Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

10 saker vi fått veta hittills i årets sommarprat

05 jul, 2021
AvLinus Brännström
FotografTT
Gripande livsöden, starka berättelser och oväntade avslöjanden – här är 10 saker vi hittills fått veta i årets upplaga av Sommar i P1.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021Brand logo
Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

Benjamin Ingrosso tvingades vara med i tv

Artisten och kändissonen Benjamin Ingrosso, 23, har inte alltid haft det så lätt. I årets första Sommar i P1 berättar han bland annat om sina föräldrar Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso och deras stökiga skilsmässa.

– Farsan var ju inte där när jag var liten, och jag försökte söka efter någon som kunde vara det. Min mamma var där, hon fick vara båda föräldrarna, men hon var också oftast själv ett barn. Hon var mitt ansvar, berättar han i sommarpratet.

Innan Benjamin Ingrosso ens blivit tonåring upptäckte han sedan Facebookgruppen Vi som hatar Benjamin Ingrosso.

– Jag gråter inne på rummet. Hur kan alla hata mig? Vad gör jag som är så fel, säger han i "Sommar i P1".

Annons

Benjamin Ingrosso pratar också om hur han tvingats vara med i olika tv-program mot sin vilja. Han ville inte vara hemma när Arga snickaren VIP"skulle spela in hemma hos Pernilla Wahlgren men Anders Öfvergård tvingade honom att vara kvar – något som ledde till att han bröt ihop framför kamerorna, som han trodde var avstängda. Han har heller aldrig velat medverka i Wahlgrens värld.

– Men jag bor under mammas tak, så det är liksom omöjligt att inte hamna på bild. Och oftast är jag inte mitt charmigaste jag när kamerorna är där, för jag vill inte bli filmad i mitt hem, jag har inte bett om det. Så jag fattar att det inte ser så bra ut i tv. Jag – skitungen från Kanal 5, säger han i Sommar i P1.

Benjamin Ingrosso om den tuffa uppväxten.

Niklas Strömstedt om när Efva lämnade honom för Eva

Artisten Niklas Strömstedt, 62, berättar i sitt sommarprat om uppbrottet från hustrun Efva Attling 1994. Det var den 11 maj som hon berättade att hon förälskat sig i artisten Eva Dahlgren.

Annons

– "Sätt dig ner”, sa hon. Det kändes konstigt. Främmande. Sånt som någon säger på film. ”Jag är förälskad i Eva Dahlgren. Det har pågått i flera månader. Hon var med mig i Malmö", säger Strömstedt i Sommar i P1.

– I några ögonblick fick jag känslan att jag lämnade min kropp och svävade under taket och såg oss båda uppifrån och utifrån. Som att jag betraktade två små människor som plötsligt var så långt ifrån varandra att de skulle kunna komma från två olika planeter.

Niklas Strömstedt berättar att han satte sig i bilen och bara körde. Han satte sig vid vattnet och stirrade rakt ut.

– Tänkte på vilket jävlig liv det kommer att bli när det här kommer ut. Som det kommer att pratas, skvallras och viskas. Skrivas och gissas. Vilket mod de har ändå att ta det där steget. Tänkte att jag nog hade varit ordentligt svartsjuk om hon blivit förälskad i en annan man, konkurrens på ett helt annat sätt. En annan man som skulle få ta hand om mina barn, som kanske skulle kunna bli en förebild, ta min plats. Fånig tanke kanske men så är det, säger han i Sommar i P1.

Niklas Strömstedt blev lämnad.

Karin Bodin om branden och systerns död

Polarbröds vd Karin Bodin, 46, berättar i sitt sommarprat om storbranden som ödelade företagets fabriksbageri i Älvsbyn i augusti 2020. Allt det som hennes familj byggt upp i generationer hotades – men hur hela bygden hjälpt till för att bygga upp verksamheten igen.

Annons

– Nästa år firar vi 50 år som aktiebolag och då ska vi samlas och dansa i strumplästen tills svetten rinner, säger Bodin i Sommar i P1.

Hennes sommarprat är också en personlig berättelse om systern och kollegan Anna Borgeryd som dog i cancer 2019, bara 49 år gammal. I programmet vänder sig Karin Bodin direkt till systern:

– Anna, när farmor begravdes 2005 kom en solglimt in i kyrkan och jag kände tydligt hennes närvaro i ljuset. Nu har det gått mer än två år sedan du dog, jag väntar fortfarande på att du ska visa dig.

Karin Bodin om branden och systerns död.

Michael Lindgren om svåra tiden efter Ebba och Didrik

Regissören och Grotesco-stjärnan Michael Lindgren, 43 – kanske mest känd för rollen som Tingeling-rapparen DJ Trexx – medverkade som barn i SVT:s klassiska serie Ebba och Didrik. I sitt Sommar i P1 berättar han om den svåra tiden efter inspelningen.

Annons

– Jag vet att jag kom hem till mamma efteråt och grät ibland, utan att kunna förklara varför. Jag hade bara en känsla av att det hade varit jobbigt och att de hade varit dumma mot mig på nåt sätt. Jag skulle inte förstå vad som egentligen hade hänt förrän långt senare i livet

Sanningen kom fram först många år senare när han på ett mingel träffade sin guvernant, en person som har hand om barnen på en inspelning, från Ebba och Didrik.

– Hon berättade att jag i princip hade mobbats på inspelningsplatsen för att jag var en överklassunge. Fast på ett vuxet sätt som inte jag förstod, med föraktfulla suckar och skratt och hånfulla kommentarer om mitt sätt att prata och uppföra mig, som liksom gick över huvudet på mig – men jag kände det väl. Hon hade inte vågat säga ifrån för hon var själv ung och grön då, och långt ner i filmarbetarhierarkin. Men när jag fick höra det här så kände jag att ja, det var inte så konstigt att jag hade kommit hem till mamma och gråtit efter inspelningen, säger Michael Lindgren i Sommar i P1.

Michael Lindgrens svåra tid som barnstjärna i Ebba och Didrik.

Denise Rudberg gick inte på sin mammas begravning

Författaren Denise Rudberg, 50, berättar i sitt sommarprat om hur hon som 15-årig bröt med sin mamma – efter att Denise fyllde 19 år hördes de inte alls. 2014 fick hon veta av en begravningsbyrå att hennes mamma hade gått bort en månad tidigare.

Annons

– Jag vet fortfarande inte hur det gick till när du dog. Jag vet att du var på Danderyds sjukhus, men inte mer än så. Varför hamnade du där? Du var ju trots allt bara 66 år, säger Rudberg i Sommar i P1.

Hon gick inte på mammans begravning.

– Ett sommarprat är 90 minuter långt, vi kanske kan se det här som begravningen för det som var vi. För jag har gråtit, mamma. Många gånger. Jag har gråtit över besvikelsen att inte ha dig vid min sida, att inte få dela saker med dig. Som mina barn, dina barnbarn, barnbarn du aldrig fick träffa. För att jag inte ville. För jag var tvungen att skydda dem. Och jag vet att du visste varför, säger Denise Rudberg i sitt sommarprat.

Denise Rudberg gick inte på sin mammas begravning.

Ingrid Carlberg var nära att dö

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg, 59 – som sedan 2020 är ledamot av Svenska Akademien – berättar i sitt sommarprat att hon var nära att dö av en förlossningsskada när hon var i 30-årsåldern.

Annons

– En infekterad blodsamling stor som en handboll, resultatet från en försummad blödning efter förlossningen en månad tidigare. En vårdskada helt enkelt, säger hon i Sommar i P1.

Hon tackar läkaren som räddade hennes liv som hon ser som en äkta hjälte.

– Verkliga hjältar, har jag lärt mig, är så upptagna med att uträtta något att de aldrig skulle drömma om att slösa värdefull tid på att stoltsera med det, säger Ingrid Carlberg i sommarpratet.

Akademiledamoten Ingrid Carlberg var nära att dö.

Amie Bramme Sey om vännen som mördades

Journalisten och programledaren Amie Bramme Sey, 33, berättar i sitt sommarprat om sin vän Sanna. Både hon och Amie Bramme Sey bodde i Paris i 20-årsåldern – men det som skulle vara ett sorglöst liv slutade precis tvärtom när Sanna försvann.

Annons

– Jag grät för att jag visste att när Sanna kommer tillbaka så kommer det bli knas. Jag grät för någonstans visste jag redan om att Sanna inte skulle komma tillbaka, säger Amie Bramme Sey i Sommar i P1.

Sanna hittades död. Hon hade mördats av en främmande man.

– Jag känner sorg över de förlorade liven, över våldet, över den stulna friheten, säger Amie Bramme Sey i sommarpratet om Sanna men också andra kvinnor som mördats av män.

Amie Bramme Sey berättar om vännen som mördades.

Tareq Taylor om återföreningen med sin pappa

Den folkkäre tv-kocken Tareq Taylor, 51, berättar i sitt sommarprat om hur han och hans bror Zafer gled ifrån pappa Seif Daoudi under tonåren. Under flera år hade de inte någon kontakt med sin far.

– När jag och Zafer var i tonåren så gled vi ifrån våran pappa på grund av dumma bråk och konstiga gräl, säger Tareq Taylor i Sommar i P1.

Annons

– Många gånger tänker jag att det verkligen var synd att vi lät åren gå på det sättet.

Nu är deras relation bättre än någonsin – tack vare SVT-programmet Tareq Taylors matresa som han gjorde tillsammans med sin bror och pappa.

– Det skedde väldigt mycket under resan mellan mig, Zafer och pappa. Vi fick möjlighet att få svar på alla tidigare obesvarade frågor som vi haft. Även om det stundtals var svårt, gjorde ont och var smärtsamt så ledde allting till slut rätt, säger Tareq Taylor i sitt sommarprat.

– Vid resans slut så reste vi hem mer sammansvetsade än vi någonsin har varit. Det fanns liksom ingen konflikt oss emellan längre, bara kärlek och lugn.

Tareq Taylor berättar om den komplicerade relationen.

Svensken bakom coronavaccinet om ordern från Trump

Läkaren Mikael Dolsten, 62, är forskningschef på läkemedelsföretaget Pfizer och en av dem som varit med och tagit fram vaccin mot covid-19. Svensken berättar bland annat om hur USA:s dåvarande president Donald Trump kallade till ett krismöte i Vita huset där han skulle representera Pfizer.

Annons

– Plötsligt öppnas två stora dörrar på vid gavel och Ovala rummet skymtar bakom. President Trump och vice president Pence kom in och hälsade på oss. Pence verkade okej med en armbågshälsning medan Trump tittade mig rakt i ögonen, sträcker fram högerhanden. Efter en kort tvekan inför handslaget, bestämmer jag mig för att anpassa för proceduren, berättar Mikael Dolsten i Sommar i P1.

Mikael Dolsten är svensken bakom Pfizers coronavaccin.

Hundcoachen Fredrik Steen om starka mötet

Fredrik Steen, 49, är hundcoach som ofta medverkar i Nyhetsmorgon. I sitt sommarprat berättar han om ett omtumlande möte. Han och labradortiken Lilla Nymo, som också syns i tv, var på besök på Ronald McDonald hus och träffade ett sjukt barn som slutat prata efter alla behandlingar.

Annons

Lilla Nymo gick fram till barnet med en mjukishund och la det i hennes knä.

– Flickan tog mjukisdjuret och kramade om det. Hon klappade Lilla Nymo på huvudet och plötsligt fanns det en kontakt mellan flickan och Lilla Nymo, säger Fredrik Steen i Sommar i P1.

Senare fick höra att barnet börjat prata.

– De berättade också att den lilla flickan börjat prata efter vårt besök. Lilla Nymo och flickan på sjukhuset, det är mitt absolut finaste hundminne och det kommer vara svårslaget, säger Fredrik Steen i sitt sommarprat.

Fredrik Steens starka hundminne.
Annons