Anki Rahlskog gjorde succé som Gudrun i Damorkestern – det gör hon i dag
Det är nog många som minns karaktären Yllet, som rymt hemifrån och som kämpar mot de elaka kungarna från Västerlandet, i Nationalteaterns hyllade klassiker Kåldolmar och Kalsipper. Men färre vet att det var Anki Rahlskog som spelade, och var rösten till, Yllet.
Anki Rahlskog, eller Ann-Christine Marianne Rahlskog som hon egentligen heter, föddes den 13 april 1947, i Malmö. I många år var hon en del av musik- och teatergruppen Nationalteatern, som bildades i slutet av 1960-talet, närmare bestämt 1969, tillsammans med namn som Ulf Dageby, Håkan Nyberg, Hans Mosesson, Torsten ”Totta” Näslund, Nikke Ström, Med Reventberg och Lars-Eric Brossner. Först höll man till i Skåne, i Lund och Malmö, därefter i Göteborg.
I Göteborg har Anki stannat, numera bor hon i Masthugget. När SVT häromåret sände en film om Nationalteatern, i två delar, intervjuades Anki i Sveriges radio. Anki medverkade från sin lägenhet och berättade om Nationalteaterns många möten med barn, ungdomar och unga vuxna. Möten som inspirerade gruppen till flera teaterföreställningar och låtar.
Yllet 1- Anki Rahlskog och Yllet 2- Maria Sundbom i Rålambshovsparken #kåldolmarochkalsipper #nationalteatern pic.twitter.com/C53e5mBmT6
— PARKTEATERN (@PARKTEATERN) 2014 borgemánnu 8
Man träffade unga människor i förorterna, bland annat Ingela, en tjej som for illa på många sätt och som hade tagit droger en längre period. Ingelas historia blev en del av pjäsen Speedy Gonzales.
– Ingela var en tjej som vi träffade på ett LVU-hem. Jag och Hasse Mosesson åkte och intervjuade henne och det blev sedan låten Ingela, berättar Anki för SR.
Blev Gudrun i Damorkestern
Det råder inget tvivel om att Nationalteaterns arbete var mycket politiskt. Därför var det nog många som blev förvånade när Anki Rahlskog, några år senare, dök upp i ett helt annat sammanhang.
Vilket? Tillsammans med Lasse Brandebys lustiga karaktär Kurt Olsson blev Anki ”Gudrun i Damorkestern” – med hela svenska folket. Gudrun var hon med triangeln, Kurtans stora favorit. I flera tv-serier och andra sammanhang spelade Anki med orkestern, som precis som namnet antyder, bara består av kvinnor.
Damorkestern dök, som sagt, upp för första gången i Kurt Olssons television 1987. Serien blev en stor succé vilket ledde till krogshower, turnéer och spelfilmer. Orkestern splittrades 1991, och därefter har man bara spelat ihop en gång – på Lasse Brandebys begravning 2011 samt en minneskonsert 2012. Bland medlemmarna märks Elisabeth Engdahl, tenorsax/kapellmästare, Vanja Holm, trummor, Helena Östblom Berg, slagverk, Sara Edvardson Ehrnborg, bas, Barbro Lindkvist, gitarr, Cecilia Wennerström, barytonsax, Helena Kaij, altsax/klarinett, Malin Silbo, trumpet, Mia Samuelsson, trumpet, Ella Wennerberg, trombon och Anki Rahlskog, triangel.
Damorkestern gör comeback – med Håkan Hellström
Trots att det gått många år sedan de framträdde sist gör nu Damorkestern comeback. Tillsammans med Håkan Hellström. Anki Rahlskog må ha fyllt 75 år, men hon kommer också vara med på Ullevi sommaren 2022, den 19 och 20 augusti, där Damorkestern, tillsammans med Per Andersson, ska agera förband åt Känn ingen sorg för mig Göteborg-sångaren.
– Det känns otroligt stort att Håkan vill ha oss med. Många i publiken kanske inte ens vet vilka vi är – de var ju inte födda när vi var aktiva. Men vi får övertyga dem, säger Anki Rahlskog, till GP.
Anki, som efter teaterkarriären har arbetat som dramalärare på Alströmergymnasiet i Alingsås, avslöjar att Lasse Brandeby och hans Kurt Olsson, trots att han inte längre finns, kommer att vara en del av spelningarna i Göteborg. Genom hyllningar, inte minst.
– Lasse kommer att finnas med på något sätt, både i tilltalet och kanske med bilder eller liknande på scen, slår Anki Rahlskog fast.