Henning Mankell skrev om svåra sjukdomen – dagar för sin död
Författaren arbetade in i det sista – och bara tio dagar före sin död lämnade han en text om sjukdomskampen till Göteborgs-Posten.
”Även om cancer i dag inte innebär en dödsdom så är sjukdomen ändå lömsk och oberäknelig”, skrev författaren i sin sista text.
Deckarförfattaren Henning Mankell har med sina böcker om kriminalkommissarien Kurt Wallander blivit en av världens kändaste deckarförfattare, och under hans långa karriär sålde han 40 miljoner böcker i hela världen. Böckerna om Wallander har också blivit tv-serier, med Krister Henriksson i Sverige och Kenneth Branagh i Storbritannien.
Efter två år av sjukdom gick Henning Mankell bort i cancer i oktober 2015. Han sörjdes av vänner och kolleger i Sverige, men uppmärksammades också internationellt i tidningar som New York Time och The Independent.
– Jag är så fruktansvärt ledsen. Nästa år var det 50 år sedan vi träffades för första gången på Skara skolscen, sa Mankells nära vän, regissören Eyvind Andersen, till Expressen.
Henning Mankell höll sig aktiv under hela sin sjukdomsperiod, och arbetade in i det sista. Bland annat skrev han på en ny bok. Därför kom hans bortgång som en stor chock för många av hans vänner. Andersen berättade hur de två hade setts bara två veckor före Mankells död, och att han då hade haft mycket energi, även om han hade behövt ta vilopauser.
– Jag trodde inte att det var så illa, även om jag visste att han var allvarligt sjuk. Han var så fylld av energi och fantasikraft, sa vännen till tidningen.
Skrev om sin sista tid
Bara tio dagar innan han dog lämnade Henning Mankell också sin sista text till Göteborgs-Posten, där han skrivit regelbundet och själv tidigare hade offentliggjort att han var sjuk i cancer. I texten, som publicerades i tidningen postumt, skrev Mankell om sina tankar kring sjukdomen.
”Under lång tid har jag inte skrivit i GP om sjukdomen. Som om jag inte haft nånting att säga. Men sanningen ser annorlunda ut. Även om cancer i dag inte innebär en dödsdom så är sjukdomen ändå lömsk och oberäknelig”, skrev han, och konstaterade att cancervården kommit långt på tjugo år.
”Oftast märker jag ingenting av den cancertumör jag bär i min vänstra lunga. Just nu varken växer den eller minskar. Cellgifterna tvingar den att vara passiv. I perioder har jag känt mig andfådd men inte nu längre. Jag får ibland påminna mig om att jag är drabbad av svår cancer eftersom den inte alls gör sig märkbar. Trött kan man bli av olika skäl”, skrev författaren.
Henning Mankell föddes i Stockholm men växte upp i Sveg i Härjedalen. Han var under sitt liv engagerat i flera välgörenhetsorganisationer, bland andra SOS-Barnbyar.