Augustprisvinnaren Elin Cullheds bok om Sylvia Plaths liv: ”Stark och engagerande läsning”
I den skönlitterära klassen vann Elin Cullhed med Eufori: En roman om Sylvia Plath där en euforisk författare sedan lovade att dansa till Loreens Euphoria hela natten med August (statyetten) i famnen.
Augustprisvinnaren i skönlitteratur 2021
I Eufori har Elin Cullhed levt sig in i poeten Sylvia Plaths sista år, som inte direkt var någon dans på rosor. Skrivandet är hennes eufori och glädje, och barnen, men mannen, poeten Ted Hughes, har viktigare saker för sig än att ta del av de vardagliga hushållsbestyren (skriva, supa, andra kvinnor) och det slutar med att Sylvia stoppar in huvudet i gasugnen. Elin Cullberg skriver i jagform, på fliktexten kallas den en ”fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet”. Elin berättar i sitt tal till publiken om sin identifikation med Sylvia, om att älska sina barn över allting annat men samtidigt längta efter friheten i att bara få skriva. Om sårbarheten i att vara småbarnsmamma, om att denna sårbarhet ska förstås av mannen. Talet är också en kärleksförklaring till mannen i Elins liv, författaren Gunnar Ardelius, som uppenbarligen gjort ett bättre jobb än poeten Ted Hughes i Sylvia Plaths liv.
En roman om en självmördare låter kanske inte som den mest upplyftande läsningen, än mindre i kolsvart svenskt vintermörker, men det är långtifrån den deprimerade självmördaren Sylvia Plath läsaren möter i Eufori (vilket förstås också titeln indikerar). Sylvia Plath är här en mångbottnad, vital och viljestark kvinna som kämpar med att vara både mamma, maka och poetiskt geni. På så vis påminner hon också om huvudpersonen i förra årets Augustvinnare, Lydia Sandgrens Samlade verk, som en dag bara lämnar familjen för ett annat liv för ett inre tryck hon inte mäktar motstå. Plaths flykt är dock mera drastisk och definitiv. Det är stark, engagerande läsning, en existentiell virvelstorm man kan ta till sig utan att nödvändigtvis vara ett dedikerat fan av Sylvia Plath. Cullhed skriver om graviditeter, om kärlekslycka och depressioner, odrägliga män, svartsjuka och självtvivel – som väl är att betrakta som mänskliga ämnen i kategorin ”tidlösa”. Med ett bokomslag som liknar en vulkan – och Cullheds Sylvia Plath då denna vulkans utbrott!
Eufori: En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed
Sugen på att läsa årets Augustprisvinnande bok? ANNONS Här kan du läsa mer om och köpa boken.
Vinnare i övriga kategorier
I övriga kategorier vann Nils Håkansons vann fackkategorin med Dolda gudar, Nattkorpen av Johan Rundberg blev årets barn- och ungdomsbok och Mirja Flodin från Nästansjö vann Lilla Augustpriset med novellen Min ursäkt.