Samira Manners: "Jag skriver om mina egna erfarenheter"
Att det är inom musikbranschen hon vill stanna, är hon redan på det klara med.
– Jag vill jobba med musik på heltid.
Samira Manners var en av debutanterna i Melodifestivalens tredje deltävling, med bidraget I want to be loved. Där hamnade hon på en femteplats. Sin ålder till trots, har 21-åringen, som nu studerar på Musikhögskolan i Malmö, redan hunnit släppa flera singlar. Varav den första singeln, Do it again, uppmärksammats av journalisten Jan Gradvall i Nyhetsmorgon.
Intresset för musik har Samira haft sedan barnsben. Redan som sjuåring började hon spela cello på Kulturskolan hemma i Svedala. Efter det blev det lektioner i både piano och dans.
– Jag har alltid tyckt om musik. Sedan började jag sjunga, i kör och solo, säger hon.
Från början kände Samira att hon hade en medelmåttig röst men där har hon utvecklats och fått mer självförtroende. Med stöd och uppmuntran från sina föräldrar växte kärleken till musiken och sången fram.
– Mina föräldrar har alltid peppat mig mycket. De har sagt att det låter bra och att jag ska fortsätta sjunga. Det har nog gjort mycket för mitt självförtroende.
Öppnar upp om osäkerheten
Samira har dock inte alltid haft ett bra självförtroende. För cirka ett år sedan spelade hon in ett Tiktok-inlägg där hon osminkad, sjunger om sin osäkerhet kring sin akne.
– Det hade känts konstigt om jag som skriver väldigt personliga musik, hade låtsats vara någon helt annan på sociala medier. Därför la jag ut det inlägget, för det här kan vara jobbigt för fler än mig.
Efter att ha blivit aktuell för Melodifestivalen fick inlägget, mer spridning och medier började skriva om det. Vilket kom lite som en chock för Samira men hon tror att många kan relatera till känslan och att andra förhoppningsvis kan bli stärkta av det.
Hon är inte främmande för att öppna upp mer om sitt liv i framtiden men inser att det också finns en baksida.
– Man inser att folk får och kan säga exakt vad de tycker. Då kan det ibland bli lite för personligt. Att folk nog inte inser att det tar på en.
Idoler som Taylor Swift och Lily Allen
Många av förebilderna skriver sina egna låtar. Hon har bland annat lyssnat mycket på Tracy Chapman och Taylor Swift. Samiras pappa kommer England, vilket hon också tror har influerat hennes smak. Artister och musiker som han har lyssnat på har även påverkat henne och hur hon uttrycker sig konstnärligt. Framför allt artister som Kate Nash och Lily Allen.
Precis som de sistnämnda artisterna sjunger Samira med en brittisk dialekt, vilket vissa tittare har uppmärksammat under Melodifestivalen. Det är något som hon inte hade reflekterat speciellt mycket över innan sin medverkan i programmet.
– Innan Melodifestivalen tänkte jag inte ens på att det kunde vara en grej. Jag sjunger ju bara som jag pratar.
Att vara med i Sveriges största musiktävling för första gången var både en rolig och lärorik upplevelse.
– Det var jättekul. Större än jag tänkt från början. Varje liten detalj, så som kläder, vart jag skulle stå på scenen eller titta in i kameran, var mycket större än jag trott innan.
Samira har inte stängt dörren till Melodifestivalen men det finns inga bestämda planer på en eventuell återkomst till musikprogrammet. Nu vill i stället Samira jobba med att hitta sin både sin egen scen och publik.
– Man ska aldrig säga nej och jag känner att det var en bra möjlighet att visa vem jag är. Nu har jag mycket musik som är på väg och det är snart dags för liveframträdanden.
Inspireras av egna erfarenheter
Låten I want to be loved är influerad av hennes eget liv. Den speglar processen hur det kan kännas att träffa någon men att det sedan inte blir som planerat.
– Det handlar kanske inte alltid om den andra personen utan om mig själv. I slutändan är det jag som vill bli älskad och omtyckt. Att det här kanske inte var rätt person för mig.
Som låtskrivare använder och inspireras Samira av sina egna erfarenheter och upplevelser. Hon inspireras även av sina vänners liv. Att skriva låtar beskriver hon som att skriva en dagbok. Ofta dras hon till det som är ligger nära och är hjärtskärande när hon gör musik.
Att skriva till andra är inget som är främmande för henne. Hon har gjort musik till SVT-serien Up4noise ihop med låtskrivaren Fredrik Andersson, som hon också skrev sitt Melodifestival-bidrag tillsammans med.
Förebild för unga tjejer
Som ung kvinna i musikbranschen är Samira van att bli mer ifrågasatt än vad hon hade blivit som man. Trots det har hon alltid följt sin egen väg ändå.
– Det är lite svårare att vara ung tjej och hitta rätt plattform. Ofta blir det mer ifrågasättande och mer utseendefixering också än för killar.
Många unga tjejer skriver till Samira på sociala medier för att berätta att de gillar hennes låtar. Något hon uppskattar väldigt mycket och motiverar henne att fortsätta skapa musik.
Eftersom Samira slagit igenom under Covid-pandemin har hon inte kunnat spela live, vilket hon ser fram emot att göra.
– Alla detaljer omkring mina kommande spelningar under våren och sommaren är inte spikade ännu men vi har börjat repetera med bandet och det känns superbra. Så fort jag kan berätta om mina kommande spelningar så kommer jag givetvis göra det!