Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

9 spännande kulturevenemang som hyllar kvinnor

08 mar, 2019
AvNadja Jönsson
kulturtips 8 mars
Fira kvinnodagen med en dos kultur! Här bjuder vi på ett axplock av spännande happenings med kvinnliga förtecken på och omkring 8 mars 2019.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. En sann story

Felicity Jones som Ruth Bader Ginsburg i En kvinna bland män.

En kvinna bland män har hon verkligen varit, den amerikanska juristen och Högsta domstols-ledamoten Ruth Bader Ginsburg som på senare år nått rockstjärnestatus. Filmen om hennes tidiga liv, studier, karriär och kamp mot könsdiskriminering får premiär på internationella kvinnodagen den 8 mars.

2. Alla sorters kroppar

Butler/Lindgård, Nipple Rug, 2018. Foto: Alexis Cancino

Wanås konst i norra Skåne öppnar säsongen med ”en feministisk betraktelse av normer och vilka kroppar som får ta plats i det offentliga rummet”. Bakom projektet Tits N Ass står Butler/Lindgård. Visas den 2 mars–28 april.

Annons

3. Bäst i stan

Kvarterets kvinnor, 8 mars – 11 augusti 2019, Studion • Kulturhuset Stadsteatern. Bild: Saadia Hussain.

Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka är de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I samband med att det är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige görs utställningen Kvarterets Kvinnor som lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna: de arbetande kvinnorna, aktivisterna, journalisterna, konstnärerna, feministerna, de hemlösa och de unga. Visas 8 mars–11 augusti i Studion på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Annons

4. Malmö Moderna

Louise Bourgeois, Blue is the Color of Your Eyes, 2008. Fotograf: Prallan Allsten

Kring den alltid lika spännande Louise Bourgeois kretsar Moderna Museet Malmös nya utställning Blue is the Color of Your Eyes. Hennes verk ställs i relation till ett antal andra internationellt verksamma samtida konstnärer, för en diskussion kring konstens utveckling.

5. Tycka till

När Astrid Lindgren inte skrev sina oförglömliga barnböcker var hon ju också en opinionsbildare av rang. Om denna sidan av Astrid handlar #ingenlitenlort Dunkers kulturhus i Helsingborg. Här får vi veta mer om, eller påminnas om, hennes outtröttliga engagemang som spände över allt ifrån kärnkraft och skattepolitik till våld och nynazism. Visas till den 28 april.

Annons

6. Roliga kvinnor

Annika Lantz och Nisti Stêrk. Foto: Nisti Stêrk.

SVT2 passar på att sända K Special: Blott Sverige svenska komedienner har. Komikern Nisti Stêrk blickar tillbaka på historiens kvinnliga underhållare, möter dagens humorstjärnor – och funderar över framtidens. Fredagen den 8 mars klockan 20.00 eller på SVT Play.

7. Nya perspektiv

Läs en bok för ett barn i din närhet och bjud in till nya tankar. Hos Rättviseförmedlingen finns en diger lista över barn- och ungdomslitteratur med inkluderande perspektiv!

Annons

8. Mera Mia

Mia Skäringer står på scen den 8 mars i en fullsatt Malmö Arena. Har du ännu inte knipit en biljett till hennes hyllade show No More Fucks To Give – kolla in på hemsidan om hon kommer till en stad nära dig när turnén fortsätter i höst.

9. Kvinnokamp

Ett konstprojekt om 1900-talets svenska kvinnokamp pågår på Tensta konsthall. Fokus ligger på kvinnorna vid medborgarskolan Fogelstad som i många avseenden var långt före sin tid. Vilka var de och vad kan vi lära oss av dem i dag? Under året hålls ett flertal kringarrangemang med inbjudna föreläsare, konstnärer med mera. Projektet pågår under hela 2019.

Läs även:

Gör Aller Medias jämställdhets-quiz!

Ulrika Norberg: Nej, jämställdheten har inte ”gått för långt”

14 bästa böckerna av och med kvinnor

5 tecken på att Sverige ännu inte är jämställt

Checklista: Så får du en jämställd relation

Annons