Linnea, 29, mötte kärleken på Bali och konverterade till hindusimen
När Linnea Larm-Svensson, 29, i december 2017 satte kurs mot den indonesiska paradisön Bali, anade hon inte att hon tre år senare skulle gifta sig med en balinesisk man och konvertera till hinduismen.
Planen den gången var bara att utforska den vackra och frodiga ön, samt att försöka få jobb som dykinstruktör för att kunna försörja sig under uppehället. Dock hade svenskan inte tagit höjd för att december är lågsäsong på Bali och efterfrågan på dykinstruktörer var skral.
I stället bestämde Linnea Larm-Svensson och en väninna sig för att de skulle ta tillfället i akt och lära sig att surfa. De tog sikte mot den sömniga lilla ön Nusa Lembongan en halvtimmes båttur sydöst om Bali, känd för sina fantastiska vågor. Och det var hon träffade hon den lokala surfinstruktören Tom, som hon blev omedelbart charmerad av.
– När vi hade surfat klart bjöd Tom med oss att grilla fisk på stranden. I efterhand har han berättat att han gjorde det för att han var intresserad av mig. Några dagar senare dök han upp där vi bodde med en klase baner. Det tyckte jag var väldigt gulligt, berättar 29-åriga Linnea Larm-Svensson från Brunflo i Östersund.
Var med om en bilolycka
När väninnan reser tillbaka till Sverige börjar Linnea umgås mer och mer med Tom. De börjar skoja om att de är gifta och adopterar en hundvalp tillsammans. Men det ska bli en olycka som för dem samman på allvar.
En dag när Linnea är ute och går med valpen blir hon påkörd av en bil. Hon själv klarar sig undan med skrubbsår och öm kropp men den lilla hunden dör.
– Det var en fruktansvärt sorglig och hemsk upplevelse. Jag hade en del smärta efteråt och då klev Tom fram och tog hand om mig och var väldigt omsorgsfull. Är man med om något sådant kommer man nog närmare varandra, säger hon och fortsätter:
– Sedan var jag nog i ett stadium i livet där jag var öppen för en relation, även om det tog flera månader innan jag insåg att förhållandet skulle kunna hålla på sikt. Jag hade egentligen inga planer på att flytta till Bali permanent och behövde vänja mig vid tanken på hur vi skulle kunna fortsätta att vara tillsammans och var det skulle innebära för förändringar.
Sex dagars bröllopsfest
Beslutet om giftermål växer gradvis fram.
Linnea konstaterar att äktenskap nog anses viktigare på Bali än i Skandinavien, men medger att det också var av praktiska skäl.
Den första januari 2021 stod det klart för bröllop - och en konverteringsprocess där alla festligheter tillsammans skulle ta hela sex dagar.
Hon berättar:
– Den första dagen genomförde vi själva äktenskapsritualen och en rad ceremonier kopplade till att jag blev hindu. Bland annat hämtades jag för att flytta in i min mans familjs hus där vi skulle stanna i tre dagar utan att lämna hemmet. Just den ceremonin kändes lite konstig för mig eftersom den skiljer sig så mycket från vår kultur i Sverige. Men symboliskt handlar det om att jag "tas" från min pappa och hans familj för att istället tillhöra min man och hans familj, berättar Linnea Larm-Svensson som också fick det balinesiska namnet Komang.
– Den sjätte dagen hade vi den stora bröllopsceremonin där vi gjorde fler symboliska handlingar, som att välsigna våra framtida barn, vår karriär och vårt förhållande.
Arbetar från Bali mot kunder i Sverige
Linnea och Tom hyr för närvarande en bostad i ett lugnt område utan så många turister och bara 30 meter från stranden.
Hälften av fastigheten, med sovrum, gästrum och ett litet kök, använder de för privat bruk. Utöver det har de fyra rum som de hyr ut till gäster som stannar i minst 30 dagar.
Linnea driver i dag också sitt eget företag i Sverige där hon arbetar med försäljningsutveckling och projektledning.
Arbetet är platsoberoende, vilket gör det möjligt för henne att arbeta med svenska kunder trots att hon bor på andra sidan jordklotet.
Därtill har hon startat sin egen YouTube-kanal som heter "Linnea Larm" och är aktiv på Instagram för att få ett utlopp för sin kreativitet och gå lite utanför komfortzonen.
– Just nu tittar vi på möjligheten att köpa mark så att vi kan bygga hus nära min mans familj. Vi skulle vilja bilda familj om några år och kanske också bo perioder i Sverige. Min dröm är att kunna kombinera ett liv på Bali och Sverige, även om basen antagligen alltid kommer att vara här på Bali, säger hon.
Planerar smekmånad i Sverige
På grund av coronapandemin hade Linneas familj i Sverige inte möjlighet att delta i bröllopet. Paret hoppas dock att de ska kunna fira sin smekmånad i Sverige i höst eller nästa vår, vilket i så fall blir första gången Tom lämnar Indonesien och Bali.
– Jag är oerhört tacksam för att mina föräldrar och två systrar lyckades träffa Tom innan vi gifte oss. De kom hit i mars 2020 för att fira pappas 60-årsdag, men fick bara stanna i fyra dagar innan de svenska myndigheterna rekommenderade att man skulle åka hem. Så vi skojar mycket om att det var en väldigt lång flygning för en helg på Bali!
Även om de bor långt ifrån varandra är familjen Linnea väldigt nära och under det senaste året har hela familjen haft FaceTime-konversationer varje söndag.
Hon är nöjd med det stöd hon fått, både från sin egen och Toms familj. Enligt Linnea är det inte särskilt vanligt att balineser gifter sig med turister.
– På ön där jag bor är jag den enda västerlänning som är gift med en lokal invånare. Detta innebär att jag får mycket positiv uppmärksamhet från familjen och andra. Många är fascinerade av det faktum att jag som västerlänning deltar i deras ceremonier. Toms familj har tagit emot mig otroligt bra. Alla har varit stödjande och förstående när det gäller att vara en hindu, eftersom det är en del av lärandet.
– Som gift person är till exempel generationen ovanför mig min "mamma" och två generationer ovan är min "morföräldrar". Det betyder också att jag plötsligt har blivit mormor vid 29 års ålder, vilket jag tycker är komiskt, säger den 29-åriga svenskan.
En sak hon verkligen uppskattar är hur viktig familjen är för balineserna.Medan vi i Skandinavien ofta litar på att myndigheterna tar hand om oss om något går fel, är familjen det viktigaste skyddsnätet på Bali, konstaterar Linnea.
– Familjemedlemmarna har ett oerhört starkt band och stöttar varandra mycket. Samtidigt innebär detta till att du blir väldigt beroende av din familj, men det stöd och den närhet jag har upplevt från min mans familj har varit helt fantastiskt.
– Jag tror att många som reser hit på semester är eniga om att Bali har en underbar atmosfär som det kan vara svårt att sätta fingret på. Jag tror att mycket kommer från den öppenhet och positivitet som strålar här, säger hon.
Ingen kom i tid till överraskningen
Andra kulturella skillnader har visserligen varit lite svårare att vänja sig vid.
Det mest utmanande för Linnea är det som populärt kallas "Bali-tiden".
– Det handlar om att balineser i allmänhet har en ganska avslappnad attityd till tiden. Om vi är överens om att vi ska träffas om en timme kan det lika gärna betyda två timmar eller i morgon, säger hon och berättar med ett skratt att hon själv fick uppleva "Bali-tiden" när hon skulle ordna överraskningsfest för sin make då han fyllde 40 år.
– Ingen dök upp i tid till att han skulle komma hem, så tyvärr var det ingen överraskning. Men många kom lite senare, så det var ändå bra.
Se mer av Linneas liv på Bali på hennes youtube-kanal eller instagram.