Feminas bokredaktör tipsar – härliga böcker om kärlek
Tessa Hadleys nya bok Fri kärlek osar av sexuell frihet. Feminas Kenneth Gysing guidar om frihetstörstande böcker att läsa i helgen.
Varför inte lite fri kärlek till helgen? Uppleva kolossal frihet!
I dessa pandemitider kanske dock bäst att slå sig lös i läsfåtöljen.
Lämpligen då med Tessa Hadleys nya roman Fri kärlek och Deborah Levys självbiografi Kolossal frihet.
Häng på!
Fri kärlek, Tessa Hadley (Wahlström &Widstrand)
I Tessa Hadleys nya romanen Fri kärlek hamnar vi direkt hemma hos familjen Fischer i en förort till London i slutet av sextiotalet. Phyllis är nyligen fyllda fyrtio, är gift med Roger och tillsammans har de barnen Hugh, 9 år, och Colette, 16. Roger, som är några år äldre än Phyllis, har ett välbetalt jobb på utrikesdepartementet, dit han jobbpendlar varje dag. Phyllis är hemmafru på heltid, lagar mat, städar, sköter trädgården.
I första kapitlet väntar de på Nicholas, en ung man och son till några bekanta, som ska komma förbi och äta middag. Det är upptakten till en berättelse om en kvinna som kommer till en plötslig insikt om att det liv hon lever inte är det liv hon vill leva och om hon vill leva det liv hon vill leva så måste hon göra någonting åt det.
Vägen ut är den tjugo år yngre Nicholas, som hon blir vansinnigt förälskad i. ”Den blytunga åtrå som likt ett lod for genom hennes kropp möblerade om allting inom henne, förvandlade henne till oigenkännlighet; han är min älskare, tänkte hon utan att tveka”.
Tessa Hadley skriver om romantisk kärlek, sexuell frihet, om att försöka vara sann mot sig själv, med ett språk och en nära nog kirurgiskt klarsynt blick för människans mångbottnade väsen. Den här romanen är en ren fröjd att läsa!
Här kan du köpa ANNONS Fri kärlek av Tessa Hadley.
Kolossal frihet, Deborah Levy (Norstedts)
Deborah Levy beskriver Kolossal frihet som en ständigt pågående självbiografi. I början möter vi henne på Mallorca, på ett litet hotell uppe i bergen där hon senast bodde, nyss fyllda fyrtio och övertygad om att hon mött den stora kärleken i sitt liv. Nu, några år över sextio och ensam vid ett bord på en restaurang, får hon en fråga av en annan gäst, ”Du är författare, inte sant?”. Deborahs svar till mannen blir ett svar till läsaren, de tre tidigare självbiografiska böckerna, Saker jag inte vill veta, Vad det kostar att leva och Verklig egendom.
Den första handlar om att växa upp som barn i apartheidens Sydafrika, där pappan förs bort av poliser när hon är fem år gammal (han återvänder först flera år senare).
Den andra handlar om att vara författare och ensamstående mamma till två döttrar i England, och den tredje om att försöka skapa ett nytt slags liv i sextioårsåldern. Hon inser att de drömmar hon har om livet inte har förändrats mycket genom åren, de är i stort sett samma som de hon hade som ung, men hon är också klar över att det rum hon helst befinner sig i är det rum hon har skapat åt sig själv genom skrivandet.
Det är ett rum alla som vill är välkomna till. Det är mycket fint att få vistas där med Deborah Levy en tid.
Här kan du köpa ANNONS Kolossal frihet av Deobrah Levy.