Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Litteraturtips: 6 bra böcker om dystopier

01 feb, 2021
Deppa inte – här kommer 6 megamörka dystopier. För tycker ni det är illa nu ska ni veta – det kunde ha varit ännu värre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Nu är det februari, ljuset är på väg åter och vaccinet står och stampar i farstun (bildligt talat) och man kan ju bara hoppas att den eländiga pandemin snart släpper greppet om världen.

I väntan på det, så tar vi till ett gammalt klassiskt botemedel – ”ont skall med ont fördrivas” – här kommer alltså tips på sex gruvliga berättelser om pandemier/dystopier!

Den andra pandemin, Daniel Sandberg (Norstedts).

Tre män insjuknar plötsligt i Gamla Stan i Stockholm av ett okänt virus. Patienterna vårdas på Karolinska sjukhuset, och läkarna står rådvilla. Viruset sprider sig snabbt och skapar kaos i världen. Epidemiologen Noah försöker spåra virusets ursprung, och gör en ruggig upptäckt!

Annons

Bärarna, Jessica Shifenauer (Romanus & Selling).

Kvinnor styr i ett samhälle där en smitta har härjat i flera decennier, och tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Man kämpar för att hitta ett botemedel, men resurserna är små, och konflikter människor emellan allt svårare. Spännande om vad en pandemi kan göra med människor.

Pesten, Albert Camus (AB).

En klassisk skildring av nobelpristagaren Albert Camus om hur en algeriska staden Oran hemsökts av pesten och förvandlas till en belägrad stad. Doktorn Bernard Rieux tar upp kampen mot den dödliga sjukdomen. Vackert om rädsla och mod, i en fin nyutgåva!

Annons

Decamerone, Giovanni Boccacio (AB)

Tro inte att det var bättre förr, den här berättelsen om tio adliga ungdomar som ut till en villa på landsbygden för att fly från pesten som härjar i Florens, skrev Boccacci redan på trettonhundratalet. För att fördriva tiden berättar de varje dag historier för varandra, där det mesta handlar om kärlek och erotik som en naturkraft (och tråkigare kan man ju ha under en pandemi). Vacker nytgåva!

The Circle, Dave Eggers (Forum)

I spåren på pandemin har det också höjts röster för allt större övervakning av medborgarna. Eggers drar det till sin spets när han skriver om Mae Holland som får jobb på världens mest prestigefyllda internetföretag The Circle med sikte på total digital övervakning av alla människor. Brännande aktuell, tankeväckande och ganska så skrämmande.

Annons

Som pesten, Hanne Vibeke Holst (AB).

En riktigt tegelsten till bok (862 sid) om läkaren Karoline Branner som flyttar till Genève för ett jobb på WHO med fokus på pandemier. Väl på plats kommer rapporter om en ny influensapandemi som ingen har någon bot mot. Lysande skildring om de känslomässiga och politiska konflikter som kan uppstå under en pandemi.

Läs mer:
Så bra är Karl Ove Knausgårds nya roman Morgonstjärnan
Bokredaktören: 6 böcker du inte får missa i januari
Kenneth Gysing: Så fortsätter Frostenson försvara Arnault

Annons