Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Sanningen bakom SVT-serien En kunglig affär

25 nov, 2021
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Sverrir Gudnason som Kurt Haijby och Staffan Göthe som Gustaf V i SVT-serien En kunglig affär.
Årets julserie på SVT grundar sig i en sann historia. Vem var egentligen Kurt Haijby och varför blev det en så stor skandal? Vi har samlat allt du behöver veta om historien bakom En kunglig affär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: 8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev käraBrand logo
TV: 8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev kära

Årets stora julsatsning på SVT är miniserien En kunglig affär, en verklighetsbaserad serie i fyra delar om kärlekshistorien mellan kung Gustaf V och Kurt Haijby. Vilken i 50-talets Sverige ledde till en av de största rättsskandalerna kallad Haijbyaffären.

Serien kommer att sändas i SVT1 den 25, 26, 27 och 28 december klockan 21.00. Alla fyra avsnitt kommer att släppas på SVT Play den 23 december.

I huvudrollerna som det skandalomsusade kärleksparet ser vi Sverrir Gudnason som Kurt Haijby och Staffan Göthe som Gustaf V.

De kungliga dramaserierna avlöser varandra: The Crown, Diana och nu En kunglig affär. Men hur mycket stämmer egentligen överens med verkligheten?

En kunglig affär – vad är sant?

Manusförfattare Bengt Braskered, som också medverkar i en av rollerna, har tidigare sagt till Spoiler alert:

Annons

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta den absoluta sanningen.

Som manusförfattaren nämner så bygger serien på en verklig händelse som har inträffat. Men vad var det egentligen som hände på riktigt? Vi reder ut!

Historisk tillbakablick: Så såg Gustaf V:s liv ut

Oscar II och Sofia tillsammans med barnen, från vänster: prins Gustaf, prins Carl, prins Eugen och prins Oscar
Oscar II och Sofia tillsammans med barnen, från vänster: prins Gustaf, prins Carl, prins Eugen och prins Oscar.

På Drottningholms slott föds Oscar Gustaf Adolf 1858, son till kung Oscar II och drottning Sofia. Hans far håller i länge och Gustaf, som SVT-serien En kunglig affär handlar om, är kronprins i 35 år. I början av 1880-talet är han ute på utbildningsresa i Europa och i samband med en militärövning träffar han en tysk prinsessa, Victoria av Baden.

Annons

Det slår inte gnistor om paret direkt, men när de sedan ses igen i samband med ett prinsbröllop i Berlin, så fattar de tycke för varandra. Gustafs föräldrar tyckte att Victoria var ett ypperligt bra val för kronprinsen. Victoria var tyska och hade dessutom släktband med både Vasa- och Gustavianska ätten.

Bröllopet mellan Gustaf V och Victoria av Baden

Victoria av Baden står brud 1881.
Victoria av Baden står brud 1881.

År 1881 vigdes paret i Karlsruhe, Tyskland och sedan var det dags för Victoria att flytta till Sverige. Hon var älskvärd bland svenskarna och snart pratade alla om Vickyluggen som kom att bli en modefluga i Sverige. Paret flyttade in på Kungliga slottet i Stockholm och fick tre söner: Gustaf Adolf, Wilhelm och Erik.

Kronprins Gustaf V med krona och mantel.
Kronprins Gustaf V med krona och mantel.

Gustaf V blir Sveriges kung den 8 december 1907. Han var den siste monarken i Sverige med öppen politisk makt, och hans regeringstid präglades av politiska vindar, samhällsförändringar och moderniseringar. Monarkins roll i samhället var ifrågasatt i hela Europa, vilket oroade kungen. Gustaf V var kung i nästan 43 år och Sveriges regent under båda världskrigen.

Annons

Under första världskriget drabbades Sverige av svåra hungerår och spanska sjukan härjade. Smittan skövlade offer, oavsett om de bodde i koja eller slott.

Prins Erik dör

Kronprinsessan Victoria med sönerna och prinsarna Gustaf Adolf, Erik och Wilhelm
Kronprinsessan Victoria med sönerna och prinsarna Gustaf Adolf, Erik och Wilhelm.

Prins Erik, familjens yngsta son, led av epilepsi och en intellektuell funktionsvariation. Han hade sedan tidiga år gömts undan och levde utanför familjen. 1918 blir Erik svårt sjuk och spanska sjukan tar hans liv. Vid tillfället är kungaparet bortresta, brodern vakar vid hans sida och föräldrarna hinner inte ta farväl av sin son.

Kungen och drottningens relation

Relationen mellan kungen och drottningen hade redan tidigare beskrivits som kylig, tragedin inom familjen gjorde inte äktenskapet bättre.

Samtidigt försämras drottning Victorias hälsa allt mer. Kalla Sverige gör henne inte gott och hon vistas ofta utomlands i Baden, Rom och Capri.

Annons

Tidigare under slutet av 1800-talet gick många av drottningens resor till Egypten. Hon älskade att fotografera och trivdes i det varma klimatet. I hennes resesällskap var kungens adjutant Gustaf von Blixten-Finecke. En stilig man som tilltalade drottningen. Hans uppgift var att bära drottningens kamerautrustning, men han kom att få en annan roll i hennes liv – han blev hennes älskare.

Drottning Victorias otrohetsaffär

Drottning Victoria
Drottning Victoria.

Kungen anade detta och ur hans dagbok går att läsa att han var bekymrad över deras nära vänskap. Ryktena nådde inte bara kungen utan det började tisslas och tasslas på Sveriges gator. Drottningen erkände otroheten, men någon officiell skilsmässa var det inte tal om. Kungens tanke var att Victoria skulle ångra sig djupt och att detta aldrig skulle upprepas, men det gjorde det.

Annons

Drottningens hälsa försämrades ytterligare, ambassadören i Rom rekommenderade en läkare som kunde hjälpa henne med hälsan. Drottningen mötte upp läkaren Axel Munthe på Capri och de fattade tycke för varandra.

Det fick Victoria att spendera allt mer tid utomlands och hon skaffade sig ett eget boende i Italien. Några få månader under sommaren var hon i Sverige för att inte väcka misstanke hos folket. Men trots att hennes hjärta blivit varmare av både kärlek och vistelsen på varmare breddgrader, hade folkets förtroende för henne blivit desto kyligare.

Historien bakom serien En kunlig affär

Folket anade att allt inte stod rätt till bakom slottets väggar. Victoria närvarade mycket sällan vid officiella sammanhang, däremot byggde hon ett slott på Öland, inspirerat av Axels residens på Capri. Samtidigt började andra rykten att cirkulera om svenska kungen Gustaf V.

Kungen är den sista svenska kungen med makt, något han successivt förlorade men istället vann folkets kärlek. Under hans regeringstid sker stora moderniseringsprojekt i Sverige och han blir allt mer beroende av en regeringen.

Gustaf V spelar tennis under namnet Mr G.
Gustaf V spelar tennis under namnet Mr G.

De politiska vindarna blåser, och Sveriges historia tar sjumilakliv. Gustaf V får behålla sin plats på tronen men för honom själv är den demokratiska förändringen ett nederlag. Men utanför rollen som landets konung kallas han för Tenniskungen. Han har tagit sporten till Sverige och uppträder på idrottens arena, vilket är mycket ovanligt vid den här tiden. Han tävlar i tennis på elitnivå under namnet Mr. G.

Annons

Men folket pratar om att det även finns en annan sida av hans intresse, de yngre pojkarna inom sporten.

Drottning Victoria dör

Drottning Victorias begravning.
Drottning Victorias begravning.

Drottning Victoria dör, 67 år gammal i Villa Svezia i Rom den 4 april 1930. Hon fördes till Sverige och begravdes i Riddarholmskyrkan åtta dagar senare. Före sin bortgång hade hon krävt att alla fotografiska glasplåtar skulle förstöras och att alla brev som växlats mellan henne och kungen skulle brännas – vilket de gjorde och som ytterligare spädde på ryktet om ett skandalomsusat äktenskap.

Men kungens relationdrama slutar inte i samband med hustruns död.

Kurt Haijby – vem var han?

Kurt Haijby, här till vänster om sin försvarsadvokat Henning Sjöström
Kurt Haijby, här till vänster om sin försvarsadvokat Henning Sjöström.

På pappret ansågs han vara en man långt bortom den kungliga sfären. Han hade ett rykte som en riktig skojare. Under 1920-talet dömdes han fyra gånger för stöld och ett dråp efter att ha skjutit en polis i Göteborg. Efter att han avtjänat sitt straff på Härlanda i Göteborg återvände han till Stockholm.

Annons

Tillsammans med frun öppnade de krog i huvudstaden, men upprepade gånger vägrades han utskänkningstillstånd, eftersom han tidigare var dömd. Han bestämde sig för att kontakta kungen i ett hopp om att lösa problemet.

Kurt hävdade att han och kungen träffats långt innan dess. I början av 1900-talet utgjorde han en del av en grupp scouter som besökte Kungliga slottet i Stockholm för att uppvakta kung Gustaf i samband med hans födelsedag. Kurt var då tolv år men påstod att kungen fattade tycke för honom redan då.

Sagt och gjort, Kurt stegade mot slottet med sitt ärende och sökte upp kungen personligen. År 1933 väntar han i timmar på att få träffa kungen, han väntar i slottets sydöstra flygel innan han får träffa kungen.

Enligt Kurt är det inget mötesrum som väntar honom, utan han kliver rakt in i kungens sängkammare. Historien vittnar om att Kurt och kungen inledde ett sexuellt förhållande redan vid första mötet. Och det i sig ledde till att Kurt fick det tillstånd han så gärna önskade.

Annons

Under den här perioden anses homosexualitet skamligt och det var dessutom brottsligt. Att Haijby fått tillstånd och dessutom inlett en relation med kungen får inte läcka ut.

Så avslöjades Haijbyaffären

Det gör det heller inte, förrän tre år senare när Kurts fru Anna får nys om ryktena som cirkulerar. I april skriver hon till Stockholms rådhusrätt och begär skilsmässa från sin man, hon hävdar dessutom att hennes make varit otrogen med kungen. Brevet hon skickade startade en utpressningshärva som aldrig tycktes ta slut.

Rådmannen som tog del av brevet for snabbt till hovet och flera av hovets medarbetare samt advokater samlades för ett krismöte. Det resulterade i att Anna lämnade in nya papper, men den här gången utan detaljer gällande Kurts otrohet. Som tack fick hon 15 000 kronor. Hovet och kungen pustade ut. Utan en tanke på att händelsen skulle vara början på en rad utpressningar.

Utpressningskraven

Kurt Haijby återvände till slottet med krav på mer pengar, annars skulle han läcka. Och pengar fick han. Mellan 1936 och 1947 betalade hovet ut sammanlagt 250 000 kronor för att makarna skulle hålla hemligheten för sig själva.

Annons

Kurt och Anna fick pengar i hopp om att de skulle emigrera, vilket paret vägrade att göra. Hela tiden betalades summor ut då Kurt kom med nya påhitt. Kurt skrev en skandalbok som han hotade med att publicera, hovet köpte upp hela upplagan. Under kungens sista år i livet höll makarna låg profil.

Kung Gustaf V dör

Gustaf V förs till sista vilan i Riddarholmskyrkan 1950.
Gustaf V förs till sista vilan i Riddarholmskyrkan 1950.

Kung Gustaf V dör 1950 på Drottningholms slott och som sista monark begravs han i Riddarholmskyrkan. Efter kungens död får Kurt ny luft och vill att den riktiga sanningen ska komma fram.

Han försöker utpressa landets nya kung Gustaf VI Adolf men han ger inte vika och en process inleds, även om det skedde på bekostnad av Gustaf V:s rykte. Rättsprocessen blir en av de mest omtalade i svensk historia och avslutas 1953 då Kurt Haijby döms i Svea hovrätt till sex års straffarbete för utpressning. Skandalen satte hela den svenska monarkin i gungning och dess anseende var på botten hos svenska folket.

Och det många fortfarande ställer sig frågande till, är om makarna Haijby tillsammans satte denna utpressningsplan i rullning eller om det faktiskt handlade om äkta kärlek?

Foto: TT

Källor: Sveriges Radio, Populärhistoria, Kungahuset

Se också: 5 klassiska julfilmer du inte vill missaBrand logo
Se också: 5 klassiska julfilmer du inte vill missa
Annons