Bokredaktören: Full pott till Nina Lykkes nya roman
Vi är inte här för att ha roligt, Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)
Titeln på norska Nina Lykkes nya roman, Vi är inte här för att ha roligt, står i stark kontrast till innehållet som är skamlöst roligt. Tänk en kvinnlig motsvarighet till franske författaren Michel Houellebecq (känd för att gyckla gränslöst om sexualitet och religion) som här tagit gestalt i en medelålders manlig författare, Knut, en gång upphöjd i kulturlivet men nu allt oftare förbigången av nya, unga författare.
Till det har en kvinnlig författare skrivit en bästsäljande bok där hon antyder att Knut har försökt ragga upp henne på ett otillständigt sätt på en förlagsfest (en ren lögn enligt Knut, i själva verket var det tvärtom) vilket gör att Knut känner sig eländig.
Men när han blir inbjuden till en litteraturfestival i Lillehammer för ett panelsamtal (han kallas hastigt in som reserv då en annan författare hoppat av) där den kvinnliga författaren också ska medverka, ser han sin chans till revansch.
Nina Lykke tar ut svängarna rejält på alla plan, skriver fram ett sorglustigt lustmord på nutida kulturliv, författarbransch och media dito. Snart kommer ingen vilja läsa skrift i bokform, antyder Lykke, men med den här boken motsäger hon sig själv (vill den här läsaren påstå) – där hon bjuder upp till en hejdundrande läsfest!
Det sanningen döljer, Anna Tell (Wahlström & Widstrand)
Anna Tells tidigare kriminalromaner har utspelat sig på platser som Kabul och Beirut, men när hon nu introducerar en ny huvudkaraktär, brottsutredaren Hedvig Lilja vid NOA (Nationella operativa avdelningen), har spelplatsen förflyttats till det (åtminstone på ytan) något lugnare Karlstad.
Tell, med rötterna i Värmland, säger att hon länge drömt om att återvända till barndomens vackra vidder i skrivandet. Men i idylliska Karlstad ruvar mörka krafter, en polis som arbetat med en utredning om tjuvskytte av varg blir brutalt avrättad, polisen i Karlstad fruktar att det är början på en våldsvåg och ber Stockholm om förstärkning. Hedvig Lilja tar sig an uppdraget i sällskap med nybakade polisen Samir (med rötterna i Irak).
Hedvig, som närmar sig de sextio, skild med vuxna barn (och ett åtal hängande över sig för misshandel av en drogpåverkad kvinnomisshandlare), är en kvinna med skinn på näsan, en mycket skicklig utredare. Mordet i Karlstad visar sig vara en märklig historia, med kopplingar till ett annat mord på en militärförläggning, trettio år tillbaka i tiden. Ruggigt raffel, intrikat intrig och komplexa karaktärer – det är inte bara Klarälven som gnistrar och solen som lyser i Karlstad. Anna Tell gör det också!
Det sanna livet, Adam Zagajewski (Norstedts)
Polske poeten Adam Zagajewski skriver om poeter, ”De tar adjö av de döda, deras läppar rör sig. // De tittar på när gamla träd täcker sig med gröna löv.” Zagajewski gick bort 2021, 75 år gammal. Här ett urval ur hans två sista böcker. Det är poesi att bära med sig, året om.
Död, rik och berömd, Morgan Larsson (Polaris)
Hyllade författaren Rut Flood får plötsligt ”sparken” från sitt förlag, hon säljer för lite böcker. En annan förläggare, Alex, med bakgrund i finansbranschen och nya idéer för marknadsföring, tar sig an Rut. Underfundigt underhållande, spännande och skarpt om en bokbransch i omvandling.
Kärlek i hatets tid, Florian Illies (Norstedts)
Poeten Paul Éluard om fru Gaia, ”Det finns inget liv, det finns bara kärlek. Utan kärlek är allt för alltid förlorat, förlorat, förlorat.” Florian Illies skriver fantastiskt om kärlekshistorier i slutet av tjugotalet. Filosofer, konstnärer författare, hur de levde ut i kärlek, erotik, åren innan mörkret kom – kriget!
Papyrus – Om bokens födelse i den antika världen, Irene Vallejo (Albert Bonniers förlag)
En gång i tiden skickade faraoner och kungar ut bokjägare i världen för att samla in böcker som samlades som skatter (inte minst i biblioteket i Alexandria). Irene Vallejo har skrivit en hyllning till böcker och läsande, om bokens betydelse för liv och tänkande. Lysande läsning utlovas!