Bokredaktören: Det kan du förvänta dig av Bokmässan 2023
Det är återigen dags för Bokmässan i Göteborg! Tågen kommer rullande från när och fjärran (och kanske främst från Stockholm) sprängfyllda med författare, journalister och förlagsfolk för fyra dagars litterärt förlustande, med massor av mingel, seminarier och sena kvällar i baren på Park Avenue (för de som orkar). Årets tema för bokmässan är inte ett utan tre; Staden, Judisk kultur och Ljud. Det kommer att diskuteras stadsskildringar i litteraturen: Stig Claessons skildringar av barnrikehus på östra Södermalm, Lydia Sandgrens sunkiga hak i göteborgska stadsdelen Haga, de dragiga lägenheterna i Tove Ditlevsens Vesterbro i Köpenhamn – för att ta några exempel.
Årets teman på bokmässan
Temat Judisk kultur består av 36 seminarier där olika aspekter på judisk historia, litteratur och filosofi kommer att belysas. Inbjudna gäster är (bland andra), Daniel Libeskind, Eva Illouz och Bernhard-Henri Lévy. Och blir man hungrig mellan alla seminarierna kan man ta sig till H–hallen och pröva sig fram genom ett rikt urval rätter ur det judiska köket. Torsdag till fredag mellan 17:30 – 18:00 är det Judisk Happy Hour (och ruggigt ös) med klezmerbandet Freudenthal Klezmer Band.
Och i temat Ljud får ljudboksförfattarna, poddarna och inläsarna möta publiken i samtal kring ljudformatet, om dess roll och framtid i bok– och mediebranschen.
Så finns där också författarna, i bokförlagens bås, i seminariesofforna och på bokmässans stora scener. De kommer att prata om egna böcker och andras, somliga kommer att prata med stort allvar, andra lättsamt och uppsluppet. En programpunkt är kriminallitteratur som utspelar sig på bokmässor (med mördade resultat), som nog inte bör tas på alltför blodigt allvar. Författarna på plats kan räknas till flera hundra, här får de chansen att möta läsare i tusental, till stor glädje för båda parter.
Lena Andersson, brännande aktuell med nya romanen Studie i mänskligt beteende, finns med på flera programpunkter. Ena dagen talar hon med Lisa Irenius, kulturchef på Svenska dagbladet, om Så är det att vara människa, en annan dag diskuterar hon tecknade serier med kulturprofilen Kalle Lind och Babben Larsson, där bland annat Bamse, Modesty Blaise och Kalle Anka kommer att tas upp till nostalgiskt betraktande. Och en tredje dag blir det samtal med före detta ärkebiskopen Antje Jackelén om nya romanen. Fullt upp för Lena Andersson med andra ord.
Hektiskt lär det också bli för Jan Guillou (inbokad på ett flertal programpunkter) som på torsdagen börjar med att berätta om hur han efter drygt femtio års skrivande med totalt 55 böcker och 13 miljoner böcker sålda bara i Sverige (där de flesta föregåtts av tung research) plötsligt släppte allt och skrev nya och mycket hyllade Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters improviserat ”som på en flygel”. Guillou hade i mogen ålder kommit till plötslig klarhet om att han "inte längre hade några obligatorier".
Mikael Niemi, som fick Augustpriset år 2000 för Populärmusik från Vittula berättar på fredagen om nya romanen Sten i siden, ett glesbygdsdrama som spänner över tid och rum med människorna i Tornedal och naturen däromkring i fokus.
Detta då blott en bråkdel ur bokmässans digra program som finns här i sin helhet.
Start torsdag 28 september–söndag 1 oktober. Kanske ses vi där!