Gustaf Skarsgård om rollen i Ondskan: ”Jag skulle kunna doktorera i smuts”
– Jag är nog den skådespelare i världen som gjort mest sådana roller, säger Gustaf Skarsgård som spelar den sadistiske styvfadern när Ondskan blir tv-serie.
Dessutom fick han jobba med av sina kvinnliga, svenska favoritskådespelare.
För tjugo år sedan kom Mikael Håfströms filmatisering av Jan Guillous självbiografiska roman Ondskan – resultatet blev en rad Guldbaggar, en Oscarsnominering och internationella karriärer för flera av de inblandade.
När Ondskan nu kommer i en ny variant, som en sex avsnitt lång tv-serie, har återigen Gustaf Skarsgård en av de bärande rollerna.
I filmen spelade han mobbaren Silverhielm, i den nya TV4-serien är han huvudpersonen Eriks sadistiske styvfar.
"En riktigt otäck typ", konstaterar Gustaf Skarsgård när Femina möter honom i Helsingfors.
Gustaf Skarsgård tillbaka i Ondskan
Han är i den Finska huvudstaden för slutinspelningarna av en annan tv-serie, Koka björn som bygger på Mikael Niemis hyllade bok med samma namn. En sorts kriminalhistoria som utspelas i mitten av 1800-talet och där Skarsgård spelar den verkliga karaktären Lars Levi Laestadius.
– Jag får åter vara skitig och smutsig. Jag skulle kunna doktorera i smuts, jag är nog den skådespelare i världen som gjort mest sådana roller. Samtidigt är det väl nåt i mig som gör att jag tackar ja. Jag tycker om det råa, det extrema, det högoktaniga, det lockar mig. Sådant som utspelas i miljöer som inte är kontorslandskap, säger Skarsgård apropå sina två aktuella roller.
Så mycket smuts handlar det inte om i Ondskan, i alla fall inte ytlig sådan. Det är en berättelse om våld och pennalism, om Erik som misshandlas i hemmet av sin styvfar och som när han kommer till en internatskola blir den som står upp mot skolans mobbare.
Spelar pappa i nya serien Onskan
Dessa leds av Silverhielm, som i filmversionen 1993 spelades av Gustaf Skarsgård. Styvfadern spelades där av Johan Rabaeus, en roll som Skarsgård nu övertagit.
– När jag blev erbjuden rollen undrade jag om det skulle vara nån slags gimmick. Min agent sa ”du vill väl inte…”. Men jag läste manuset och tyckte det var bra. Det fanns något där. Och sen skulle mamman spelas av Ruth Vega Fernandez som är en fantastisk skådespelerska som jag länge velat jobba med, säger Gustaf Skarsgård och berättar att handlingen är lite förändrad jämfört med filmen.
– Nu har vi ju längre tid, serien är i sex delar, så det har funnits utrymme att lyfta mer och ta fram sådant som inte fick plats i filmen. Man kanske upplever vissa avvikelser jämfört med filmen, men mycket av det är sånt som finns i boken.
Huvudrollen Eric Ponti som i filmen Ondskan spelades av Anderas Wilson görs den här gången av Isac Calmroth – och en av de saker som lyfts fram i nytappningen är just fadershistorien, Gustaf Skarsgårds karaktär.
– Pappan är den stora skurken. Han är lite av en sadist. Silverhielm är ju en rädd pojke, och kanske finns det också nåt sånt i djupet på pappan. Men han är också en sadist, han går igång på det. Han är en människa som är sjuk, som intalar sig själv att han måste göra det. Han rättfärdigar det för sig, samtidigt som han njuter av det, säger Gustaf som privat själv i dag är pappa till två barn, en på tre år och en 5- månaders.
Hela familjen var med i Helsingfors där de sista scenerna till Koka Björn skulle spelas in.
När det gäller Ondskan var det den här gången av naturliga skäl inga scener i skolmiljö för Gustaf Skarsgård. De flesta av hans scener utspelas i hemmet.
– Jag sköter ett litet familjedrama om en otäck pappa. Det var kul att nu återgå till min gamla pocketutgåva av Ondskan. Då hade jag markerat det jag tyckte var viktigt med grönt, nu fick jag markera med rosa.
Hur hittar man ondskan i sig själv?
– Det står ju i manus. Ondska är inget som är spelbart. Man kan inte spela ond, då blir det som amerikansk bad guy-film på 80-talet. Jag var tvungen att hitta den rättfärdighet som han tycker att han har.
Ondskan, som regisseras av Erik Leijonborg och Daniel Di Grado, är nu aktuell på TV4. Koka björn kommer att visas på Disney plus någon gång under andra halvåret 2024.