Niklas skånska äggakaka.
(4 personer)
8 ägg
41/2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1/2 msk salt
2 msk strösocker
smör till stekning
Till servering:
200 g rimmat fläsk
4 svenska syrliga äpplen
sirap
Beredning:
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser till smeten. Först äggen med mjölet och hälften av mjölken. Spä sedan med resten av mjölken och tillsätt salt och socker.
Värm en gjutjärnspanna med ugnssäkert handtag på spisen och smält en stor klick smör i den. Häll i smeten och sänk värmen. Om du har små stekpannor, använd två. Stek kakan på spisen tills den börjar få färg i kanterna. Baka klar äggakakan i ugnen i 10–15 min, tills den har fin gyllenbrun färg på ovansidan och har satt sig ordentligt i mitten. Känn ev med sticka eller skalkniv.
Skiva och stek fläsket i en het panna tills det blivit knaprigt. Klyfta äpplena och vänd dem varma tillsammans med fläsket. Servera tillsammans med äggakakan och ringla sirap över alltsammans.
Foto MATHIAS NORDGREN och HELÉN PE