Kuppen blev början på slutet för Fröken Sverige
Men året SVT-programledaren Malin Olsson vann förändrades allt för skönhetstävlingen – efter en uppmärksammad kupp.
– Det är ett så jävla laddat ämne fortfarande, säger Malin Olsson i nya dokumentären Vad hände? Fröken Sveriges död.
1949 grundade ungdomstidningen Veckorevyn skönhetstävlingen Fröken Sverige, för att Sverige skulle kunna vara med och tävla i den internationella tävlingen Miss Universe. Med åren blev tävlingen allt mer uppmärksammad, och på 80- och 90-talet var det ett stort tv-fenomen som alla samlades kring.
Fröken Sverige blev en språngbräda in i uppmärksamheten för många kända profiler – på 90-talet tävlade personer som Victoria Silvstedt, Jessica Almenäs, Sofia Rågenklint och Johanna Lind Bagge alla i tävlingen.
Kritiken mot Fröken Sverige
Medan vissa argumenterade för att det var en folklig institution fanns det de som var kritiska – bland dem var Jenny Strömstedt, som var nyexaminerad journalist och ställde upp och debatterade saken i tv.
– För mig var det från början djupt personligt. Jag stod inte ut med att någon skulle tycka något om hur jag såg ut, jag stod inte ut med att ytan skulle vara ett krav som jag skulle leva upp till, säger Jenny Strömstedt i nya SVT-dokumentären Vad hände? Fröken Sveriges död.
När Emma Hamberg tog över som chefredaktör för Veckorevyn 2000 valde hon att ta bort tävlingen från tidningen, och i samband med det slutade TV4 att sluta sända det. Istället tog TV3 över Fröken Sverige-konceptet, och gjorde det till en realityserie.
En av de som var med i TV3-programmet var Malin Olsson, som idag är en erfaren programledare på SVT.
– Det är ett så jävla laddat ämne fortfarande. Du ska inte tycka om skönhetstävlingar, du ska vara emot skönhetstävlingar. Och det är jag. Samtidigt har man varit med i en skönhetstävling, säger Malin Olsson i Vad hände? Fröken Sveriges död.
Stora kuppen på Fröken Sverige blev slutet
Inför den stora direktsända finalen planerades det en kupp som Malin och de andra deltagarna inte visste om. De feministiska konstnärerna Fia-Stina Sandlund och Joanna Rytel hade gruppen Unfucked pussy, och fick möjlighet att ta sig in på galan.
– Mian Lodalen stack till oss ett kuvert med två rosa glittriga biljetter och sa ”ta de här, gör vad ni vill”. Då bestämde vi oss för att kuppa tävlingen i direktsändning, berättar Fia-Stina i dokumentären.
Mitt under en intervju med Anita Ekberg, som hade vunnit tävlingen 50 år tidigare, sprang de två upp på scenen med ett lakan de hade skrivit ”Gubbslem” på. De fördes snabbt bort från scenen, och tävlingen kunde fortsätta – där Malin Olsson blev vinnaren.
Men ”Gubbslem”-budskapet växte sig större på löpsedlarna, och ledde till att tävlingen lades ner inom några år.
– Vi hade slagordet som tog sig igenom bruset, säger Fia-Stina Sandlund.
För Malin Olsson har vinsten i Fröken Sverige varit komplicerad, och något hon emellanåt skämts över. Under åren efter vinsten var det också många som inte ville ta henne på allvar, och hon kände ett behov av att visa att hon var mer än bara yta.
– Det finns ju lite skam inblandat, när man tänker ”hur kunde jag gå med på det här, hur kunde jag vara med i den här tävlingen?” när man ser helt annorlunda på det idag. Man får inte glömma bort att man är barn av sin tid. Det här var något som var normaliserat då. Man kan inte lägga den skulden på till exempel oss som var med.