Anders Hansen om corona-ensamheten: Som att röka 15 cigaretter om dagen
Snart kommer en ny bok om vårt mest komplexa organ - och en här gången vill Hansen förklara varför hjärnan inte bara kan låta oss få må bra och vara lyckliga.
Genom tv-programmet Din hjärna och en rad böcker har Anders Hansen lyft på locket och lärt oss mer om hur hjärnans olika mekanismer påverkar såväl vår psykiska som fysiska kapacitet.
Han har upplyst oss om hur hjärnan påverkas av att telefonerna och sociala medier håller oss i ett järngrepp och i storsäljaren Hjärnstark fokuserade han på motion.
Hansen menar att regelbunden träning kan stärka våra hjärnor och inte bara öka välbefinnandet men också ge medicinska effekter som skydd mot sjukdomar, bromsat åldrande och bättre minne.
Nu kommer snart en ny lektion från den populära överläkaren i psykiatri.
Anders Hansen sätter fokus på känslorna
I Anders Hansens nästa bok har han tittat närmare på hjärnans komplexa struktur, det som han själv kallar för "mysteriet med hjärnan" och ställer sig frågan varför vi inte är lyckligare.
– Vi har universums mest kända komplexa struktur bakom ögonen. Hjärnan är fantastisk, den kan lagra 11 000 bibliotek fulla med information men varför kan den inte låta oss må bra hela tiden? säger Anders Hansen när Bonnierförlagen håller presspresentation för kommande bokutgivnigar.
Anders Hansen fortsätter:
– Det blir extra märkligt eftersom vi lever i ett enormt materiellt välstånd. Ändå är det något som skaver känslomässigt hos oss. Den frågan, Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, har jag tänkt på under hela mitt yrkesliv som psykiatriker.
Boken som har titeln Depphjärnan går till botten med känslorna och Anders Hansen säger att den också kommer fram till en slutsats om varför vi inte blir mer nöjda, fast vi borde.
– Svaret är att hjärnan inte är utvecklad för välbefinnande. Den är utvecklad för överlevnad och reproduktion. Förvånansvärt lite har hänt med oss sedan savannens dagar. De egenskaper som formade människan påverkar inte bara våra kroppar och vår fysiologi utan våra hjärnor och år psykologi, säger Anders Jensen under pressfrukosten.
Depressioner inte bara av ondo
Däremot, tillägger hjärnforskaren, kan man genom ökad förståelse för de här biologiska förutsättningarna, få en ökad motivation att förändra saker i livet - som i sin tur kan öka välbefinnandet.
Kort; om man vet varför ångest skapas är det lättare att göra något åt det.
Dessutom påminner Anders Hansen om att depression faktiskt kan vara en sund reaktion av hjärnan och en följd av att hjärnan formades under en tid när vi skulle överleva svält, våldsamheter - och pandemier.
Därmed inte sagt att över ett helt år med corona i världen inte kommer att få följder.
Anders Hansen tror tvärtom, att den distans och ensamhet som stora delar av jordens befolkning tvingats leva under, strider totalt mot människans mest basala behov.
Vi är utvecklade för att träffas på riktigt och vara sociala, evolutionärt har det varit rent livsfarligt att vara ensam, säger han:
– Ensamhet var lika farligt som att inte ha vatten och mat. Vi har en enormt starkt drift att skapa band. Därför upplever vi starkt obehag kopplat till ensamhet. Dessutom har ensamhet visat sig öka risken för en rad sjukdomar, kanske så mycket att det motsvarar rökning 15 cigaretter om dagen.
Boken Depphjärnan släpps i september.