Kenneth Gysing: Jan Stenmark vänder på kärlekens komplicerade väsen
Jan Stenmark, tecknaren och grafikern, konstnären och den allvarlige humoristen, har hunnit fylla sjuttioett år. Sedan debuten 1990 har han gett ut tjugotvå böcker med collage och teckningar med hisnande, häpnadsväckande underfundiga texter, många som sedan förvandlats till kylskåpsmagneter, almanackor och muggar.
Här i ”Kärlekens ÅÄÖ”, bok nummer tjugotre, vrider och vänder han på kärlekens komplicerade väsen och dess ofta medföljande komplikationer. Humorn är drastisk, ofta ironisk – Stenmark får skratten att eka över existentiella bråddjup.
Han håller sedan många år tillbaka till i en gammal industribyggnad i Stockholm, bland hyllmeter efter hyllmeter fullproppade med gamla tidningar och böcker. Det bildmaterial han använder sig av hör en annan tid till, ofta från 50, – 60, –70 – talet, men texterna han lägger till gör dem tidlösa. Det är stor konst.
Sedan finns det också de som INTE tycker om det han gör, jag har bekanta som ställer sig helt frågande till hans bilder. ”Är det där roligt?” Det är ju jätteroligt säger jag, och så har vi tittat undrande på varandra.
Det är möjligt att man måste vara stöpt i en speciell form för att tycka om Jan Stenmarks collage, humor kan ju ibland vara lika komplicerat som kärlek – och lika känsligt. Man får gå varligt fram, jag skulle till exempel aldrig kalla någon som inte gillar Jan Stenmarks humor för neanderthalare, det vore mig helt främmande (jag är mycket mån om mina vänner). Och jag hoppas att de som inte gillar hans humor inte ser mig som alltför underlig (allvarligt störd). Hittills i livet har det i alla fall gått hyfsat bra.
Vi får se hur det går den här gången – här kommer i alla fall fyra bilder ur ”Kärlekens ÅÄÖ” (det finns ytterligare 200 stycken i boken).
Tycker ni de är förfärliga – döm mig icke för hårt.
Tycker ni de är bra – Hurra!
Läs mer:
Kenneth Gysing: ”Sven Wollters roman kan ses som ett konstnärligt testamente”
Bokredaktören: Vuxna får också lov att läsa på Läslovet!
Kenneth Gysing: Så fortsätter Frostenson försvara Arnault