Birgitta Dahl motarbeteads av männen – så lever politikern i dag
Nu släpps det en dokumentär om den forna talmannen och hennes kamp för jämställdhet.
– På den tiden skulle kvinnor spela en underordnad roll. Jag försökte komma till rätta med det genom att kräva lika behandling, säger hon i Dagens Nyheter.
Från det att hon 1969 kom in i riksdagen för Socialdemokraterna, fram till att hon slutade som talman 2002, gjorde politikern Birgitta Dahl avtryck.
Nu har SVT gjort en dokumentär om politikern – Birgitta Dahls heliga vrede visas på SVT den 11 augusti. I filmen går regissören Henrik von Sydow igenom Dahls politiska karriär. Från tiden i Uppsala under studentrevolten på 60-talet, till kampen för jämställdhet i riksdagen på 70- och 80-talet, och fram till nutid. För Birgitta Dahl, idag 83 år, har inte lämnat det politiska livet bakom sig bara för att hon inte hör till riksdagen längre. Fram till pandemin föreläste hon fortfarande mycket om demokrati och klimat.
Motarbetades inom partiet
I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon hur hennes kamp för jämställdhet grundade sig i att hon som småbarnsförälder märkte hur svårt det var att jobba, för att det inte fanns tillräckligt offentlig barnomsorg.
– Åren däremellan reste vi över hela landet och samtalade och höll diskussioner för att få förankring. En så stor reform var en förändring som kan jämföras med införandet av nioårig skolgång, och det tog över 100 år. Många socialdemokratiska män var livrädda att vi skulle ta deras hemmafruar ifrån dem. De visste inte hur de skulle klara sitt liv då. Men steg för steg förändrades det, säger Birgitta Dahl till tidningen.
Birgitta Dahls liv i dag
Efter en lång karriär i politiken, där hon tillbringade de åtta sista åren som talman i riksdagen, lämnade Birgitta Dahl 2002. Hon har dock fortsatt sitt engagemang och föreläst, men stoppades av coronapandemin. Under pandemin har en forna politikern fått tillbringa mycket tid hemmavid, med böcker, odling och handarbete.
– Det behöver jag för att trivas. Det är ensamt, men jag är ju inte ensam om att ha det så här, säger hon till Dagens Nyheter.