Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Kulturtörstig? 10 kulturfavoriter just nu!

14 sep, 2021
AvEmma Gray Munthe
Katt på hett plåttak med Marie Göranzon och Livia Millhagen på Maximteatern och Lena Nyman i filmen Jag är nyfiken gul från 1967
Teater, konst, tv, musik! Feminas kulturredaktör tipsar om det bästa att uppleva just nu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
HBO Max- allt om den nya streamingtjänstenBrand logo
HBO Max- allt om den nya streamingtjänsten
Lena Nyman, Lena – en dokumentär om Lena Nyman. Här ur filmen Jag är nyfiken gul.
Lena Nyman i filmen Jag är nyfiken gul, 1967.
Annons

Bio: Lena – en dokumentär om Lena Nyman

När Lena Nyman dog 2011 lämnade hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter, och regissören Isabel Andersson mejslar här med hjälp av dagböcker, brev, fotografier och annat tidigare osett material fram en ny bild av skådespelaren, aktivisten, världskändisen, människan och söderbönan. Kärlekarna, arbetet och skrivandet, drickandet och kroppshetsen. Premiär 17 september.

Ur Tosca på Göteborgsoperan
Nu har Tosca nypremiär på Göteborgsoperan.

Opera: Nypremiär – Tosca på GöteborgsOperan

Regissören Lorenzo Mariano har placerat sin version av Puccinis Tosca i 1930-talets Italien och klätt den i Hollywoodsk film noir-kostym, med allt vad blandningen innebär av Mussolini-förtryck, kärlek, hjältinnor, skurkar och triangeldrama. Allt under ett rafflande dygn. I de största rollerna: Carolina Sandgren, Tomas Lind och Mats Persson. 18 september–27 oktober på Stora scen på GöteborgsOperan. www.opera.se

Annons
Skivomslag At The Carousel Ballroom April 24, 1968, Johnny Cash
Livespelningen med Johnny Cash har aldrig getts ut förut.

Album: Johnny Cash – At the Carousel Ballroom April 24, 1968

Varje nyårsafton brukade Johnny Cash skriva ett brev till sig själv med beröm över vad han åstadkommit under året. 1968 hade han gjort den ikoniska liveinspelningen på Folsom-fängelset, och han beskrev året som livets dittills bästa. Nu, drygt ett halvt sekel senare, släpps ännu en liveinspelning från samma år. Tidigare outgiven, aldrig tänkt att ges ut överhuvudtaget. Kanske därför mer intim och lekfull, med en publik helt med på noterna. Albumet släpps den 24 september.

Annons
Skivsomslag Local Valley av José González

Album: José González – Local Valley

På SVT:s En kväll för Nobel-sändning i december premiärspelade José González en låt, och nu den 17 september släpps så en hel skiva. Local Valley blir hans fjärde soloalbum, och blandningen av nordamerikansk folkmusik, singer-songwriter och influenser från Latinamerika och Afrika är precis som tidigare lugnande, melodisk, varm och personlig. Själv räknar han låtarna Visions och El Invento som hans mest fulländade hittills.

Annons
Tennesse Williams Katt på hett plåttak spelas nu på Maximteatern
Nu får Katt på hett plåttak efterlängtad nypremiär på Maximteatern.

Teater: Katt på hett plåttak på Maximteatern

I den klassiska filmatiseringen av Tennessee Williams Katt på hett plåttak sipprade Elizabeth Taylor och Paul Newman sexuell frustration ur varje por. I Stefan Larssons version på Maximteatern i Stockholm är det Livia Millhagen och Linus Wahlgren som spelar paret. I övriga roller syns Marie Göranzon och Peter Andersson. Uppsättningen hyllades runt premiären 2020, men hann inte spelas länge. 29 september är det dags för nypremiär!

Annons

www.maximteatern.com

Marit Roland, Paper Drawing 16, 2016.
Marit Roland, Paper Drawing 16, 2016.

Konst: Marit Roland – Paper Drawings på Wanås

Monumentala men sårbara. Så har den norska konstnären Marit Roland beskrivit sina verk i serien Paper Drawings, där hon arbetar helt med papper. Skrynklar, virar och viker fram abstrakta skulpturer och skapar skuggor, linjer och streck. Hon har tidigare haft flera soloutställningar runtom i Norge, men utställningen på Wanås Konst i Knislinge-krokarna blir den första i Sverige. Pågår 25 september–19 december.

Annons

www.wanaskonst.se

Hanna Hirsch-Pauli, Konstnaren Venny Soldan-Brofeldt, 1886.
Hanna Hirsch-Pauli, Konstnaren Venny Soldan-Brofeldt, 1886.

Konst: Ett eget rum på Waldemarsudde

Utställningen Ett eget rum – Konstnärsrollen under det sena 1800-talet ger en bild av hur betydande nordiska konstnärer som Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli, Bertha Wegmann och Helene Schjerfbeck i en tid av förändring och jämställdhetssträvan erövrade konstnärsrollen med motiv som självporträtt, kamratporträtt och ateljéinteriörer. Porträttet här ovan är otroligt! Utställningen pågår på Waldemarsudde i Stockholm 11 september–23 januari.

Annons

www.waldemarsudde.se

Filmaffisch till Sisters with transistors - Elektromusikens kvinnliga pionjärer.
Filmaffischen till Sisters with transistors – Elektromusikens kvinnliga pionjärer.

Tv: SVT:s musiksatsning fortsätter

Under hösten och vintern kan man bland annat se en dokumentärserie om svenska hiphoppionjärer, och K specialer om slagverkaren Ahmadu Jah, indiska stjärnan Sona Mohapatra, PJ Harvey och A-ha. Den 3 september sänds lovordade dokumentären Sisters with transistors – Elektromusikens kvinnliga pionjärer. Där presenteras tio kvinnor som gått före och vars arbete haft en enorm påverkan på den elektroniska musikens utveckling, utan att de fått den cred de förtjänar.

Annons

www.svtplay.se

Tv: Vem tror du att du är? i ny kanal

Discovery+ tar över Vem tror du att du är? efter nio säsonger på SVT. I september kommer åtta nya avsnitt, och i den här omgången är det Felix Herngren, Linnea Henriksson, Markus Aujalay, Carolina Gynning, Johan Ulveson och Maria Lundqvist som med hjälp av släktforskare och experter gräver i sin historia. Hur programmet blir i ett nytt format återstår att se, men för dem av oss som får svindel av släktforskning lär det vara värt en titt. Premiär i september på discovery+ och Kanal 5.

www.discoveryplus.se

Stillbild ur Shirin Neshats Rapture.
Stillbild ur Shirin Neshats Rapture.

Konst: Efter stillheten på Statens Museum for Kunst

Utställningen Efter stillheten – Konstens kvinnor tar avstamp i kvinnorättsrörelsen på 70-talet och spanar därifrån 50 år framåt och 50 år bakåt i tiden för att se hur konstnärer använt konsten som vapen och verktyg i kvinnokampen. Mer än 130 verk av 18 danska och internationella konstnärer ingår, och man kan hitta allt från svävande flygmaskiner till smältande bokstäver, videoverk, installationer, lertavlor och målningar. Pågår på SMK i Köpenhamn till och med 21 november.

www.smk.dk

Annons