeten. Men framför allt ska hon njuta av en vardag som normal, som hon kallar det.

Annons

– Jag har helgerna fria, det är något som jag sett fram emot, att få umgås med vänner och familj på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har jättemycket fritid. Det är så mycket tid som frigörs av att inte behöva träna och förberedelser.

Annons