Kenneth Gysing: Månadens boktips från proffset
Underhållande och upplysande om vietnamesiskt liv och leverne
Med vietnamesiska författaren Thuận far jag till Saigon för att gå på begravning. En vietnamesisk kvinna, ensamstående med en son i tonåren, boende i Paris där hon ger lektioner i vietnamesiska, åker till Saigon för att begrava sin mamma. Mamman har under mystiska omständigheter fallit ner i ett hisschakt på ett nybyggt flervåningshus, byggt av sonen Mai.
Det är början på en lika underhållande som upplysande berättelse om vietnamesiskt liv och leverne under åren efter krigsslutet i mitten av sjuttiotalet. Mamman var politiskt aktiv, men hamnade i onåd och också en tid i fängelse.
Dottern söker spår efter mammans liv, finner en fransman som kanske var hennes älskare. Hon tror sig komma den möjliga älskaren på spåren i Paris, och skuggar honom diskret. Finns där någon koppling mellan mammans död och älskaren?
Berättelsen växlar mellan Saigon och Paris, gamla släktingar kommer till tals och berättar om fantastiska levnadsöden, där finns brodern som blivit stenrik på fastighetsaffärer och tackar gudarna för att Vietnam inte blev som Nordkorea. ”Jag sa bye-bye till Västerlandet för länge sedan. Tjugohundratalet är Asiens”. Här finns inslag av spänning, men framför allt är det en berättelse om livslång (och ack så olycklig) kärlek!
En riktig bladvändare om politisk oskuld och idealism
Ta fram näsdukarna, gott folk, Kvinnorna kommer att få tårkanalerna att forsa. Frankie, sjutton år och dotter i en övre medelklassfamilj, växer upp i ett pampigt hus i Kalifornien. Det är sextiotal, hennes älskade storebror Finley firas med en stor fest inför militärtjänstgöring i Vietnam. Frankie utbildar sig till sjuksköterska, men förväntas gifta sig så snart som möjligt. Så blir det nu inte.
Finley kommer snabbt tillbaka i en kista, tom förutom på ett par skor från en annan man (av Finleys kropp fanns ingenting kvar). Frankie tar värvning som fältsjuksköterska trots föräldrarnas protester, och hamnar i ett inferno av döende soldater utan armar och ben (många tonåringar), civilbefolkning, kvinnor och barn, svårt brännskadade av napalm. Frankie lär sig snabbt, förvandlas från skräckslagen, oskuldsfull tonåring till en härdad, skicklig fältsjuksköterska. Stark vänskap uppstår med två kvinnliga kollegor, hon blir passionerat förälskad i en helikopterpilot. När hon återvänder hem till Kalifornien spottar folk efter henne, skriker ”barnamördare”, opinionen för kriget har vänt.
Kvinnorna är en riktig bladvändare, om politisk oskuld, idealism, och en kvinnas kamp för upprättelse och erkännande – för att ha räddat hundratals liv under brinnande krig.
Fler bladvändare
Den andra dottern av Annie Ernaux (Norstedts) – Roman
Annie Ernaux skriver ett brev till systern Ginette som dog i difteri sex år gammal, två år innan Annie själv föddes. Annie fick höra om systern först när hon var tio år. Föräldrarna ville skydda henne med sin tystnad. Ginette var deras sorg, Annie deras hopp. Här kommer Ginette vackert till liv igen.
Dolda judiska liv av Joanna Rubin Dranger (Albert Bonniers förlag) – Teckande berättelser
Joanna Rubin Dranger fick ett mejl från en kvinna som dolde sin judiska identitet av rädsla, ”Vänner, kollegor och föräldrarna till barnen på förskolan där jag arbetar förstår inte hur antisemitiska de är.” Hon ville berätta om hon fick vara anonym. En berättelse blev till flera. Sorgligt, rörande om judiskt arv.
Den högra handen av Peter Nyström, Peter Mohlin (Norstedts) – Kriminalroman
En misstänkt våldtäkt där offret flyr polisen kopplas till skumma fastighetsaffärer och ett gammalt olöst mordfall. Före detta FBI-agenten John Adderly, nu kriminalkommissarie under skyddad identitet (efter vittnesmål mot nigeriansk maffiaboss i USA), får fullt upp i ett osedvanligt kriminellt Karlstad!
Fantastiska rebeller av Andrea Wulf (Albert Bonniers förlag) – Kulturhistoria
Visst längtar man efter romantik i midvinternatten! Storslagen och mycket underhållande sådan bjuder Andrea Wulf på när hon berättar om liv och intriger bland de första romantikerna i tyska staden Jena, där Goethe, Fichte, Schlegel (m fl) filosoferade vackert och vilt. Kulturhistoria när den är som bäst!
Månadens pockettips
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén (Forum)
Gamla Bo bor med älskade hunden Sixten, frun har flyttat till demensboende. Relationen med sonen är dålig, han vill flytta Bo till ett hem, Bo är rädd för att förlora hunden. Varmt och innerligt om åldrande och komplicerad kärlek mellan far och son.
Fri av Lea Ypi (Albert Bonniers förlag)
Lea är barn av det stalinistiska Albanien, stolt över sitt land men utan vetskap om de uppoffringar föräldrarna gjort för att överleva. När regimen faller 1990, förvandlas samhället, men friheten i ett kapitalistiskt samhälle kan också vara brutal.
España por favor av Åsa Hellberg (Forum)
Tre bästisar, 60 plus, flyttar till Spanien på vinst och förlust. Livet är kort, de har ingenting att förlora. Alldeles enkelt är det inte att lämna allt bakom sig, men med goda vänners hjälp kan man klara det mesta.
Fler inspirerande boktips och kommentarer från Feminas bok-redaktör hittar du i Facebook-gruppen Feminas bokhörna.