Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

24 år gamla boken syns överallt – därför är den populär igen

14 okt, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt, TIKTOK
Självhjälpsböcker är hetare än hetast 2024. Särskilt en bok dominerar på sociala medier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Hannah Widell och Amanda Schulman, Nina Björk, Liv Strömquist, Bianca Meyer och Jonatan Unge... Vad har dessa sex kändisar gemensamt? Jo! Alla släpper de självhjälpsböcker nu i höst. Hannah och Amanda är aktuella med boken Pink Velvet, Nina Björk släppte nyligen Medan vi lever. Liv Strömquist har gjort seriealbumet Pythian pratar och Bianca och Jonatan svarar på frågor i boken Dyra och goda råd: absoluta sanningar om kärlekens gåtor. Självhjälpslitteraturen har, under åren, blivit big business! Enkom i USA ges 15 000 självhjälpsböcker ut varje år. Nästa år, 2025, väntas marknaden omsätta hisnande 14 miljarder dollar. Och det bara i Amerika. En av genrens allra mäktigaste är Nicole LePera. Enligt tidningen Forbes håller denna kvinna på att ”radikalt förändra branschen kring mental hälsa”.

Amanda Schulman och Hannah Widell på årets bokmässa.

– Under flera decennier var jag inte i kontakt med mina känslor, och när jag på ett personligt plan började leva mer i linje med vem jag är så påverkade det också min professionella framgång, har Nicole själv sagt, till Psykologtidningen.

Annons

Liv Strömquists nya bok, Pythian pratar, beskrivs som en ”självhjälpsbok mot självhjälp”.

– En jättestor faktor i självhjälpskulturen, som gör den korrupt, är att självhjälp är en vara som säljs. Till skillnad från ett samtal mellan två människor, där någon berättar något för någon som lyssnar och kan svara, där ett jämlikt utbyte sker – vilket kan vara väldigt helande. Men på nätet finns en explosion av människor som kallar sig ”mental health coaches”, som försöker berätta hur du ska må bättre. De behöver att alla ska känna sig trasiga, för ju fler saker som är ett trauma..., säger hon till Dagens Nyheter.

Författaren och tecknaren Liv Strömquist.

Hon fortsätter:

– Det blir så negativt, man hittar bara det hos sig själv som är sjukt. Det handlar om att ”läka” och ”bli hel”, men det blir destruktivt att hela tiden försöka hitta nya brister hos sig själv. Självoptimering existerar på samma marknad som all annan konsumtion. Jag får aldrig känna: Jag är frisk, jag är kompetent, jag är nöjd med mig själv. För den känslan är inte säljbar! Och det tycker jag är sorgligt, eftersom det är ett sätt att utnyttja människor som är svaga och ledsna.

Annons

Självhjälpsboken som dominerar på TikTok

Också på sociala medier dominerar självhjälpslitteraturen. Men, här är det inte några nya böcker som slagit stort – det är några gamla favoriter. Vilka? Män är från mars, kvinnor är från Venus, Kärlekens fem språk och Why men love bitches har, på kort tid, hittat en ny publik. Klassikern Män är från mars, kvinnor är från Venus har hela 24 år på nacken, men har nu, i skrivande stund, över 20 miljoner träffar på TikTok. I videoklipp beskriver unga kvinnor och män att boken har förändrat deras liv. Men, varför är då denna bok, och självhjälp överlag, så otroligt poppis just nu?

– Vårt samhälle har blivit mer och mer sekulariserat. Vi har inte en gemensam religiös plattform som vi kanske hade tidigare, åtminstone här i Norden. Vart ska folk då vända sig med sina frågor och funderingar? Det känns lättare att tipsa om böcker till exempel åt kompisar än att säga att du ska gå och prata med din präst. Det är något som börjar vara ganska främmande även för dem som hör till till exempel den lutherska kyrkan, säger moralfilosofen Nora Hämäläinen till Yle.

Klassiska boken ”Män är från mars, kvinnor är från Venus” har fått en revival – tack vare sociala medier.

Hon fortsätter.

– Vi lever ju i en rätt individualistisk kultur, men inte i den bemärkelsen att vi skulle vara självcentrerade, eller ens nödvändigtvis individcentrerade.

Det hela handlar mer om frihet att välja hur vi ska leva, menar Nora Hämäläinen: som hur vi ska arbeta, vad vi ska arbeta med, hur våra familjer ska se ut...

Författaren bakom hyllade boken.

– Samtidigt så ålägger det ganska mycket ansvar på oss själva för att se till att det också blir bra. Och det är vårt ansvar att se till att vi får det att fungera.

Annons