Trendar: Bokrecensioner Kändisar Musik Film och tv Litteratur Teater Se ''Vad är grejen med?''

Niklas skånska äggakaka.

01 sep, 2014
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Niklas Ekstedts kokbok Niklas husmansklassiker 100 recept du bara måste kunna

(4 personer)

8 ägg

41/2 dl vetemjöl

8 dl mjölk

1/2 msk salt

2 msk strösocker

smör till stekning

Till servering:

200 g rimmat fläsk

4 svenska syrliga äpplen

sirap

Beredning:

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser till smeten. Först äggen med mjölet och hälften av mjölken. Spä sedan med resten av mjölken och tillsätt salt och socker.

Värm en gjutjärnspanna med ugnssäkert handtag på spisen och smält en stor klick smör i den. Häll i smeten och sänk värmen. Om du har små stekpannor, använd två. Stek kakan på spisen tills den börjar få färg i kanterna. Baka klar äggakakan i ugnen i 10–15 min, tills den har fin gyllenbrun färg på ovansidan och har satt sig ordentligt i mitten. Känn ev med sticka eller skalkniv.

Skiva och stek fläsket i en het panna tills det blivit knaprigt. Klyfta äpplena och vänd dem varma tillsammans med fläsket. Servera tillsammans med äggakakan och ringla sirap över alltsammans.

Foto MATHIAS NORDGREN och HELÉN PE

Annons