Så blev Gabby Petito-fallet en direktsänd true crime-historia
När jakten 22-åriga Gabby Petitos mördare sker i realtid skruvas tempot upp.
Men vad är drivkraften hos oss som konsumerar mördade kvinnors öde?
Det är den 19 augusti i år som 22-åriga Gabby Petito laddar upp sin första video på Youtube.
Hon och pojkvännen Brian Laundrie har byggt om en bil till en liten husbil och gett sig ut på de amerikanska vidderna på en riktig ”van life”-resa. Drömmen om att lämna livet hemma och låta husbilen ta en dit man vill, har varit trendigt i flera år nu. Människor med en laptop och internetuppkoppling kan jobba varsomhelst så varför inte i dramatiska amerikanska nationalparker eller längs europeiska Atlantkusten?
Gabby Petito är en aspirerande influencer och skildrar sitt nya äventyr på Instagram och i en åtta minuter lång film på Youtube. Hon och pojkvännen äter sushi på stranden i solnedgången, pussas vid Golden gate-bron och ser kära ut när de lägger mil efter mil bakom sig i spektakulära landskap. Hon är söt, glad och har fladdrande långt, blont hår. Han är stilig i skägg, trendiga skjortor och alltid med en förälskad blick på Gabby.
Det ser alldeles ljuvligt ut att vara ung, kär och resa på det där sättet.
Men jag vet. Och alla andra kvinnor vet. Det är ju förenat med livsfara att resa ensam till öde platser med en man. Det är ju så det går illa. Det har jag hört i hundratals poddcastavsnitt genom åren.
En dryg vecka senare var Gabby Petito försvunnen och de hennes två sista meddelanden till mamman var märkliga. Misstanken dök upp att Gabby inte hade formulerat dem själv.
Plötsligt slutade Instagram uppdateras
Sedan stängdes telefonen av och inga fler Instagaminlägg lades ut. Den sista kända platsen Gabby varit på var nationalparken Grand Teton i delstaten Wyoming.
Ett par dagar senare dök Brian Laundrie upp i den lilla husbilen ensam hos sina föräldrar i Florida. Han hade ingen förklaring var Gabby befann sig.
Den 11 september anmälde Gabbys mamma henne försvunnen och polisen fattade misstankar mot pojkvännen.
Men fyra dagar senare anmäldes även han försvunnen av sina föräldrar.
Nu tog nyheten fart i USA och spred sig i resten av världen.
Tusentals människor engagerade sig.
Men inte på det passiva sätt som folk vanligtvis engagerar sig i försvunna personer de inte känner.
Nu blev Gabby Petito-fallet en direktsänd true crime-historia.
Vi kvinnor älskar mordpoddar
För är det någon populärkulturell genre som kvinnor älskar, så är det just sanna mordhistorier med en kvinna som mister livet. De senaste åren har marknaden för den här typen av underhållning ökat enormt. Det har gjorts framgångsrika tv-serier som ”The jinx”, ”The Keepers” och ”Nightstalker” och mängder av podcaster som ”Rättegångspodden” eller ”Mord mot mord”. Målgruppen är främst kvinnor och frågan är varför kvinnor dras till en genre som främst framställer just kvinnor som offer?
Vi kommer dit.
Samtidigt börjar man i USA lägga ett pussel där sociala medier spelar huvudrollen. Alla som har mött paret genom deras resa i landet kommer med egna vittnesmål som delas vidare av de kvinnliga Tiktok-detektiverna.
Den 19 september hittas Gabby Petito mördad i Grand Teton-nationalparken och 11 dagar senare släpper polisen en video. Det visar sig att redan den 12 augusti stoppades paret av polisen i Utah efter att oroliga personer sett dem bråka högljutt och Gabby blivit slagen av Brian. Videon i fråga kommer från en så kallad kroppskamera som sitter fast på polismännens uniform. Där ser man en hysteriskt gråtande Gabby Petito som berättar att de bråkat om hennes överdrivna städande av husbilen. Till slut släpps paret.
Nu har nya teorier i sociala medier dykt upp och Tiktok-detektiverna lägger ut egna Youtube-videor med nya ledtrådar.
Gabby Petitos fall blir det perfekta fallet att lösa tillsammans. Det finns massor av material från parets egna Instagramkonton. Man har deras Youtube-video som analyseras in i minsta beståndsdel. Nu har man också polisens egna film och mängder av vittnen.
Medan kvinnorna sitter hemma och försöker lösa Gabby Petito-gåtan, antar jag att männen fortsätter att fördjupa sig i konspirationsteorier om elfte september, eller i Sverige: som kufiga privatspanare i Palmemordet.
Gabby Petitos dödsorsak
I veckan gick polisen ut med dödsorsaken. Gabby Petito ströps till döds.
Och det är här jag börjar förstå de kvinnliga detektiverna.
Jag ser bara Gabby Petitos leende framför mig. Hennes vuxenliv hade knappt börjat och nu finns hon inte mer.
Allt pekar på att pojkvännen ligger bakom mordet, men ingen kan hitta honom. Jag vill också hitta honom och kommer på mig själv att börja plöja de teorier som florerar. Febrigt känner jag att jag befinner mig ett tangentbordstryck från att själv börja begära ut offentliga handlingar och leta ledtrådar i befintligt material.
Det är inte klokt hur lätt det går att bli kvinnodetektiv med licens att googla.
Och då slår frågan mig en gång till. Varför dras så många kvinnor till mordfall där andra kvinnor lemlästas och mördas?
Forskning: Därför fascinerar morden
Jo, det finns en hel del forskning inom fältet och teorin som verkar mest trolig är att kvinnor vill ta reda på exakt hur gärningsmännen har tänkt och hur de lurade offret i fällan. Anledningen till det? Den säger sig själv: för kvinnor är generellt livrädda för att de en dag ska bli ett offer för våldsamma, farliga män. Om de då har tagit reda på varenda fall, tror de sig också ha någon form av skydd. Vi kommer inte gå i samma fälla. För om vi har facit på hur vi blir dödade, ökar det chansen att överleva.
Och om någon av oss ändå inte överlever, som Gabby Petito, då måste vi hjälpas åt att sätta dit den som gjorde det.
Aldrig har jag blivit mer ledsen av en så framgångsrik genre.