Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Allt du vill veta om Eurovision Song Contest 2024 – odds, biljetter och mer

19 mar, 2024
AvEbba S. Dahlman
FotografChristine Olsson/TT, Karin Törnblom/TT
Den 11 maj går Eurovision Song Contest 2024 av stapeln.
Vilket land är tippat att vinna? Var kan man köpa biljetter? Får Israel delta trots kontrovers?
Här får du svar på alla dina frågor om musiktävlingen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så har det gått för Sverige i EurovisionBrand logo
Så har det gått för Sverige i Eurovision

En av Sveriges mesta Eurovison Song Contest-kungligheter, Loreen, kammade ju som bekant hem vinsten i musiktävlingen förra året med låten Tattoo. Därmed säkrade hon också Sverige som värdland för Eurovision i år, och för totalt sjunde gången i tävlingens historia.

Men vad har vi egentligen att se fram emot när det vankas ett stort internationellt musikevent i vårt avlånga land den 11 maj? Här svarar vi på alla dina frågor om Eurovision 2024. Häng med, nu kör vi!

Innehåll

  • Oddsen inför Eurovision 2024
  • Biljetter till Eurovision 2024
  • Värdstaden Malmö och arenan
  • Årets programledarna
  • Kontroversen kring Israels bidrag
  • Nyheter: Röstningen ändras
  • Eurovision-vinnare genom tiderna

Vem vinner Eurovision 2024? Här är oddsen

Inför tävlingen sammanställer Eurovision World, den officiella ESC-hemsidan, alltid en tabell med alla bettingsajters odds. Oddsen avser experternas kvalificerade gissningar som svarar på frågan; vem vinner Eurovision Song Contest 2024?

Annons

Kroatien är favorittippade att vinna

I år toppar Kroatiens bidrag, låten Baby Lasagna framförd av Rim Rim Tagi Dim, bettinglistorna med 17 procents vinstchans och är därmed favorittippad att ta hem segern. Kroatien är tätt följt av Ukraina och Italien som båda rankar över 10-procentsspärren.

Eurovision odds 2024
Bettingsajternas odds över de bidrag som har störst chanser att vinna Eurovision 2024. Oddsen kan komma att ändras innan tävlingsstart. Eurovision World

Sveriges vinstchanser i Eurovision 2024

Det hör inte till vanligheterna att värdlandet placerar sig högst upp på prispallen, men Sveriges bidrag tar sig ändå in på bettingsajternas topp 10. Dock med ynka 3 procents vinstchans.

Vi håller såklart ändå tummarna för Marcus & Martinus som representerar Sverige i år med låten Unforgettable.

Marcus Martinus Melodifestivalen 2024
Norska bröderna Marcus & Martinus med vinnarstatyetten Sångfågeln efter vinsten i Melodifestivalen 2024. Christine Olsson/TT

Biljetter till Eurovision Song Contest 2024

Biljetterna till musikfesten släpptes redan den 28 november. Du som önskar ta del av magin på plats kan välja att köpa biljetter till en rad olika event mellan den 6 och 11 maj. Så som de två tv-sända semifinalerna, någon av alla genrepen eller den storslagna finalen, som avslutar Eurovision-firandet i Malmö för denna gång.

Annons

Biljetterna kostar dock en slant. En standardbiljett ligger mellan 860 kronor och 3 795 kronor. Den dyraste VIP-biljetten kan däremot kosta närmare 15 000 kronor. Samtliga biljetter finns tillgängliga här hos Ticketmaster.

6 maj: Genrep semifinal

Den 6 maj markerar den första dagen av Eurovision-festligheter i Malmö. Du kan köpa biljetter till genrepen för den första semifinalen och få en exklusiv förhandsvisning av showen.

7 maj: Semifinal 1

Den 7 maj kan du köpa biljetter till det sista genrepet under eftermiddagen, eller slå på stort och köpa din biljett till kvällen, då den första tv-sända semifinalen hålls.

8 maj: Genrep semifinal

Den 8 maj börjar förberedelserna inför semifinal nummer två, där de kvarvarande bidragen kan kvalificera sig till Eurovision-finalen. Du kan köpa biljetter till genrepen, eftermiddag och kväll.

9 maj: Semifinal 2

Den 9 maj kan du köpa biljetter till sista genrepet på eftermiddagen eller till den andra tv-sända semifinalen, som äger rum på kvällen.

Annons

10 maj: Genrep final

Nu är finalens startfält spikat och det vankas genrepet, på kvällen, av den stora finalen.

11 maj: Eurovision Song Contest-finalen

Den 11 maj smäller det! Du kan köpa biljetter till det sista genrepet på eftermiddagen eller till den storslagna tv-sända finalen som äger rum klockan 21.00 svensk tid.

Värdstaden Malmö och Malmö Arena

År 2013 markerade den 58:e upplagan av Eurovision Song Contest och ägde då rum i den skånska storstaden och sände från Malmö Arena. Detta efter att Loreen kammat hem vinsten föregående år, med låten Euphoria. Nu, drygt 10 år senare, återvänder folkfesten till Malmö efter en annan storslagen Sverigevinst signerad Loreen.

Malmö stads hemsida kan man läsa om Malmö Arena och fler event för fans, besökare och Malmöbor att avnjuta under Eurovision-veckan.

Eurovision Village och Eurovision Street blir folkfestens kärnor med musik och kultur på scener, klubbar, och fester”, låter staden meddela på sajten.

Malmö Arena
Malmö Aren fyller omkring 40 000 personer för musikevenemang, så vi kan räkna med en stor publik. Andreas Hillergren/TT

Årets programledare: Petra Mede och Malin Åkerman

Det är numera vida känt att den drömska duon, Petra Mede och Malin Åkerman, kommer att stå för programledarinsatsen i årets upplaga av Eurovision. I såväl semifinalerna som i den stora finalen.

Annons

I ett pressmeddelande från SVT berättar den exekutiva producenten för Eurovision Song Contest 2024, Ebba Adielsson, om valet av programledare.

– Malin Åkerman och Petra Mede i kombination är inget annat än en absolut drömduo. Malin, en underbar personlighet och en av våra mest talangfulla skådespelare i Hollywood. Petra, en ikon i Eurovision-sammanhang som också blivit framröstad som den bästa Eurovision-programledaren någonsin. Jag är otroligt stolt och glad att dessa fantastiska kvinnor ska leda oss igenom Eurovision-veckan i Malmö i maj.

Malin Åkerman
Skådespelaren Malin Åkerman, en av våra svenska Hollywoodstjärnor. Matt Baron/BEI/Shutterstock

Petra Mede har, för den vana Eurovision-tittaren, programlett musiktävlingen hela tre gånger. År 2013 flög hon solo som programledare i Malmö och 2016 i Stockholm hade hon Måns Zelmerlöw, efter att han vunnit Eurovision året innan.

Annons

– Tänk att få leda Eurovision ännu en gång! Det är en sån otrolig ära. Efter att först ha lett det ensam och sen med ljuvliga Måns Zelmerlöw vid min sida, ser jag nu så mycket fram emot att jobba med Malin. Vi känner inte varandra sedan tidigare, men har setts några gånger och jag är redan helt såld. Det ska bli en fröjd att jobba med henne, säger Petra Mede i ett annat pressmeddelande från SVT.

Måns Zelmerlöw och Petra Mede under Eurovision Song Contest-finalen i Ericsson Globe, Stockholm 2016.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede under Eurovision Song Contest-finalen i Ericsson Globe, Stockholm 2016. Karin Törnblom/TT

Får Israel delta i Eurovision Song Contest 2024?

Israels bidrag, låten October Rain framförd av 20-åriga Eden Golan, var nära att diskvalificeras från tävlingen. Varför då?

Anledningen ska vara att låten innehåller politiska uttalanden, kopplade till det pågående kriget i Gaza, närmare bestämt startskottet för kriget; terrorstämplade Hamas attack mot Israel 7 oktober i fjol.

Annons

Trots oro för diskvalificering uppgav artisten att hon inte hade för avsikt att ändra låttexten, även om det innebar att hon inte skulle få ställa upp i tävlingen.

Låten har dock granskats och av EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, och får alltså tävla under samma förutsättningar som övriga länder, trots stor kontrovers.

Det pågående kriget mot Gaza som skördat fler än 25 000 människoliv och historiskt har andra länder uteslutits från Eurovision tidigare, på grund av brott mot mänskliga rättigheter.

Eden Golan Israel Eurovision 2024
Eden Golan (i mitten) på en presskonferens efter att Israels låtbidrag officiellt godkänts av EBU. Carlos Garcia Rawlins

Eurovision Song Contest 2024: Nya regler kring röstningen

Årets Eurovision-sändningar innehåller tre nyheter. Något som producent Ebba Adielsson berättat om i ett pressmeddelande från SVT.

1. The Big Five och värdnationen

Man pratar ofta om The Big Five i Eurovision-sammanhang, men vad betyder det? Jo, The Big Five är fem länder; Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessa fem är direktkvalificerade till finalen varje år, då de alla bidrar till tävlingen finansiella överlevnad.

Annons

Nytt för i år är att dessa länder och värdnationen, som samtliga redan kvalificerat sig för en plats i finalen, får chans att framträda med sina bidrag live under semifinalerna, likt övriga tävlande länder. Tidigare har det endast spelats upp klipp på dessa bidrag dagarna inför finalen. Men nu blir det alltså mer rättvist menar man.

2. Röstningen förlängs

Röstningsfönstret utökas i finalen, vilket innebär att man som tittare kan börja rösta redan när den första tävlande artisten står på scenen i Malmö Arena.

3. Hela världen kan rösta

Den tredje nyheten är att alla länder i världen, även de som inte deltar i tävlingen, har möjlighet att rösta. En ändringen som appliceras på såväl semifinalerna och finalen.

– Vi tycker att den här förändringen ger Big Five-länderna och värdlandet mer rättvisa förutsättningar i finalen, när de nu får möjlighet att uppträda ”på riktigt” på scenen i semifinalerna. Det är en vinst för både publiken i arenan och tittarna därhemma att de får se hela numren – och dessutom live, säger Ebba.

Annons

Vilket bidrag vann Eurovision Song Contest?

2024
2023 – Sverige: Loreen, ”Tattoo”
2022 – Ukraina: Kalush Orchestra, ”Stefania”
2021 – Italien: Måneskin, ”Zitti E Buoni”
2020 – Inställt på grund av coronapandemin

2019 – Nederländerna: Duncan Laurence, ”Arcade”
2018 – Israel: Netta, ”TOY”
2017 – Portugal: Salvador Sobral, ”Amar Pelos Dois”
2016 – Ukraina: Jamala, ”1944”
2015 – Sverige: Måns Zelmerlöw, ”Heroes”
2014 – Österrike: Conchita Wurst, ”Rise Like a Phoenix”
2013 – Danmark: Emmelie de Forest, ”Only Teardrops”
2012 – Sverige: Loreen, ”Euphoria”
2011 – Azerbajdzjan: Ell/Nikki, ”Running Scared”
2010 – Tyskland: Lena, ”Satellite”

2009 – Norge: Alexander Rybak, ”Fairytale”
2008 – Ryssland: Dima Bilan, ”Believe”
2007 – Serbien: Marija Šerifović, ”Molitva”
2006 – Finland: Lordi, ”Hard Rock Hallelujah”
2005 – Grekland: Helena Paparizou, ”My Number One”
2004 – Ukraina: Ruslana, ”Wild Dances”
2003 – Turkiet: Sertab Erener, ”Everyway That I Can”
2002 – Lettland: Marie N, ”I Wanna”
2001 – Estland: Tanel Padar, Dave Benton & 2XL, ”Everybody”
2000 – Danmark: Bröderna Olsen, ”Fly On The Wings Of Love”

1999 – Sverige: Charlotte Nilsson, ”Take Me To Your Heaven”
1998 – Israel: Dana International, ”Diva”
1997 – Storbritannien: Katrina and The Waves, ”Love Shine A Light”
1996 – Irland: Eimear Quinn, ”The Voice”
1995 – Norge: Secret Garden, ”Nocturne”
1994 – Irland: Paul Harrington & Charlie McGettigan, ”Rock ‘n’ Roll Kids”
1993 – Irland: Niamh Kavanagh, ”In Your Eyes”
1992 – Irland: Linda Martin, ”Why Me”
1991 – Sverige: Carola, ”Fångad Av En Stormvind”
1990 – Italien: Toto Cutugno, ”Insieme: 1992”

1989 – Jugoslavien: Riva, ”Rock Me”
1988 – Schweiz: Céline Dion, ”Ne Partez Pas Sans Moi”
1987 – Irland: Johnny Logan, ”Hold Me Now”
1986 – Belgien: Sandra Kim, ”J’aime La Vie”
1985 – Norge: Bobbysocks, ”La Det Swinge”
1984 – Sverige: Herrey’s, ”Diggi-loo Diggy-ley”
1983 – Luxemburg: Corinne Hermès, ”Si La Vie Est Cadeau”
1982 – Tyskland: Nicole, ”Ein Bißchen Frieden”
1981 – Storbritannien: Bucks Fizz, ”Making Your Mind Up”
1980 – Irland: Johnny Logan, ”What’s Another Year”

1979 – Israel: Milk and Honey, ”Hallelujah”
1978 – Israel: Izhar Cohen and the Alphabeta, ”Abanibi”
1977 – Frankrike: Marie Myriam, ”L’oiseau Et L’enfant”
1976 – Storbritannien: Brotherhood of Man, ”Save Your Kisses For Me”
1975 – Nederländerna: Teach-In, ”Ding-A-Dong”
1974 – Sverige: ABBA, ”Waterloo”
1973 – Luxemburg: Anne-Marie David, ”Tu Te Reconnaîtras”
1972 – Luxemburg: Vicky Leandros, ”Après Toi”
1971 – Monaco: Séverine, ”Un Banc, Un Arbre, Une Rue”
1970 – Irland: Dana, ”All Kinds Of Everything”

1969 – Fyra vinnande bidrag:
Spanien: Salomé, ”Vivo Cantando”
Storbritannien: Lulu, ”Boom Bang-a-bang”
Nederländerna: Lenny Kuhr, ”De Troubadour”
Frankrike: Frida Boccara, ”Un Jour, Un Enfant”
1968 – Spanien: Massiel, ”La, La, La…”
1967 – Storbritannien: Sandie Shaw, ”Puppet On A String”
1966 – Österrike: Udo Jürgens, ”Merci Chérie”
1965 – Luxemburg: France Gall, ”Poupée De Cire, Poupée De Son”
1964 – Italien: Gigliola Cinquetti, ”Non Ho L’étà”
1963 – Danmark: Grethe and Jørgen Ingmann, ”Dansevise”
1962 – Frankrike: Isabelle Aubret, ”Un Premier Amour”
1961 – Luxemburg: Jean-Claude Pascal, ”Nous Les Amoureux”
1960 – Frankrike: Jacqueline Boyer, ”Tom Pillibi”

1959 – Nederländerna: Teddy Scholten, ”Een Beetje”
1958 – Frankrike: André Claveau, ”Dors Mon Amour”
1957 – Nederländerna: Corry Brokken, ”Net Als Toen”
1956 – Schweiz: Lys Assia, ”Refrain”

Källa: Eurovision World

Annons