Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Fredrik Sjöbergs Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent

08 nov, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Recension av Fredrik Sjöbergs Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent

Han bor på Runmarö i Stockholms skärgård sedan många år tillbaka och skriver underbart medryckande om saker man inte hade en aning om att man var intresserad av. Fjärilar, dyngbaggar och blomflugor, till exempel. Sjöberg är förutom författare också biolog och expert på blomflugor, något han skrev mycket underhållande om i Flug­fällan, nominerad till Augustpriset för ett par år sedan.

Nu ger han ut Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent (Albert Bonniers förlag), där han följer Olof Ågren (1874–1962) och Lotte Laserstein (1898–1993) i spåren, två konstnärer okända för de flesta i dag, trots att båda var lysande begåvningar. Men Sjöberg skriver lika mycket om sig själv, han skriver om konstnärligt skapande och funderar över hur man bäst bör leva sitt liv.

Olof Ågren gav upp måleriet på 1930-talet när han var på toppen av sin karriär,  och blev utfattig bonde. Lotte Laserstein, som var judinna, flydde från Berlin och nazisterna till Smålands djupa skogar. Och Sjöberg kan man med lite tur hitta på en äng på Runmarö, stående blickstilla med insekts­håven i hand, på jakt efter en Chrysotoxum elegans (praktgetingfluga).

En mycket sällsynt art – liksom Fredrik Sjöbergs författarskap!

Annons