Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Marika Lagercrantz bytte jobb och lämnade landet

04 jul, 2022
FotografJohan Jeppsson/TT
Att växa upp i kultureliten var inte så enkelt som man kan tro – som tonåring såg Marika Lagercrantz sig själv utkastad från familjehemmet.
Men inom teatern hittade hon sitt nya hem, och efter över 50 år i branschen är regissören och skådespelarn trygg i både sin ålder och sin roll i världen.
– Mänskligheten behöver de äldre människorna. Många av oss är friska och lever väldigt länge och är fulla av kraft, säger hon till Icakuriren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapetBrand logo
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapet

Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är med över 50 år inom teatern ett av branschens tyngsta namn. Hon har arbetat både på Dramaten och Stockholms stadsteater, inom film samt medverkat i tv-serier – nu senast i Folk med ångest på Netflix.

Skådespelaren är det näst yngsta barnet till Olof Lagercrantz och Martina Ruin, och är storasyster till omtalade författaren David Lagercrantz, som bland annat skrivit Millenium-böcker. Men att växa upp i den svenska kultureliten var inte helt enkelt – medan David har pratat om sina problem med psykisk ohälsa och prestationsångest kände Marika sig utkastad från hemmet redan som tonåring.

– Jag blev helt chockad. Där stod jag i Malmö. Jag hade inga pengar och jag var sårad, plötsligt helt ensam i världen. Då gällde det att överleva. Min pappa och mamma hade ju ekonomi att hjälpa mig, men jag upplevde att jag var utslängd, säger hon i en intervju med Icakuriren.

Annons

Hon var 19 år när hon började hanka sig fram i Malmö och snabbt fick hitta sätt att försörja sig på. Nu i efterhand kan Marika Lagercrantz se tillbaka på den livsomvälvande tiden med tacksamhet, och menar att hennes mammas beslut att kasta ut henne från hemmet har format henne till den hon är i dag.

Bytte jobb – flyttade utomlands

Efter en lång karriär som skådespelare och regissör fick Marika 2010 uppdraget som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin. Hon bodde i Tyskland i fyra år innan hon återvände till Sverige, och tycker att fler borde byta jobb i mogen ålder. Själv menar hon att hon är starkare än någonsin efter 60.

– Jag slutade vara osäker och orolig för vad folk skulle tycka om mig. Mina barn stod på egna ben och gav sig ut i världen, det gav mig också en väldig styrka. Att se vart de tar vägen. De behövde mig inte lika mycket. Jag fick mycket mer tid att tänka och arbeta och slapp slitas mellan jobb och hem. När barnen var små ville jag bara gå hem hela tiden, säger hon i tidningen.

Marika är trött på synen på äldre människor, och kanske framförallt kvinnor som har åldrats.

–Mänskligheten behöver de äldre människorna. Många av oss är friska och lever väldigt länge och är fulla av kraft. Jag tror att det finns en viktig mening med att vi lever fast vi inte är fertila. Mänskligheten behöver oss.

Annons