Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Lovette Jallow släpper ny bok om rasism och vit feminism

09 nov, 2020
AvStina Dahlgren
Lovette Jallow
Författaren och aktivisten Lovette Jallow släpper nu boken Främling i vita rum.
Det är en berättelse om strukturell rasism, vit feminism och om att gång på gång resa sig upp ur askan.
Främling i vita rum är en bok om att våga stå upp för det du tror på, hur mycket du än riskerar att förlora.”
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 OFÖRGLÖMLIGA MODEÖGONBLICK INSPIRERADE AV BLACK CULTUREBrand logo
4 OFÖRGLÖMLIGA MODEÖGONBLICK INSPIRERADE AV BLACK CULTURE

Lovette Jallow är svensk författare, föreläsare, jurist och aktivist inom antirasism. Hon är även grundare av organisationen Action för Humanity, som bland annat ger ekonomisk och juridisk hjälp till de som drabbats av rasism eller förtryck. Förra året tilldelades hon det hedervärda Raul Wallenberg-priset just för att hon upplyser och utbildar det svenska folket om diskriminering och rasism.

Lovette Jallow har tidigare släppt boken Black Vogue: Skönhetens nyanser som dels innehåller skönhetstips för de med mörkare hudton, dels berättelser om hur det är att vara svart kvinna i Sverige där den vita hudtonen anses vara norm.

Black vogue av Lovette Jallow

Lovette Jallow släpper boken Främling i vita rum

Nu släpper hon ytterligare en bok. I Främling i vita rum ger Lovette Jallow läsarna en lektion i strukturell rasism, men ger dem också en personlig berättelse om människan bakom aktivisten.

Annons

”Du får följa med Lovette från uppväxten i Gambia med starka kvinnor som förebilder till kulturkrocken i mötet med Sverige. Du får konkreta tips på hur du kan hantera situationer när någon agerar rasistiskt och lära dig stå upp mot rasism, sexism och orättvisor.” står det att läsa om boken på Akademibokhandelns hemsida.

omslaget till boken främling i vita rum av Lovette Jallow

Boken är en stark berättelse om någon som gång på gång slås ned men som ändå alltid lyckas resa sig upp igen.

Främling i vita rum är en bok om att våga stå upp för det du tror på, hur mycket du än riskerar att förlora.”

Beskriver strukturell rasism

Nyligen gästade Lovette Jallow Nyhetsmorgon på TV4 där hon berättade mer om boken samt hur den har fått sitt namn:

Annons

– I alla rum jag sitter i, inklusive detta, så är jag alltid en svart person, jag är kvinna, jag är muslim och jag är autistisk. Så jag är alltid dessa korsningarna av identiteter som gör att jag alltid känner mig som en främling beroende på vilket rum jag än är i, förklarar hon.

Lovette Jallow beskriver hur strukturell rasism blir som ett ständigt utanförskap. Oavsett hur duktig du är eller hur hårt du jobbar för att bevisa ditt värde så får det aldrig synas ordentligt.

– Jag tror man kallar det för ”en förintelse av jaget”. Så bit för bit, om du inte ser dig själv representeras någonstans positivt, helt plötsligt börjar man fråga sig själv, existerar jag ens?

Vad betyder ”vit feminism”?

Boken tar även upp ämnet ”vit feminism”.

– Det vi pratar om när vi pratar om vit feminism är ideologin inom feminismen där vissa kvinnor enbart kämpar för övre medelklass vita kvinnors rättigheter. Det är för att främja deras rättigheter på samma nivå som vita män. De exkluderar alla när det kommer till transkvinnor, svarta kvinnor, bruna kvinnor. För man en feminism som enbart gynnar vita kvinnor så är du en vit feminist, och många gör det helt omedvetet, förklarar Lovette Jallow.

Annons

Hon poängterar att inte alla vita kvinnor är vita feminister. Fler och fler människor börjar bli medvetna om vad begreppet innebär och därmed kan också fler personer börja jobba på att inkludera alla kvinnor i kampen.

– Kolla på dig själv. Vems kamp för du? För du kampen för alla kvinnor eller bara för vissa kvinnor? Om du gör det bara för vissa kvinnor då är du en vit feminist, hantera det, säger Lovette Jallow.

Boken går att köpa HÄR.

Foto: TT, Instagram, Bazar

LÄS MER:

Verkliga berättelser: Så här ser rasism och afrofobi ut i Sverige

4 oförglömliga modeögonblick inspirerade av black culture

15 viktiga filmer om mångfald som alla borde se just nu

Annons