Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Hanna Lans var barskrapad efter skilsmässan – vände sitt liv helt

05 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
Hanna Lans
Efter en uppslitande skilsmässa med långa rättegångsprocesser hade Hanna Lans inga besparingar, och en ekonomi i spillror.
I dag har hon lyckats vända sitt liv helt, och sparat så mycket pengar att hon kunnat säga upp sig från jobbet och resa utomlands.
– Det är jätteskönt att vara nollställd efter så många år av slit som ensam heltidsförälder, säger Hanna Lans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livetBrand logo
Entreprenören Sara Wimmercranz: Så vågar du starta eget mitt i livet

När Femina pratar med Hanna Lans befinner hon sig i ett hus på franska rivieran, där hon i sju veckor ska vara hus- och hundvakt. Att hon en dag skulle kunna göra det var dock inget hon kunde föreställa sig för 16 år sedan.

Det var 2008 som Hanna Lans, efter att ha bott i USA under en period, skilde sig från den amerikanska man som hon fått sonen Elias med. Mannen bemötte skilsmässan på amerikanskt vis – med dubbla stämningar, både i USA och i Sverige.

Hanna Lans
Hanna Lans är utbildad jurist, och har hjälpt andra i ekonomiska tvistemål också. Foto: Privat.

Hanna – som är utbildad jurist – konstaterar att hon är uppvuxen i övre medelklassen, och är tacksam över att hon hade förutsättningarna att ha ett sparkapital när hon skilde sig. Men de dyra advokatskostnaderna och utdragna rättegångsprocesserna, som hon till slut vann i båda länderna, lämnade hennes sparkonton helt tomma.

Annons

– Jag hade sparpengar att slåss med mot min ex-man, hade jag inte haft det hade jag nog suttit fast i USA, och jag är inte säker på att jag hade levt i dag. Men det kostade väldigt mycket, jag var helt barskrapad, berättar Hanna Lans.

Efter de uppslitande stämningsprocesserna var Hanna också arbetslöst en period, och gick också en del i terapi för att hitta tillbaka till sig själv. Som ensamstående mamma utan underhållsstöd var det inte tal om att bygga upp ett nytt sparkapital – fokus var på att hålla näsan ovanför vattenytan.

Så småningom kände Hanna Lans att hon ville ta tag i sin ekonomi, och hon sökte sig till ekonomigrupper för kvinnor på Facebook. Hon kände dock att hon hade svårt att relatera till många av de som skrev inlägg.

– Varje gång någon skrev att de sparade barnbidraget i fonder så triggade det mig något oerhört. Jag undrade om det inte fanns fler i min sits.

Lade om hela sin ekonomi

Hanna startade i stället sin egen Facebook-grupp för ensamstående mammor, och ramlade över en utmaning där man skulle spara 12 000 kronor på ett år. Utmaningen gick ut på att man skulle spara 10 kronor första veckan, 20 andra, 30 tredje och så vidare, ända tills man sparade 520 kronor vecka 52. Hanna tänkte först att det skulle vara svårt, men såg det som ett roligt projekt att göra med sin son. Plötsligt insåg Hanna hur många områden hon kunde spara in pengar på i vardagen.

Annons

– Utan att jag tänkte på det ändrade jag hela mitt ekonomiska sinnelag för mig och Elias. 12 000 kronor gick jättesnabbt, det tog kanske 4-5 månader, säger Hanna Lans.

Pengarna använde hon till att åka på en resa med sonen för första gången någonsin – hon kände sig trygg med att hon skulle kunna spara pengar på nytt.

– Jag gjorde det inte för att förändra mina vanor, hade jag haft den inställningen hade det nog varit svårare, men det kom som en bonus.

Hanna började spara pengar både på sparkonto och på börsen, och blev allt mer motiverad. Hon började använda sig av en ränta på ränta-kalkylator, och varje gång hon funderade på att göra ett inköp kollade hon vad samma summa hade gett på börsen inom några år, och funderade på vad hon helst ville ha – den summan pengar eller saken hon tänkt köpa.

– Om jag redan hade bestämt att jag kunde avvara summan för att köpa en tröja, så kunde jag lika gärna föra över den till börsen. Jag tror många är omedvetna om hur mycket det blir på börsen på tio år.

Annons

De nya tankesättet gjorde att Hanna lyckades bygga upp sitt sparkapital så mycket att när hon började vantrivas på jobbet så kunde hon säga upp sig.

– Jag hade sparat så mycket pengar och i fonder att det där fuck off-kapitalet man vill ha, det hade jag flera gånger om.

Hanna Lans
Hanna Lans hittade områden i livet där hon kunde spara pengar. Foto: Privat.

Sålde huset och ändrade livet

Eftersom sonen fyllt 20 år och börjat arbeta så kände Hanna att hon kunde tänka mer på sig själv för första gången på många år, och bestämde sig för att lägga om sitt liv helt. Hon sålde sitt hus, och kunde köpa en kooperativ hyresrätt åt sonen med sina sparpengar. Sedan gick hon med i Facebook-grupper och hittade personer som behövde hus- och hundvakt, vilket är det som landat henne i Frankrike.

Planen framöver är att köpa ett litet boende i Sverige men tillbringa vintrarna på varmare breddgrader, och förhoppningsvis leva på att göra föreläsningar och försäljning av frilanstexter. Besparingarna som växer på börsen gör också att hon inte behöver känna ekonomisk stress inför framtiden. Hon kan helt enkelt ta det lite som det kommer.

Hanna Lans
Hanna Lans är nu hundvakt i Frankrike, och tar dagen som den kommer. Foto: Privat.

– Det är jätteskönt att vara nollställd efter så många år av slit som ensam heltidsförälder. Jag håller på att landa i att bara vara, och inte behöva bekymra mig för något.

Annons

Hannas fem ekonomiska tips

Ta reda på vad ditt liv kostar. Skriv upp alla dina inköp på telefonen, ett excelark eller på papper, men spalta upp det på detaljnivå så du vet vad du lägger pengar på. Då ser du snabbt att ”värst vad mycket ostbågar jag köper”. Man ser snabbt vilka köpmönster man kan dra in på.

Våga spara på börsen! Det är läskigt med börsen, men det finns inte många andra sätt för en låginkomsttagare att spara. Jag rekommenderar att spara hälften hälften – om du ska apsara 200 kronor, sätt över 100 kronor på börsen och 100 kronor på sparkontot.

Satsa på fonder. Jag tyckte börsen var tråkig när jag började, men ge det ett prövoår. Testa appar som Avanza eller Lysa. Avanza har några fonder med ingen (Avanza Zero) eller mycket låg (Avanza Auto och Avanza Global) avgift, samt att de inte har krav på minimibelopp om 100 kr. Man kan sätta in en krona om man vill, medan vanliga fonder brukar ha 100 kr som lägsta insats. Börsen är aldrig säker, men fonder är så säkert det kan bli.

Hitta dina Facebook-grupper. Det finns grupper där man kan hitta folk som vill att man passar deras hus eller husdjur, vilket gör att du kan bo gratis när du reser, och kanske se delar av världen du inte hade tänkt dig.

Sitt lugnt i båten. Pengar du lägger in på börsen ska vara där i 10 år.

Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barnBrand logo
Expertens 5 bästa tips när du sparar pengar till dina barn
Annons