Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Anna Wahlgren om dotterns bok: "Mitt liv raserades fullständigt"

20 apr, 2018
AvHenrik Högström
Niobarnsmamman Anna Wahlgren skrev en bok som blev rättesnöret för flera generationer småbarnsföräldrar. När dottern Felicia berättade sin version av uppväxten raserades bilden av ”supermamman”. ”I Sverige har jag ingenting längre. Vad ska jag där och göra?”, säger Anna Wahlgren i SVT-dokumentären ”Hela Sveriges mamma”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla småbarnsföräldrar har någon gång ställt sig frågan ”hur ska jag göra för att få ungen att sova?”. Några drar barnvagnen fram och tillbaka över en tröskel för att vagga barnet till sömns. Andra kanske sätter barnet i bilbarnstolen och kör 50 varv runt kvarteret i gryningstimmarna. Oavsett metod så har föräldrarna antagligen nämnt namnet Anna Wahlgren i jakten på en lösning. Anna Wahlgren är den egensinnige och frispråkiga författaren som födde och uppfostrade en klan på nio barn och som berättade om hur man ska göra i ”Barnaboken” 1983 (Bonniers).En bok som sedan den kom blivit allt från bibel bland anhängarna till ett hatobjekt för motståndarna.

Facebookgruppen ”Vi som hatar Anna Wahlgren” har dock lagt ner.

– Det har blivit måttlöst år det hållet, precis som det andra, säger Anna Wahlgren i ”Hela Sveriges mamma”, en SVT-dokumentär i två delar.

Annons

Hon fäller avgörandet på behörigt avstånd från Sverige. Sedan 20 år tillbaka tillbringar Anna Wahlgren långa perioder av året i Goa, Indien.

I Sverige finns barn och barnbarn. Men förhållandet till familjen verkar inte längre vara detsamma som på de familjefoton som togs på Anna Wahlgren och alla barnen under 70- och 80-talen. Det är, åtminstone, inte lika offentligt.

Från sin plats på uteserveringen i Indien undrar Anna Wahlgren vad hon ska i Sverige att göra. Barnen har ju sitt.

Frågan är om Anna Wahlgren äntligen hittat hem. I dokumentären berättar både hon och hennes halvbror om uppväxten i ett välbärgat men kärlekslöst hem i Lund. Anna Wahlgren beskriver en känsla av att föräldrarna inte kunde bli av med barnen fort nog.

De hamnade på internatskola så fort det lät sig göras.

– Jag grät mig till sömns så länge jag kan minnas, berättar Anna Wahlgren som förutom ensamheten på internatet minns hur pappan vid ett tillfälle när hon var 16 år slog henne med en stol.

Stolen gick sönder men Anna stod pall.

Som ständig sekreterare i Svenska Akademien presenterade Anna Wahlgrens dotter Sara Danius årets Nobelpristagare i litteratur. Bild: IBL

Den kärlekslösa barndomen och jakten på ett hem blev en drivkraft för Anna Wahlgren. Hon var tidig med att börja bygga en egen kull. Det första barnet kom när hon var 19 år. Pappan var 35 år äldre Lars Danius. En man som varit hennes lärare.

Annons

Det var givetvis inte helt okontroversiellt.

– Jag är frukten av en skandal, sade dottern Sara Danius, författare och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, i sitt sommarprat 2013.

Lars Danius och Anna Wahlgren fick ett barn till innan de skildes 1966. Men hans inflytande var avgörande för Annas tro på sin talang och han uppmuntrade hennes skrivande.

Anna Wahlgren bildar familj som ensamstående mamma i en brytningstid när hemmafrun blivit omodern. Nu är det samhället som ska ta hand om barnen medan mamma och pappa förvärvsarbetar.

Men Anna stannar hemma med sina barn. När de sover skriver hon för glatta livet och texterna publiceras.

Att lämna barnen till pedagoger eller ”dagis” finns inte på Anna Wahlgrens karta.

– Hade inte människan kunnat ta hand om sin avkomma hade vi inte haft någon kvar, säger Anna Wahlgren i dokumentären.

”Supermorsan” som brassar pannkakor, viker tvätt och skriver böcker. Bild: IBL

I reportage om familjen syns mamman med klanen omkring sig och en skrivmaskin till exempel. En syn som skulle få vilken ångestfylld förälder som helst att vrida sig av smärta. Hur hinner hon med allt?

Annons

Anna Wahlgrens ständiga jakt på att hitta hem innebär också att familjen ofta bryter upp och flyttar. När de bor i Malmö på 70-talet träffar Anna en egyptisk man och bestämmer sig för att flytta till hans hemland.

Barnen får följa med.

Tillvaron i Egypten blir en drastisk kontrast mot livet i Sverige. Det är i en liten by mellan Kairo och Alexandria och standarden är låg.

”Som att åka tillbaka till medeltiden”, säger Sara Danius i SVT:s ”Min sanning”, 2017 och ifrågasätter omdömet i att att ta med sig barn på en sådan strapats.

Under vistelsen i Egypten dör yngste sonen Aron i difteri.

SVT träffar Anna Wahlgren i södra Indien. Hon berättar bland annat om sorgen efter att ha minst yngste sonen i difteri. Bild: SVT

Anna Wahlgren berättar om den förlamande sorgen i dokumentären.

Hur hon dövade smärtan med sprit så att hon fick sova.

Annons

– Ansvaret var ju mitt. Ansvaret för hans beskydd och hans liv. Det håller man ju på att älta.

När familjen flyttat tillbaka till Sverige syns Anna bland annat i den pågående dagisdebatten. Anna Wahlgren är, så klart, starkt emot att små barn ska lämnas över i främmande händer. Hon blir kändisen som delar Sverige i två läger: för och emot.

Vid det här laget är hon en etablerad författare med flera publicerade romaner och noveller. Succén ”Barnaboken” skriver hon 1983. Hon har inga akademiska meriter att falla tillbaka på men ett driv och första maken Lars Danius odelade stöd.

Han har tjatat på henne om att hon borde skriva om sina erfarenheter som mamma.

– Jag frågade varför ska jag skriva om barn när jag har dom upp över öronen. Då sa han ”för att du är en skicklig författare och en utomordentlig mamma”.

”Barnaboken” blir en succé och Anna blir namnet på alla småbarnsföräldrars läppar.

Anna Wahlgren och hennes klan 1983. Bild. IBL

Familjen blir en del av marknadsföringsapparaten kring boken. TV får komma hem till niorummaren i Stockholm där Anna och barnen får exemplifiera de slutsatser som tryckts i boken.

Annons

Anna Wahlgren har fortsatt vara aktuell som expert och auktoritet i barnuppfostran även efter ”Barnaboken”.

Bland annat med sina uppfattningar om hur man bäst får barn att somna i sin egen säng. En fråga, som i likhet med dagisdebatten, givit henne både vänner och fiender.

Det kontroversiella inslaget i frågan är att Anna Wahlgren menar att barnet ska nattas på mage. Den kände barnläkaren Lars H Gustafsson tillhör motståndarlägret som bestämt avråder eftersom det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Den oenigheten lever än.

Anna Wahlgren och maken Pär-Iwar Solström, 1986.

Anna Wahlgren har tillbringat stora delar av sitt liv i offentligheten. Hon både syns och hörts i allt från debatter till krönikor, hemma-hos-reportage och skrivit sina egna memoarer i tre delar.

Annons

Även om Anna Wahlgren kämpar för att få vara hemma med barnen så är hon långt i från den gängse bilden av en hemmafru.

Hon röker pipa i debattprogram på tv, gifter sig sex gånger och syns, inte sällan, på nattklubb.

Bilden av Anna Wahlgren och hennes klan utmanas dock rejält 2012. Då kommer dottern Felicia Feldt med sin bok ”Felicia försvann”.

I hennes bild av barndomen finns det absolut en mamma som är en stark förebild. Men det finns också supande, ständiga uppbrott och en sexuell gränslöshet i barnens närhet.

Felicia Feldt och mamma Anna i hängmattan. En bild som förändrades när Felicia gav ut sin bok ”Felicia försvann”. Bild:SVT
Felicia berättade sin bild av uppväxten i ”Skavlan” bland annat. Bild: SVT

Felicias bok sargar inte bara den mediala bilden av ”supermorsan”.

– Mitt liv raserades fullständigt, säger Anna Wahlgren i SVT-dokumentären.

Annons

Felicias bild av vad som hänt är inte hennes bild.

Anna Wahlgren och Felicia har ingen kontakt idag. Övriga barn har, enligt SVT, kontakt med sin mamma och varandra men vill inte kommentera konflikten. Två av de yngsta barnen tog Anna i försvar efter Felicias bok.

Äldsta dottern Sara Danius kommenterade relationen till sin mamma i ”Min sanning” 2017.

– Ja, jag är lojal med Anna. Jag tycker mycket om henne.

Anna Wahlgren är fortfarande en människa som delar småbarnsföräldrar i två läger. De som tycker att hennes sömnmetoder är hemska och de som tycker att de är en välsignelse.

Hennes eget mål som förälder har varit att uppfostra barn så att de blir så starka att de klarar sig utan henne. En ambitiös fostran för att visa vad som är gott och rätt i livet och vikten av att finnas där för andra.

– Att ställa upp! Och ingen kan säga annat än att jag har föregått med gott exempel, säger Anna Wahlgren i ”Hela Sveriges mamma”.

SVT-Dokumentären ”Hela sveriges mamma” sänds i SVT1 24/4 och 1/5, 21.00

Omslagsbild: Åke Wehrling /SVT

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även:
Anna försökte rädda Olof Palmes liv: ”Civilkuraget stod mig väldigt dyrt

8 fantastiska böcker som alla borde läsa för sina döttrar

 

Annons