Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Bästa läsningen i maj – så blev Josefine Frankner Kristi bruds slav

07 maj, 2021
AvKenneth Gysing
FotografTT
Josefine Frankner berättar i sin bok om hur hon blev Kristi bruds (Åsa Walldau) slav i den omskrivna Knutbysekten
Feminas bokredaktör tipsar om Josefine Frankners bok Kristi bruds slav – en skildring av hennes upplevelse som tjänarinna i Knutbysekten. Dessutom får du tre andra högaktuella boktips som räcker ända fram till sommaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Molly Nutley - om karriären, familjen och framtidenBrand logo
Molly Nutley - om karriären, familjen och framtiden

Redan en bra bit in i maj, men våren tycks inte våga sig fram, med regn och iskall snålblåst om vartannat. Tur då att man kan kura inomhus i sällskap med en trave böcker, sitta i läsfåtöljen eller utsträckt i soffan eller sängen och fly till andra, mer spännande världar.

Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson, Kristi bruds slav (Polaris)

I april 2021 släpptes boken Kristi bruds slav: Mitt liv i sektens hjärta. Boken är en 360 sidor lång skildring av hennes 25 år i sekten.

Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson, Kristi bruds slav (Polaris)
Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson, Kristi bruds slav (Polaris)

Det har skrivits en del om sekten i Knutby (minst sagt), men aldrig ur det här perspektivet. Josefine Frankners berättelse är lika förfärande som den gör en förundrad över hur människor kan fungera och vad de är kapabla till. Josefine var Kristi bruds (pastorn Åsa Waldau) tjänarinna, hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. Från att ha varit en vanlig tonårstjej förvandlades hon under tjugofem år till en robot, full av skräck för att hamna i onåd. Hon fick inte vara mamma till sina två barn, inte ha samliv med sin man eller kontakt med föräldrarna. Först när hon förstod att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Läs och rys – det är inte släkten – det är sekten som är värst! ANNONS Köp boken här (reklamlänk via Tradedoubler).

Annons

Vill du veta mer om Josefine Frankner? Läs Feminas djupgående intervju här.

Andra boktips i blickfånget just nu:

Här kommer tips på tre formidabla tegelstenar till böcker, som bör räcka ända fram till sommar och sol, samt en inte riktigt lika tjock men som ändå väger oerhört tungt i handen. ANNONS Köp boken här (reklamlänk från Tradedoubler).

Ulf Lundell, Vardagar 4 (AB förlag)

Ulf Lundell, Vardagar 4 (AB förlag)
Ulf Lundell, Vardagar 4 (AB förlag)

Ulf Lundell, Vardagar 5 (AB förlag)

Nu kommer Ulf Lundell ut med både Vardagar 4 och Vardagar 5, den första på 666 sidor, den senare på 727 sidor, två mäktiga luntor (men med mycket luft mellan raderna och på sidorna). ANNONS Köp boken här (reklamlänk från Tradedoubler).

Ulf Lundell, Vardagar 5 (AB förlag)
Ulf Lundell, Vardagar 5 (AB förlag)

Lundell funderar över åldrandets vedermödor, över kärleken och kärlekens död. Han målar, planerar för kommande konsertturnéer – om det nu blir något? Covid 19 har börjat sätta skräck i världen, när Lundell skriver finns ännu inget vaccin. Det är böcker att återvända till då och då, ungefär som man besöker en nära vän. Med Vardagar blir man Lundells förtrogne och livskamrat för en tid, och det är mycket vackert så.

Rosamund Pilcher, Vägen hem (Printz)

Rosamund Pilcher, Vägen hem (Printz)
Rosamund Pilcher, Vägen hem (Printz)

Rosamunde Pilcher hör till Englands mest älskade författare. Vägen hem, här i nyutgåva och en av hennes mest älskade böcker (som första gången kom ut 1995) är en vindlande och mycket brittisk familjesaga om unga Judith Dunbar som 1935 för första gången får stå på egna ben då mamman och lillasystern åker till Singapore för att göra pappan sällskap. Judith hamnar på en internatskola i Cornwall, där hon blir bästa vän med Loveday Carey–Lewis, med rötterna i den brittiska aristokratin. Kärlek, engelska gods, andra världskriget – för oss med anlag för romantik och anglofili är det här absolut underbar läsning, till det 931 sidor lång! Rosamund Pilcher, som nog kan betraktas som den första drottningen av feelgood, gick bort 2019 vid 94 års ålder. ANNONS Köp boken här (reklamlänk från Tradedoubler).

Annons