Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Kenneth Gysing: "Kerstin Ekmans penna är skarpt slipad"

27 aug, 2020
AvKenneth Gysing
FotografBodil Bergqvist
Kerstin Ekman, författare
Kerstin Ekman har sagt att skrivande för henne är ”som att simma faller sig naturligt för en groda”.
Kerstin Ekman fyller 87 år i dag. Känner jag henne rätt så firar hon med en promenad i något närliggande skogsområde i sällskap med sin hund. Vi är visserligen inte bekanta privat, men hennes böcker har följt mig genom livet. Där finns naturen alltid nära, skriver Feminas bokredaktör Kenneth Gysing.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kerstin Ekmans kärlek till naturen är djup och stark, det är en av anledningarna till att hon är en av våra mest älskade författare. Ekman har en klar blick för naturen, och förmågan att gestalta det hon ser och känner så att det går rakt in i hjärtat.

Jag försökte få till en intervju för Femina för några år sedan då Gubbas hage kom ut, en lång, vindlande och vacker betraktelse över en liten blomsteräng i norra Roslagen där vitsipporna om våren slog ut ”som stjärnhimlar efter den första skapelsesmällen”. Men Ekmans hälsa var lite skral, hon orkade inte med något besök den gången. Det var nu heller inte alldeles nödvändigt, det Kerstin Ekman vill säga om livet finns i böckerna, det räcker bra med dem.

Började med deckare

Förutom en klar blick för naturen, har hon också en skarp blick för relationer människor emellan, är klok och vis som få. Det visar sig redan i början av författarkarriären, då hon gjorde debut som deckarförfattare, med kluriga, mångbottnade kriminalhistorier. Den första, 30 meter mord, kom ut 1959. Efter ytterligare några deckare tog dock skrivandet en annan riktning. 1974 kom Häxringar ut, den första i en serie om fyra böcker (Springkällan, Änglahuset, En stad av ljus) som utspelar sig i Katrineholm där Ekman växte upp. Böckerna tar upp den historiska utvecklingen under industrialiseringen ur kvinnornas och barnens perspektiv, vilket aldrig hade gjorts tidigare.

Annons

Kerstin Ekman valdes in i Svenska Akademien 1978

Bokserien, som brukar kallas för Kvinnorna och staden, gav Kerstin Ekman stjärnstatus och 1978 valdes hon in i Svenska Akademien som tredje kvinna efter Selma Lagerlöf och Elin Wägner. Men i samband med Rushdieaffären 1989, då en majoritet av akademiledamöterna röstade nej för en markering mot de iranska mullornas dödsdom mot författaren Salman Rusdhie, fick Ekman nog och avslutade allt samarbete med Svenska Akademien. På den tiden, till skillnad från nu, gick det inte att begära utträde.

Sedan dess har förhållandet till Svenska Akademien varit en smula svalt. Då det skulle hållas omröstningar bland ledamöterna under skandalen med ”kulturprofilen” (med somliga ledamöter bra till åren komna) om inval av nya ledamöter, skrev hon en dräpande kommentar i en dagstidning: ”Ska de sticka en röstsedel i handen på den som inte längre vet om det är julafton eller akademisammanträde?” Ekmans penna är också skarpt slipad!

Annons

Kerstin Ekman har vunnit Augustpriset två gånger

Augustpriset har hon fått två gånger, första gången 1993 för romanen Händelser vid vatten, andra gången 2003 för Skraplotter. Och skriver, det gör hon fortfarande, nyligen kom Tullias värld, ett porträtt av författaren och filosofen Ciceros dotter Tullias liv i antikens Rom, där Ekman lyfter fram och ger gestalt åt ett spännande kvinnoöde ur historien, från en tid då kvinnor inte fick yttra sig offentligt.

Åttiosju år fyllda nu, och födelsedagsbarnet gratuleras härmed med hopp om många ytterligare år – och inte minst böcker!

Kenneth Gysing tipsar: 6 stora läsupplevelser av Kerstin Ekman:

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

1. Händelser vid vatten. Ett slags kriminalhistoria, men så mycket mer än så. Svartvattnet, en tynande norrländsk by, i början på 1970-talet. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går 18 år innan någon anar sanningen om det som skett. Då blir det farligt igen därute i myrlandet.

Herrarna i skogen av Kerstin Ekman

2. Herrarna i skogen. En fantastisk essäsamling om skogen ur olika perspektiv.

Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

3. Grand final i skojarbranschen. Underbart skruvad historia om författaren Lillemor Troj som läser ett manus till en roman som handlar om hennes eget liv.

Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman

4. Rövarna i Skuleskogen. Hisnande skröna om Skord (som kanske är ett troll) som kommer från skogen, dras till människorna på 1300-talet och 500 år senare har varit rövare, guldmakare och charlatan – då han möter kärleken.

Häxringarna av Kerstin Ekman

5. Häxringarna. Om Katrineholm, kvinnorna som föddes där och hur deras arbete och slit blev en del i samhällets framväxt och utveckling.

Hunden av Kerstin Ekman

6. Hunden. En bok skriven ur ett djurs perspektiv om när en hund nyfiken följer efter mamma ut i skogen, hur han tappar bort sig i en snöstorm och måste lära sig att klara sig själv.

Läs mer:

Svenska Akademiens kris är över – nu är det polska författarförbundets tur

Christina Herrström levde med en psykopat i tre år

8 skäl att älska och minnas Bodil Malmsten

Annons