Julfilmerna som egentligen är problematiska
Men har filmerna åldrats särskilt bra? Nej, menar vissa.
Här är filmerna som kritiseras för att vara problematiska.
Precis som glögg, pepparkakor och julpynt har julfilmerna blivit en viktig, för att inte säga självklar, del av julfirandet. Vilka filmer man väljer att kolla på varierar mellan familjer, men de flesta har minst en julfavorit som måste ses varje december.
Men som alla andra filmer, så åldras julfilmerna mer eller mindre bra. För varje år blir vi mer medvetna, och att då se tillbaka på filmer från 90-talet eller början av 2000-talet gör att utvecklingar i samhället syns extra tydligt. Därför är det många som kritiserar några av de mest klassiska julfilmerna, då de menar att de är problematiska och inte borde få mer uppmärksamhet. New York Post har samlat de fem filmer som får mest kritik – är det några av dina favoriter?
The Holiday
Julkärleksfilmen The Holiday med Cameron Diaz, Jude Law, Kate Winslet och Jack Black har blivit en modern julklassiker. Nu kritiseras de manliga karaktärna för att vara dåliga män. Judes karaktär Graham dyker upp full hos Cameron Diaz karaktär Amanda, och det slutar med att de två ligger med varandra. Graham konstaterar att han ”brukar såra kvinnor genom att vara sig själv” och att han ”är en klassisk kille som inte håller vad han lovar”.
”Tyvärr har jag insett att Jude Law i The Holiday är en player”, menar en person.
”Jack Blacks 'charmiga' roll beter sig som en farlig sociopat genom hela. Det är en film om toxisk maskulinitet som inte vet om att det är en film om toxisk maskulinitet”.
Livet är underbart
Livet är underbart är på många sätt julfilmen med stort J – klassikern handlar om bankmannen George Bailey som överväger att ta livet av sig men får se hur hans liv påverkar andra runtomkring positivt. Men ser man filmen med nutida ögon finns det mycket att reagera på verkar det som.
”George Bailey är en manipulativ kvinnohatare som håller på med känslomässig misshandel”, menar en person.
En annan tar upp en scen där han kysser sin fru utan att fråga.
”Scenen i Livet är underbart är ett exempel på en man som tvingar sig på, och en kvinna som bestämmer sig för att ge det till honom, istället för att säga emot mer”.
The Santa Clause
När den här filmen med Tim Allen kom 1994 drog den in över 200 miljoner dollar, och gav med tiden upphov till två uppföljare. Men såhär 27 år senare menar publiken att filmen är hatisk mot tjocka människor. I filmen spelar Tim Allen försäljaren Scott Calvin som ska låtsas vara Tomten, och går upp i vikt för att likna honom. The Sante Clause innehåller en rad skämt om tjocka som inte har åldrats bra.
Klappjakten
Klappjakten med Arnold Schwarzenegger är en annan julklassiker från 90-talet. I filmen kämpar Arnold med att köpa en leksak till son som alla vill ha.
”Det här är en djupt problematisk shit show om utvecklad kapitalism”, skriver en person upprört.
Love Actually
Många håller Love actually som sin absoluta favorit bland julfilmerna. I filmen från 2003 följer man en rad olika personer som på olika sätt är kopplade till varandra. Tyvärr är en av handlingarna i filmen problematisk, tycker folk – den om Mark, som är kär i sin bästa väns nyblivna fru, och därför bara har filmat henne när han skulle filma deras bröllop.
”Den här delen i Love actually är förräderi... det är inte gulligt, det är inte fint... han är ett obehagligt as som är kär i sin bästa fru... Inte min grej. Dra åt helvete Mark”, skriver en person.
”Varför pratar ingen om stalker.-videon som Mark gör på bröllopet. Den skiten är inte romantisk eller söt, det är obehagligt som fan”.