Därför har Hannes Holm ändrat i Karl-Bertil Jonssons julafton
Men för Hannes Holm har fokuset varit att göra en film som känns som en bjussig vidareutveckling.
– Det görs med samma respekt för fansen som en artist som drar sina gamla slagdängor, säger Hannes Holm til Dagens Industri.
Hannes Holm har valt att göra det många trott varit otänkbart – en långfilm av den 23 minuter långa tecknade julklassikern Karl-Bertil Jonssons julafton. Klassikern har sedan tidigare satts upp som både pjäs och musikal kring julen, men nu går den också att se på bio.
Att ge sig på en sådan klassiker är inget regissören gör med lätthet – han har varit noggrann med att behålla scener och tonen från originalet.
– Det görs med samma respekt för fansen som en artist som drar sina gamla slagdängor, säger Hannes Holm i en intervju med Dagens Industri.
Därför har Hannes Holm ändrat i Karl-Bertil
För att historien ska räcka till en hel film har Holm behövt lägga till en sidoberättelse i form av en ny karaktär. Jämnåriga finska Vera, som bor på barnhem, till skillnad från välbördiga Karl-Bertil.
– Karl-Bertil är 14 år och det är ett intressant ålderssegment där det är ganska naturligt att det dyker upp en tjej och att det finns känslor man kanske inte riktigt kan hantera. Det kom hit 80.000 finska barn under andra världskriget, men 10.000 av dem blev faktiskt kvar eftersom de förlorade sina föräldrar. Att visa det i en berättelse 2021 är en flirt med vår historia och man kanske kopplar ihop det med något ens farfar har berättat någon gång, säger Hannes Holm till DI.
Inspelnigen av filmen kom med både utmaningar och fina stunder. Skådespelarna, som Jonas Karlsson och Jennie Silfverhjelm, och de andra i filmteamet kände sig ärade att göra en sådan klassiker till film – men det är inte enkelt att filma med konstgjord snö.
– Att snö är så dyrt. Halva budgeten gick åt till snö, så jag kommer att uppskatta vartenda snöfall resten av mitt liv efter det här. Sedan märkte jag också att många medlemmar i teamet tyckte att det var något av en ära att få göra en klassiker som Karl-Bertil, och det var en skön känsla.