Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

21 snyftiga filmer som garanterat får dig att gråta

26 feb, 2018
AvSofia Börjesson
Behöver du få lite utlopp? Här har du några filmer som kan få den mest hårdhudade att börja gråta. Håll tillgodo!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Dåliga 90-talsfilmer som blivit moderna klassikerBrand logo
Dåliga 90-talsfilmer som blivit moderna klassiker

Då och då kommer tillfällen i livet då man helt enkelt behöver få lite utlopp. Man behöver Lille Skutt-gråta. Hulka och snora. Böla. Och då är det ju skönt att kunna släppa på kranarna framför en riktigt sorglig film som kan få vara bärare av ens känslor. Här är några filmer för dig som verkligen skulle må bra av att gråta en skvätt.

21 filmer som får dig att gråta

Call me by your name (2017)

Elio Perlman är en 17-årig kille boende i Italien som inleder en romans med sin pappas amerikanska assistent Oliver. Filmen skildrar den där allra första kärleken som är så självklar och enkel men på samma sätt så oerhört svår och smärtsam – inte bara på grund av karaktärernas egna känslor utan också på grund av samhällets åsikter och normer.

Million Dollar Baby (2004)

Denna boxningsrulle, signerad Clint Eastwood, slår en så hårt i magen att man tappar luften. 31-åriga Maggie bestämmer sig för att lära sig boxas och efter många om och men tar sig veteranen Frankie an henne, samtidigt som han kämpar med sina egna demoner.

Annons

Seven Pounds (2008)

En man med en hemlighet ägnar sitt liv åt välgörenhet för speciellt utvalda människor i smyg, och de som blir hjälpta får livet förändrat för alltid. Ha en hushållsrulle nära till hands. Will Smith är helt briljant i den här filmen som är lika vacker som den är hänsynslös.

Livet är underbart (1997)

Andra världskriget var fortfarande i sin linda när italienaren Guido träffade sitt livs kärlek, Dora, och fick sonen Giosuè. Efter en tid blir den judiska familjen förd till ett koncentrationsläger, och för att skydda sonen hittar Guido på en historia om att lägret egentligen är en lek och att alla som är där tävlar om att vinna en stridsvagn.

Allt för min syster (2009)

Brian och Sarahs dotter diagnosticeras med leukemi vid två års ålder, och föräldrarna är villiga att göra vad som helst för att hålla henne vid liv. Hela familjens kamp, och inte minst lillasysterns, är hjärtskärande och vacker på samma gång.

Annons

Vi är kanske vana vid att se Cameron Diaz i amerikanska komedier som Den där Mary men i den här filmen visar hon på en oerhörd bredd i sitt skådespeleri.

Upp (2009)

Ja, den är tecknad, men denna Oscarsbelönade Pixar-film är lika mycket för vuxna som för barn, och musiken är fantastisk. 78-årige Carl vill förverkliga sin frus dröm om äventyr, men han hade inte räknat med att få med sig en 8-årig pojkscout på resan.

Du kommer att skratta – och du kommer att gråta.

En oväntad vänskap (2011)

Driss, en strulig ung man från förorten, blir personlig assistent åt den förmögne Phillippe som har blivit förlamad efter en skärmflygolycka. Filmen är oerhört rolig och varm samtidigt som den skildrar ångest och svårigheter på ett sätt som inte lämnar någon oberörd.

Jakten på lycka (2006)

Chris Gardner kämpar för att få ihop det ekonomiskt som ensamstående pappa, men hans jobb är lågavlönat och snart står både han och sonen utan bostad. Filmen bygger på en verklig historia om miljonären Chris Gardner.

Annons

Will Smith och hans son spelar huvudrollerna och kärleken dem emellan går rakt igenom rutan, likaså oron och ångesten när man som pappa inte klarar av att ta hand om sitt barn.

Brokeback mountain (2005)

Två unga män träffas i Wyoming 1963 där de arbetar med att valla får. De finner sig snart i en personlig sexuell relation som de inte förväntade sig, kan förstå eller hantera – och som omvärlden inte accepterar.

Min tjej (1991)

Vada är en 11-årig hypokondriker med en komplicerad relation till sin pappa, och hon är dessutom övertygad om att hon dödade sin mamma som dog i barnsäng. Hennes bästa vän heter Thomas, och vi får följa deras sommar tillsammans, i en vänskap som gränsar mellan barndom och tonår.

Om du inte gråter till Min tjej har du ungefär lika mycket empati som Patrick Bateman i American Psycho.

12 Years a Slave (2013)

Filmen bygger på Salomon Northups självbiografi med samma namn. Den handlar om Salomon, född som en fri afroamerikan och berömd violinist, som plötsligt blir lurad in i slaveri.

Annons

Det är svårt att värja sig mot den hänsynslöshet som visas, och som man vet var verklighet för så många afroamerikaner under den här tiden.

PS I Love You (2007)

Gerry och Holly är ett lyckligt ungt par, men när Gerry får en hjärntumör och dör drar sig Holly undan i förtvivlan. På Hollys 30-årsdag får hon ett brev och en tårta med sin avlidne man som avsändare, och det visar sig bara vara det första av flera meddelanden från Gerry.

Det hade liksom räckt med att någons livs kärlek dör innan den har fyllt 30. Lägg därtill att han fortsätter att höra av sig efter sin död och du har två timmar och sex minuter hulkgråt framför dig.

Lion (2016)

Ännu en film som är baserad på en självbiografi. 5-åriga Saroo kommer bort från sin bror och somnar i en godsvagn. När han vaknar har tåget börjat åka och han hamnar i en indisk stad flera mil hemifrån. Till slut blir han adopterad av ett australiskt par, men 20 år senare har han fortfarande inte släppt tankarna på sin familj i Indien. Och där börjar sökandet.

Annons

Armageddon (1998)

Det går inte att göra en lista om sorgliga filmer utan att ha med Armegeddon, det är omöjligt. Har du lyckats se den utan att bli berörd? Nej, just det. Ni vet hur storyn går: jorden står inför total förstörelse och Bruce Willis och hans oljemannar är de enda som kan rädda människans fortsatta existens.

Fyra bröllop och en begravning (1994)

Filmen kretsar kring fem sociala sammankomster och fokus ligger på Charles (Hugh Grant) och hans vänner som alla är på jakt efter kärleken. Det må vara en romantisk dramakomedi, och visst kommer du att skratta, men ingen kan värja sig mot ”stop all the clocks”-scenen. Ni som vet vet. Och ni som vet men inte fattar det sorgliga är djupt obehagliga.

Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

Det blir inte mer romantiskt än så här. Allie och Noah har en intensiv sommarromans, men skiljs åt när Allie åker för att studera i New York. Åren går och till slut korsas deras vägar igen, men Allie är vid det här laget förlovad med en annan man.

Annons

Det finaste med filmen går inte att beskriva här, ty det vore att spoila.

Remember me (2010)

Filmen handlar om Tyler och Ally som båda har komplicerade bakgrunder men träffas och inleder en relation. Tyler är en rebellisk 21-åring som har ett ansträngt förhållande till sin far sedan brodern begått självmord, och Ally bevittnade sin mamma rånmördas som barn och lever med sin överbeskyddande pappa som också är polis.

Filmens oväntade vändningar är det som gör den så sevärd.

En dag (2011)

Efter att ha spenderat en natt tillsammans efter examen återförenas Dexter och Emma en gång om året, på samma datum, för att se var i livet de befinner sig. Vi får följa deras liv, var för sig och tillsammans, och frustreras och glädjas om vartannat, tills vi sitter där med darrande underläpp och blöta kinder.

Pianisten (2002)

Den polske pianisten och kompositören Władysław Szpilman lever i Warszawa under andra världskriget. På ett annorlunda sätt får vi följa en judes upplevelser under världskriget och hur det var i Warszawas ghetton, där förhållandena blir svårare och svårare och fler och fler förs bort till koncentrationsläger för att aldrig återvända.

Annons

Alla livsöden från andra världskriget är svårsmälta och förskräckliga, och den här superprisade filmen gör det på ett bra sätt och ur ett annorlunda perspektiv. Se!

Förr eller senare exploderar jag (2014)

Filmen är kanske mer känd för sin engelska titel, The Fault in Our Stars, och handlar om två ungdomar som blir kära medan de båda kämpar mot livshotande sjukdomar. En riktigt stark film som visar att det går att leva ett fullt liv, även om man dör för tidigt.

Skicka vidare (2000)

11-årige Tyler bor med sina mamma i de fattigare kvarteren i Las Vegas. När hans SO-lärare ger klassen i uppgift att komma på ett sätt att göra världen bättre får han en idé. Istället för att tacka någon med en gentjänst ska man göra något snällt för tre ytterligare personer – man ska Skicka vidare. Skolprojektet uppmärksammas och sprider sig över hela USA, och en reporter försöker hitta Tyler för att göra en intervju.

Annons

Gör dig redo för fulgråt.

 

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Läs även:

Romantiska filmer att se i helgen

Filmerna du måste se om du älskar inredning

8 vanor högkänsliga personer ofta har

Annons