Kändisarnas upprop – vill rädda Börsen
Nu samlas 32 av Sveriges mest kända nöjesprofiler i ett upprop, och ber hyresvärden Vasakronan att tänka om.
”Alla delar av kulturnäringen är lika viktiga för ett levande kulturliv”, skriver de i en debattartikel.
Den ikoniska krogscenen Hamburger Börs i Stockholm har varit central för svensk underhållning i 70 års tid. Ikoner som Monica Zetterlund, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk har alla intagit den klassiska scenen genom åren, likväl som världsstjärnor som Johnny Cash, Rod Stewart, Frank Sinatra och Liza Minnelli. De senaste åren har Hamburger Börs främst varit hem för krogshower och intima föreställningar med artister som Ola Salo, Sanna Nielsen, Lena Philipsson och Danny Saucedo.
När Hamburger Börs nu hotas av nedläggning är det kanske inte konstigt att många av våra mest kända och erfarna nöjesprofiler väljer att gå ihop och sätta ner foten, med förhoppning om att kunna stoppa nedläggningen. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet vädjar de till de statliga hyresvärden Vasakronan om att tänka om kring beslutet, och trycker på vilken historisk institution krogscenen är.
”Att tvinga Hamburger Börs att stänga måste väl ändå anses kosta ganska mycket för kulturmiljön, människorna och samhället? En mötesplats där tusen och åter tusen människor, såväl stockholmare som inresta besökare, från hela Sverige har fått skratta, dansa, och inmundiga god mat med dryck sedan 1956, kommer rimligen att lämna ett stort tomrum”, skriver de i debattartikeln.
Kändisarna som vädjar för Hamburger Börs
Bland de 32 personer som skrivit under uppropet hittar vi Babben Larsson, Sissela Kyle, Tommy Körberg, Sanna Nielsen, Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw, Helen Sjöholm och Ander Lundin.
Ola Forssmed, som också har skrivit under uppropet, citeras i debattartikeln med sin fundering: ”Ska man behöva åka till Oslo för att få gå på krogshow nu?”. De 32 nöjesprofilerna tycker också att vi borde ha lärt oss mer om vad kulturlivet behöver efter pandemin.
”Var det något vi lärde oss av pandemin så var det att alla delar av kulturnäringen är lika viktiga för ett levande kulturliv. Synergieffekter och utbyten mellan de olika grenarna inom denna sektor behövs för att nöjes och kulturlivet ska kunna överleva”, skriver de.
Tidigare har också Maximteatern i Stockholm hotats med nedläggning, men nu har teatern räddats, renoverats och öppnat på nytt med nya ägare.