Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Bäst 2020 – Feminas profiler listar

23 dec, 2020
AvMalin Wollin
AvKenneth Gysing
AvEmma Gray Munthe
AvÅsa Liliegren
TT, Johan Paulin/SVT
Malin Wollin, Emma Gray Munthe och Feminas andra profiler tittar tillbaka på året som gått och listar sina bästa kulturupplevelser under 2020.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
21 storfilmer som fyller 21 år 2021Brand logo
21 storfilmer som fyller 21 år 2021

Året som gick kommer att gå till historien som ett av de märkligaste i modern tid. Men det har funnits en hel del ljusglimtar också!

Här väljer chefredaktören, kulturskribenten, bokrecensenten, reportagechefen och bloggaren sina tre bästa kulturupplevelser under 2020.

Emma Gray Munthe, Feminas kulturredaktör och filmrecensent utser årets bästa kultur, "Suite for Barbara Loden".
Magdalena Björnsdotter

Emma Gray Munthe, kulturredaktör

Wanda/Suite for Barbara Loden, av och med Barbara Loden/Nathalie Léger

I och med att fantastiska feministkult-klassikern Wanda (1970) i år fick nypremiär på svensk bio läste jag Nathalie Légers Suite for Barbra Loden (2012), som handlar om filmen, pionjärregissören – och de personliga minnen som väcks hos författaren själv. Magisk, och svindlande smart! Streama filmen först, läs sen.

Solutions and other problems, Allie Brosh

Bloggen Hyperbole and a half blev bästsäljande bok 2013, och uppföljaren har varit hett efterlängtad. I Solutions and other problems förstår man varför det tog så lång tid, och de barnsligt enkla och roliga bilderna till trots är det mörkt. Riktigt mörkt. Och totalt genialt, klokt och gapskrattsframkallande. Igen!

Annons

Light of my life, av och med Casey Affleck

Visades på Göteborgs filmfestival i år och försvann sedan tyst till vod/dvd. Synd att så många missat den! Kusligt framtids-scenario där ett virus utplånat nästan alla kvinnor och en pappa (spelad av Casey Affleck själv) måste skydda sin dotter. Femstjärnigt, och så nervigt att jag knappt andades på 119 minuter.

Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör väljer årets bästa kultur, Lydia Sandgrens "Samlade verk" och Klas Östergrens "Renegater"

Kenneth Gysing, bokredaktör

Samlade verk, Lydia Sandgren (Albert Bonniers förlag)

Jag blev alldeles bergtagen av Lydia Sandgrens debutroman, en riktigt tegelsten på 690 sidor roman. Ett alldeles fantastiskt familjedrama där vi får följa bokförläggaren Magnus Berg och människorna omkring honom från skolåreni Göteborg och vidare upp i vuxenlivet. Där finns också en stor gåta som berättelsen spinner runt, om Cecilia som Magnus gifter sig med, som plötsligt och utan förklaring en dag lämnar Magnus och deras två barn för att aldrig mer återkomma. Vann välförtjänt Augustpriset.

Annons

Renegater, Klas Östergren (Polaris)

I höstas kom Renegater ut, tredje och sista delen av Klas Östergrens trilogi romaner, som började med Gentlemen 1980, fortsatte med Gangsters 2005. Ett inslag i romanen är en rapport om tiden i Svenska Akademien och stormen kring ”Kulturmannen”, en lika underhållande som häpnadsväckande läsning. Snille och smak må gälla som ledord för Akademien, men när det börjar hetta till ordentligt får det den finkulturella fernissan att krackelera betänkligt.

Falsk identitet, SVT Play

Jag brukar sällan följa serier, har lite ont om tid för det (så mycket att läsa) men råkade en kväll trilla in på ett avsnitt av franska spiondramat Falsk identitet på SVT, och sen var jag fast. Ohyggligt spännande, fantastiskt välgjort, med massor av mångbottnade karaktärer. Lyckligtvis hade jag missat ett par säsonger, så det var bara att börja från säsong ett och titta i sträck fram till avslutande säsong fem. Ett ”serieminne” för livet!

Feminas bloggare Malin Wollin väljer årets bästa kultur, Malmö operans Cosi fan tutti på Kalmar teater.
Jonas Persson

Malin Wollin, bloggare

Così fan tutti, Kalmar teater

I oktober såg jag Malmö operas uppsättning av Mozarts Così fan tutti på Kalmar teater. Femtio personer i salongen, svältfödda på scenroligheter, lyckliga som rödrosiga bebisar som blir killade i hakvecken.

Annons

Dynamite, BTS

I augusti släppte BTS låten Dynamite, och om man gillar pop och inte har corona i örat så förälskar man sig omedelbart i denna smällkaramell som är det mest uppiggande sedan Pharell Williams Happy.

Allt jag fått lära mig, Tara Westover, Natur & kultur

Självbiografin gavs ut redan 2018, men jag läste den 2020, så det räknas. Jag fick den i födelsedagspresent av mamma och pappa och sen fick jag lägga mig ner på marken med boken på magen och ge upp. Om jag någon gång träffar Tara ska jag be henne skriva på min hud och sedan klippa av skinnet och lägga i en litterär kärleksask.

Feminas chefredaktör Åsa Liliegren väljer årets kultur, tv-serien "Kalifat".
Johan Paulin/SVT

Åsa Liliegren, chefredaktör

Infinity Mirrored Room, Yayoi Kusama The Broad, Los Angeles

Missade utställningen av denna japanska konstnär på ArkDes 2016, men har förförts av de bilder jag sett. Konstnärer som blandar vilt är uppfriskande. Konst­installationer som man bokstavligen kan vara mitt i är mina absoluta favoriter. I början av detta märkliga år 2020 var jag i Los Angeles. Hade lyckan att få gå rakt in i Infinity Mirrored Room – The Souls of Millions of Light Years Away, som visas på The Broad sedan museet öppnade 2015. Att vara mitt i själen av miljoner ljus var en av årets absoluta ljuspunkter.

Annons

Kalifat, Manus: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, Regi: Goran Kapetanovic, SVT

Det har blivit mer tid framför tv:n än någonsin något år. Årets höjdpunkt var Kalifat. En otroligt gripande berättelse som berör på så många plan. Ton­åringens vilsenhet, syskons komplicerade och rivaliserande relation kryddat med den så aktuella och oroande religiösa fundamentalismen. Allt gjort med så mycket mänsklighet att allt gick rakt in i hjärtat.

Wanås skulpturpark

Den här konstupplevelsen förnyas ständigt. Varje år bjuds nya konstnärer till denna magiskt vackra plats. Skogen, dammen och slottet är värda ett besök i sig. Lägg sedan till skulpturer som får dig att skratta eller vilja gå på upptäcktsfärd i skogen. En solig hösteftermiddag i år stiftade jag för första gången bekantskap med Wanås skulpturpark och nu kommer detta vara en årlig utflykt. Jag hittade ett meddelande som kunde ha varit riktat till mig i Yoko Onos trädinstallation. För­trollades av gula trästammar, gungade i ett hus och stod sida vid sida med Antony Gormley, min favoritskulptör i bronsform.

Feminas reportagechef Malin Roos väljer årets kultur, tv-serien "Exit".
NRK

Malin Roos, reportagechef

Exit, SVT

Medan kokainet vällde över oss i förlåt mig-poddar och självbiografier blev jag starkt beroende av norska tv-serien Exit. En dramatisk tjuvtitt in i Oslos finansvärld, men framförallt ett kvinnoförakt som en knytnäve i magen. Simon J Berger och Agnes Kittelsen är brutalbra.

Annons

Bokklubb

Det här var året då jag själv skrev och gav ut en bok och det var med anledning av den, Gunilla von Platens Draken i rummet, som jag blev inbjuden till en bokklubb. Åtta roliga och smarta kvinnor som äter soppa, dricker vin och frågar sig om det var så smart att Alex Schulman själv läste in sin senaste. Det var så roligt att jag armbågade mig in. Så det får bli mitt bästa kulturtips – kuppa dig in i en bokklubb!

Musictajm

Nej, inte det bästa han gjort men Bruce Springsteen-släpp är alltid lilla julafton. If I was the priest är outstanding på höstens album Letter to you.

En annan liten pärla som lös upp corona­mörkret var First Aid Kits engelska tolkning av Ted Gärdestads Come give me love.

Läs mer:

Nya filmer och serier på Netflix i januari 2021

Årets vintervärdar 2020/2021 – här är hela listan

Annons