Så bra är norska succéförfattaren Marie Auberts nya bok
Jag är inte sådan här egentligen, Marie Aubert (Wahlström & Widstrand)
Norska författaren Marie Aubert har ett skarpt öga för smärtpunkter i familjerelationer, det visade hon inte minst i förra romanen Vuxna människor där fokus låg på en knepig relation mellan två systrar. I nya Jag är inte sådan här egentligen växlar perspektivet mellan Bård och Bårds syster Hanne, deras pappa Nils och Bårds dotter Linnea.
Linnea ska konfirmeras, Bård har (aningens motvilligt) bjudit in släkten till konfirmationsfest. Hanne har flyttat till Oslo från småstaden hon vuxit upp i, och bytt liv. Kraftigt överviktig i tonåren har hon nu blivit slank, och återvänder med nya kärleken Julia. Bård, i allas ögon en lyckad familjeman med tre barn och fru i villa, har i hemlighet träffat en ny kvinna, han tänker meddela frun (efter konfirmationen) att han vill skiljas.
Pappa Nils svek barn och fru med otrohet när barnen var små, skiljde sig för ett nytt liv. Barnens mamma är död, själv är han numera singel och pensionär. Och så Linnea, som plågas svårt av en vän som inte riktigt vill vara hennes vän. Se där upptakten till ett drama som förtätas allt närmare festen kommer. Det är synd om människorna, skrev Strindberg en gång, och det tycker nog Aubert också. Som (skamlös) läsare är det dock befriande läsning, livet kunde vara så mycket värre än det är – det kunde vara som hos Aubert!
Hittebarnet i Kyjiv, Lars Andersson (Polaris)
Lars Andersson är en författare som rör sig obehindrat mellan genrer, det är alltid ett äventyr att följa honom i spåren. I förra (och hyllade) romanen Nu mötte vi kulturarvsforskaren Sten Wadh, som på underliga vägar hamnat i kommunfullmäktige på ett mandat för Sverigedemokraterna.
I nya romanen Hittebarnet i Kyjiv har Andersson farit ordentligt tillbaka i tiden, närmare bestämt till året 990 där unge Olav Tryggvason befinner sig i Kyjiv i det nya riket Rus, på flykt undan ett inbördeskrig i Norge där både hans far och farfar dött i strid med släktingar. I Kyjiv bor han som skyddsling hos drottningen Anna, gift med den nyligen kristnade storfursten Vladimir. Där finns också trollkvinnan Allogia, som hade ihop det med Vladimir innan han blev kristnad (och slog ihjäl allt som kom i hans väg med hjärtans lust).
Olav har hamnat i en häxkittel av politiska intriger och religiösa konflikter, längtar mest efter att kunna återvända till Norge och hämnas faderns och morfaderns död. Andersson skriver fram en tid full av mystik och våldsamheter i ett Kyjiv med en historia långt mycket äldre än nuvarande Rysslands. Olav och Anna och Vladimir känns dock besynnerligt levande, de befinner sig där och då i en oviss samtid – som dagens människor i Kyjiv i detta nu.
Vill du kyssa en rebell?, Eva-Stina Byggmästar (Wahlström & Widstrand)
Poeten är förälskad, orden far ur hjärtat som elden ur en vulkan, ”den förälskade har bara en bön / en kyss som smakar som blixtar i munnen /sedan ännu en och så en vild natt /och tio tusen till”. Det är dikt som drabbar, öppnar en längtan som poetens, ”jag vill aldrig någonsin /återfå vett och sans”.
En annan Edith, Nina Ulmaja (Norstedts)
Bokformgivaren Nina Ulmaja upptäcker poeten Edith Södergrans privata fotoalbum och förundras över Ediths foton. Hon börjar skriva brev till den sedan länge döda (gick bort 1923), om deras finska rötter, skräck för ryssar, klassresor och identitet. Finstämt om liv i konsten, med foton av Edith.
I gryningen andas inget, Marianne Cedervall (Lind & Co)
Det är alltid trivsamt hos Anki Karlsson på Gotland trots att hon allt som oftast hamnar i mördande omständigheter. Här är Anki på långritt med ett sällskap då en av deltagarna en morgon hittas död. Vännen (pensionerade kriminalkommissarien) Tryggve rycker in och hjälper till att reda ut!
Under stjärnorna i Paris, Karolina Schützer (LB)
Sophia har satsat allt på karriären som tv-reporter, men när hon inte får den tjänst hon drömt om faller livet samman. En älskad mormor dör strax därpå, häpen upptäcker Sophia att hon ärvt en (okänd) bar i Paris efter mormodern. Ett (kärleks)mysterium, ett nytt liv i Paris – man kan få vårkänslor för mindre!