Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Malin gjorde hårtransplantation efter hårtapp – visar före- och efterbilder

04 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografNordic hair clinic.
Malin Martinsson
Malin Martinsson såg med förskräckelse på när hennes hår blev allt tunnare, och vikarna på huvudet allt djupare.
Till slut bestämde hon sig för att söka hjälp och genomgå en hårtransplantation – och nu har hon börjat få sitt hår tillbaka.
– Man känner ”Jag är ju kvinna, jag ska väl inte tappa hår?” Det är ju män som tappar hår, berättar Malin för Femina.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tips för dig med tunt hårBrand logo
Tips för dig med tunt hår

Det var våren 2024 som Malin Martinsson, som bloggar under namnet Fnulan på Femina, märkte att hon fick allt tunnare hår. Det hade varit en hektisk period i hennes liv med mycket på en gång – det var mycket som hände på jobbet, hon blev både farmor och mormor, och samtidigt mådde hon inte bra psykiskt.

– Det hände så himla mycket i mitt liv, och då började jag tappa håret. Jag har ett lockigt och stort hår, och mitt hår har alltid varit en väldigt stor spegling av vem jag är. Helt plötsligt började jag känna att det var tunt, och jag ville inte längre ha håret uppsatt. Sen började jag också känna att det var tunt uppe i pannan, berättar Malin för Femina.

Annons

Vikarna i pannan blev allt djupare, och Malin mådde allt sämre i takt med att håret blev tunnare. Hon bytte frisyr, och kände sig okvinnlig.

– Jag blev lite ledsen inombords. Man känner ”Jag är ju kvinna, jag ska väl inte tappa hår?” Det är ju män som tappar hår. Jag dolde det genom att alltid ha nedsläppt hår.

Malin ”Fnulan” Martinsson hårtransplantation.
Malins hår före hårtransplantationen, och några månader efter. Foto: Nordic Hair Clinic.

– Det kanske låter jättekonstigt, men på något sätt så förlorade jag min personlighet när jag förlorade mitt hår. Det enda jag såg i spegeln och på foton var att jag inte hade mitt hår.

Annons

Av en slump lade Malin märke till reklam som rörde just kvinnligt håravfall, och hon började göra sin egen research kring ämnet. Hon lärde sig att just stress kunde vara en stor faktor till att kvinnor tappar håret. Till slut kom hon i kontakt med företaget Nordic Hair Clinic, som gör hårtransplantationer.

Skämdes över sitt håravfall

Att hon funderade på en hårtransplantation var något hon skämdes över, och till en början ville dölja. Men till slut ändrade hon sig, och landade i att vilja normalisera kvinnligt håravfall.

– Först tänkte jag att ”det här ska bara göras, ingen ska behöva veta om det”. Men sen tänkte jag, nej, det här måste vi prata om. Det ska vara lika vanligt att män pratar om det som att vi kvinnor gör det.

Malin ”Fnulan” Martinsson hårtransplantation.
Malins hår precis efter transplantationen och i dag. Foto: Nordic Hair Clinic.
Malin ”Fnulan” Martinsson hårtransplantation.
Malin Martinsson visar upp före- och efterbilder på hårtransplantationen. Foto: Nordic Hair Clinic.
Annons

Malin fick först genomgå en slags förbehandling som kallas PRP-behandling hos kliniken, som har som syfte att kicka igång hårsäckarna igen. Vid själva hårtransplantationen togs hår från nacken och placerades framme vid ansiktet i stället.

– De plockar hårsäck för hårsäck, på en ganska stor yta, och sen så sätter de in dem en och en där det behövs i pannan. Sen ser man inte klok ut ett par dagar, man måste ha håret uppsatt och får inte röra håret med risk för att de transplanterade hårsäckarna inte sitter fast riktigt de två första dagarna.

Annons

Var det något som kändes jobbigt under processen?

– Det värsta med operationen var faktiskt när de rakade mig i nacken, då höll jag på att bryta ihop. Jag kände att jag hade blivit av med så mycket hår redan, och så skulle de plocka bort mitt hår från nacken också.

Malin gjorde sin hårtransplantation i maj, och har sedan dess väntat på att håret ska växa ut. I dag är de forna vikarna ett minne blott, och hon börjar känna igen sitt eget hår igen. Det transplanterade håret är fortfarande kortare än det övriga, men växer ikapp med tiden.

Nu hoppas Malin Martinsson att hårtransplantationer för kvinnor ska avdramatiseras, och hon hoppas att hon kan inspirera andra som mår dåligt över sitt håravfall att göra samma resa som henne.

Malin ”Fnulan” Martinsson hårtransplantation.
I dag har Malin fått sitt hår tillbaka. Foto: Nordic Hair Clinic.

– Jag är så glad att jag gjorde det, och att jag har gått ut med det. Jag har fått så mycket positiv respons. Jag har alltid gått emot strömmen lite, och vågat prata om sånt som man kanske inte egentligen pratar om. Kan jag inspirera och hjälpa en endaste person att kanske få tillbaka sin självkänsla genom att göra det här, då är jag nöjd.

Se kändisarnas värsta frisyrer – enligt dem självaBrand logo
Se kändisarnas värsta frisyrer – enligt dem själva
Annons